IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският външнотърговски излишък е нараснал през ноември

Износът обаче се е свил с най-бързото си темпо от повече от година

10:25 | 08.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Германският външнотърговски излишък е нараснал през ноември

Германският външнотърговски излишък се е разширил до 17 млрд. евро през ноември от 15,7 млрд. евро през октомври, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на германската Федерална статистическа служба.

Износът от Германия през ноември обаче е намалял с повече от прогнозите на анализаторите, тъй като кризата на националните дългове натежа върху търсенето в еврозоната. След корекция за броя на работните дни и сезонно изглаждане износът се е свил с 3,4% спрямо октомври, когато неочаквано нарасна с 0,2%.

Това е най-резкият спад от над една година, а очакванията на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бяха за свиване с 0,5%. Вносът през ноември е намалял с 3,7% спрямо октомври.

По-слабото търсене на немските стоки в еврозоната се отразява неблагоприятно на икономиката на страната, която е възможно да се свие през четвъртото тримесечие, обяви през декември германската централна банка.

„Големият проблем бе потиснатото търсене от съседните икономики, а ноември отчете особено слабо ниво на активност в останалите държави-членки на еврозоната“, коментира Сара Хюин, ръководител на отдела за европейски проучвания в Standard Chartered Bank. „Смятаме обаче, че германската икономика би трябвало да поеме нагоре през следващите тримесечия“, добавя тя.

Излишъкът по текущата сметка, който включва и осъществените услуги освен размяната на стоки, е достигнал 15,3 млрд. евро от 13,2 млрд. евро през предходния месец.

Възстановяването в еврозоната може да бъде подпомогнато от политическите реформи, съгласувани през миналата година, както и от мерките, обявени от Европейската централна банка за успокояване на финансовите пазари, заяви през миналия месец президентът на финансовата институция Марио Драги. Макар че „средносрочната перспектива остава предизвикателна“, може да станем свидетели на „начало на възстановяването през втората половина“ на 2013 г., отбеляза тогава Драги.

Икономиката на региона вероятно се е свила с 0,5% през 2012 г. и може да се свие с още 0,3% през настоящата година, сочат прогнозите на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
А в България расте държавният дълг както отбеляза тук неотдавна Мариян- Държавният дълг скочи с 40 млн. лв. за месецNews.dir.bg - 8 януари 2013, 10:03Съгласно водения от Министерството на финансите официален регистър на държавния дълг, същият в края на ноември възлиза на 7 035,1 млн. евро, от който вътрешният е 2 547,5 млн. евро, а външният е 4 487,5 млн. евро. В номинално изражение дългът бележи увеличение приблизително с 40,7 млн. евро в сравнение с нивото, регистрирано в края на октомври. Това се дължи преди всичко на покачването на размера на вътрешния дълг в резултат на новото вътрешно финансиране с ДЦК през месеца. В края на отчетния период делът на държавния дълг към БВП възлиза на 17,7%. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 11,3%, а на вътрешния държавен дълг е 6,4% от БВП. В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 36,2%, а външните - от 63,8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още