IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предвижда разширяване на бюджетния дефицит през 2013 г. с 50%?

Идната година е първата за новото китайско ръководство и ще бъде даден сериозен тласък на урбанизацията, коментира икономист

17:53 | 27.12.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Китай предвижда разширяване на бюджетния дефицит през 2013 г. с 50%?

Китай планира да увеличи бюджетния си дефицит през 2013 г. с 50% до 1,2 трлн. юана (192 млрд. долара), включително чрез продажбата на облигации на стойност 350 млрд. юана за финансиране на местните управи, съобщи Bloomberg, като се позова на свой източник, запознат с въпроса.

Дефицитът на централното правителство се предвижда да достигне 850 млрд юана, уточнява източникът, пожелал да остане анонимен, тъй като обсъжданията не са публично достояние. Целта на китайските лидери за ръста на търговията е 8%, при 10% за настоящата година, добави той.

По-голям бюджетен дефицит може да осигури на новото китайско държавно ръководство начело със Си Дзинпин допълнително пространство за понижаване на данъците и за мерки в подкрепа на урбанизацията и потребителското търсене.

За настоящата година е предвиден бюджетен дефицит на централното правителство в размер на 550 млрд. юана и на 250 млрд. юана за местните управи, които ще бъдат покрити с емитиране на облигации.

„2013-та е първата година за новото китайско ръководство и ще бъде даден сериозен тласък на урбанизацията“, заяви Джан Джъуей, главен икономист за Китай в хонконгския филиал на Nomura Holdings Inc. „За това е необходима финансова подкрепа, включително разширен бюджетен дефицит“, добави той.

С изключение на пробната програма, започната през 2011 г., на местните управи в Китай е забранено да емитират пряко облигации и не могат да управляват дефицитите си.

Китайският ежедневник China Business News днес също обяви, че бюджетният дефицит през 2013 г. ще бъде увеличен до 1,2 трлн. долара, а в Economic Information Daily бе посочена целта от 8% за ръст на търговията. На свой ред China News Service съобщи за цел за ръст на индустриалното производство от 10%.

Обикновено китайското правителство обявява конкретните измерения на целите по време на годишната среща на законодателната власт в страната, която се провежда през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Около 2% от БВП на Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 11 години
И тези 192 млрд. долара дефицит, колко процента са от БВП?!? Иначе супер заглавие 50% увеличение на дефицита изглежда респектиращо! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Лошият американски пример е заразителенКофти!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още