IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обмисля да повиши инвестиционните квоти за чужденците

Средствата, инвестирани от чужденци на китайския фондов пазар, могат спокойно да бъдат увеличени десетократно, обяви местният регулатор

16:59 | 14.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай обмисля да повиши инвестиционните квоти за чужденците

Китайският регулаторен орган за фондовия пазар обмисля значително увеличаване на квотите, които чуждестранните инвеститори могат да влагат на борсите в страната, заяви неговият ръководител, цитиран от AP.

Коментарите на Гуо Шуцин, председател на Китайската регулаторна комисия за ценните книжа, са поредният знак, че страната планира да отвори капиталовите си пазари, и идват след няколко изявления за облекчаване на правилата за чуждестранните инвеститори.

През април регулаторният орган повиши квотата, отпусната за инвеститори извън страната, според програмата за Квалифицираните чужди институционални инвеститори до 80 млрд. долара от дотогавашните 30 млрд. долара.

Гуо посочи, че средствата, инвестирани от чужденци в китайския пазар на акции и облигации, в момента са между 1,5% и 1,6% от целия обем на вложените средства. „Така че мисля, че можем да увеличим този обем най-малко 9-10 пъти“, подчерта той на пресконференция в Хонконг, без да даде повече подробности за начина, по който ще стане това.

Заради затегнатия капиталов контрол борсите в Китай са до голяма степен извън досега на чуждестранните инвеститори.

Според Гуо „дългосрочната политика“ на Пекин е за отваряне на капиталовите пазари. Той добави, че макар Китай да не изпитва недостиг на капитал, властите искат да развият „по-отворени и широки“ капиталови пазари.

„Целта ни е да направим по-лесно за онези, които не са местни жители, да емитират и търгуват с ценни книжа на вътрешните пазари“, изтъкна председателят на регулаторния орган.

„Ще увеличим допълнително инвестиционните квоти, ще намалим ограниченията за инвестиции и ще понижим инвестиционния праг по схемите в програмите за Квалифицирани чужди институционални инвеститори в долари и юани“, уточни той.

Програмата в долари е основният начин, по който чужди инвеститори могат да получат пряк достъп до китайския фондов пазар, докато тази в юани позволява на базираните в Хонконг китайски компании да инвестират в ценни книжа, деноминирани в китайската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още