IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Тази година ще познаем за ръста на китайските акции

Прогнозата на банката през 2012 г. не се е сбъднала заради по-слабите корпоративни печалби поради забавянето на икономиката

10:00 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Тази година ще познаем за ръста на китайските акции

През миналата година прогнозата на Goldman Sachs за силен ръст на китайските акции не се сбъдна, но през тази банката е уверена, че оптимистичнта й прогноза ще се оправдае, съобщава CNBC.

Според главния стратег за китайските акции на банката Хелън Джу ръстът в печалбите на компаниите и очакванията за икономически реформи от страна на новото правителство ще доведат до повишение на индекса за местния пазар MSCI China Index с 8% през 2013 г. от текущото му ниво. Индексът вече нарасна с 4% в първата седмица на годината.

Goldman Sachs предвижда печалбите на китайските компании да се увеличат с 9% през тази година, подкрепени от ускорения икономически растеж, който се очаква да достигне 8,1% през 2013 г. спрямо оценката за 2012 г. от 7,7%.

Вече има наченки на реформи във финансовата сфера, като бе увеличен лимитът за инвестиции в китайски активи на чужди държавни фондове и централни банки

Според Джу постепенното възвръщане на оптимизма у чуждите инвеститори скоро ще бъде последвано и от местните, които имат ключовата роля за посоката на пазара, формирайки 80% от оборота на двете борси в Шанхай и Шъндзън. Индексът Shanghai Composite е скочил с 15% през миналия месец.

В началото на 2012 г. Джу прогнозира 30% ръст за China Securities Index (CSI) 300, който включва 300 компании, търгувани на борсите в Шанхай и Шъндзън. Индексът обаче се повиши само с 10% през миналата година.

В глобален план китайските акции бяха сред изоставащите през 2012 г., след като опасенията относно забавянето на местната икономика повлияха на нагласите на инвеститорите.

Shanghai Composite завърши миналата година с повишение от едва 3,2% на фона на двуцифрени ръстове на повечето основни азиатски борси и 13% за индекса на големите американски компании S&P 500.

По думите на Джу прогнозата й за 2012 г. не се е сбъднала, тъй като не са се оправдали очакванията за ръст на печалбите на компаниите поради забавянето на икономическия растеж от 9,3% през 2011 г. до вероятно малко над 7,5% през миналата.

Джу смята, че потенциалът за повече понижения на китайските борси е изчерпан и моментът е добър за влизане на инвеститорите на пазара, като процесът вероятно вече е започнал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още