IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Синдикалисти продължават да лансират идеята за 400 евро ББД, работодатели прогнозират масови фалити

09:29 | 13.01.14 г. 100
Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Българската икономика не е конкурентоспособна и затова всяко повишение на цената на труда ще доведе до срив в икономиката, затваряне на предприятия и сериозна безработица. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, по повод дискусията дали в Европейския съюз (ЕС) да се въведе безусловен базов доход (ББД) от 400 евро. В момента в Евросъюза се събират подписи в подкрепа на идеята, в България КНСБ също събира подписи чрез сайта си.

Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, каза още Данев.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Подкрепа, припомни, че в ЕС в момента се води дебат за въвеждането на ББД, който да се получава извън заплатите и социалното подпомагане. Целта била да се намали социалното неравенство. Дали ще стане е съвсем друг въпрос. Разбира се, че в България минимална заплата от 400 евро е невъзможна, допълни синдикалистът.

Манолов каза още, че проблемът е дали хора, които не са приучени да работят, няма да се възползват от идеята.

Според Божидар Данев в България хората, които лансират идеята, са настроени анархистично, а политиците, които предлагат ББД, го правят с идеята да влязат в Европейския парламент.

Данев допълни, че подобни идеи е нормално да се приемат добре, въпросът е дали икономиката може да издържи подобно напрежение. Той определи предложението като научна или политическа фантастика, също и като икономически абсурди.

Тази идея трудно може да намери реална и нормална почва за развитие, затова си мисля, че зад нея стои нещо друго, каза Димитър Манолов, но отказа да конкретизира какво има предвид. Трябва да си отговорим на въпроса: накъде след растежа, допълни той.

По повод изказване на Корнелия Нинова, че повечето обещания на кабинета са изпълнени по отношение на социалната политика, Димитър Манолов обясни, че от гледна точка на икономиката проблемът в България е не безработицата, а ниската заетост – заради хората, които трайно не желаят да работят.

Обезкуражените са около 7,8 на сто от работната ръка, уточни Данев. Той коментира още, че България освен излизане от кризата в момента преживява преструктуриране на икономиката. За да открием устойчиви и качествени работни места, трябват инвестиции. Един потенциален инвеститор обаче не знае какви решения ще вземат политиците и затова инвестиции няма. Политиците диктуват икономиката, не се знае например каква ще е цената на енергията, даде пример той.

Данев твърди още, че цените на кредитите в България са по-високи точно заради политическата неопределеност. Това била причината и за намалението на кредитния рейтинг на България.

Докато няма стабилност, трудно можем да говорим за трайни работни места, каза още Данев.

Според него парите за временна заетост са използвани напразно и хората трябва да се назначават не в общините, а в предприятията, за да получават квалификация. Сега подпомаганите по този начин се използвали като политически инструмент.

Димитър Манолов коментира, че България в следващите години ще има растеж, въпреки политиците. Следователно ще се разкриват работни места. Просто се чудя защо политиците не започнат да насърчават определен тип производства и така да се създават работни места, попита той.

Данев се съгласи, като допълни, че българският износ нараства скромно за изминалата година с 3%, това важи особено за машиностроенето, изчислителната техника и IT технологиите.

Връщането на данъците на хората, които през 2014 г. са минимална работна заплата, ще доведе до увеличение на сивия сектор, каза още Данев. Манолов го подкрепи, като посочи, че това е „чудовищна глупост”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Еееее, не си патриот така да се каже. По отношение на "духовното израстване" и зрелищата сме иновативни първенци. Ний сме дали Чалга и Ментета на света....и заедно с МаркЗуки, огромен принос в зомбирането на планетата :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Все пак и работя/поне за сега при липса на ББД :))----хехехе;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
"Все пак си мисля, че този ББД трябва да позволява на индивида да оцелее до следващия месец."Да се обръсне два пъти и да не проси ако го е срам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
Приемам "критиката" :)), да вероятно съм го пропуснал. Все пак и работя/поне за сега при липса на ББД :))/И за Очевадноста си прав.При едно "фокусиране" на мненията, вероятно ще може да се каже, че ББД е "лекарството" за Кризата и горещите социалните проблеми на много места.Да не говорим, че звучи като естествен етап от Плана за които пише чат-пат един друг "индивид", наричащ "електората" - маймуни.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 20 rate down comment 9
tchujdenetza
преди 10 години
Вече имам ясна идея как да се оправи България. Даваме гражданство на Франсоа Оланд и го правим министър-председател. Той моментално въвежда 99% данък за богатите (как не ги е срам). Въвеждаме Безусловен Базов Доход от 550 евро (хората искат да има). Даваме гражданство на настоящия президент на Зимбабве Робърт Мугабе и го правим шеф на БНБ. Човекът има много богат опит в печатането на пари. Между другото и Оланд и Мугабе са икономически гении. Бих ги сложил до светило, като Карл Маркс. Причината техните държави да не вървят е зловеща световна конспирация от гадната капиталистическа ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Просто въпроса е, кога ще сме в състояние да заменим живия робски труд (както е било в Рим) с машинен. Другото, което тр. да заменим във формулата е зрелищата с духовно израстване и развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 20 rate down comment 0
lookff
преди 10 години
То, това го е имало вече в историята - в Рим.Поради липса на работни места се е налагало на свободното население да се осигури ББД. Е, не в пари, а във формата на хляб и безплатни развлечения.Още тогава са разбрали, че не се ли осигури някакъв минимум следват бунтове и размирици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 15 rate down comment 7
Mesoiadess
преди 10 години
Ако ББД е 800лв. то стимул за работа ще се очаква на нива 1600 - 2000лв. - минимална заплата , а при 2/3 от трудоспособното населиние ще се появи умишлена безработица . Не съм чувал някой досега да е измислял по- голяма глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"И най-накрая да прочета някъде, че част от причината за т.нар. Криза е свръхпроизводство и безработица в резултат на технологии"-----------------------Не четеш мн.внимателно форума :)) няколко индивида, тук "нищим" периодично темата, с което съм далеч от претенцията да се броя за "капацитет", позволявам си коментари, понеже процесите са О-Ч-Е-В-А-Д-Н-И и са ми супер интересни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 4
mia11
преди 10 години
Освен първото изречение, с всичко написано по-долу съм съгласна.Да , наистина няма измъкване от ситуацията, но за целта е необходимо да се преразгледа причинно- следствената връзка първо. И понеже се губи връзката, според мен, не ББД е начина за измъкване от калта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още