IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крисчън Келър: В икономически смисъл Русия просто се прецака сама

Barclays очаква растежът на руската икономика да се забави чувствително под 1,5% през 2014

15:30 | 09.03.14 г. 45
<p>
	Руският президент Владимир Путин.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

„Русия се приема за обсадена крепост. Западът - за прогнил и слаб и все пак толкова могъщ, че може да бъде обвиняван за всичко. Русия има неизмерим потенциал, но той не може да бъде реализиран заради липсата на самочувствие“, пише Дейвид Брукс в коментар за Ню Йорк Таймс, хвърляйки светлина върху руския имперски мироглед от епохата на Петър Велики до философа националист Иван Илин през 20-ти век.

„За западните политици това означава, че може би си нямаме работа с 'нормален' режим, който може да бъде манипулиран чрез икономическия и дипломатически еквивалент на пръчката и моркова. Заплахите, че ще изхвърлим Русия от Г-8 или че ще замразим активите им може би са безполезни, тъй като руският режим обитава съвсем различно измерение“, предупреждава Брукс.

Междувременно Крисчън Келър, който е директор за развиващите се пазари на Barclays, коментира пред Bloomberg, че руската икономика е започнала да се забавя дори преди събитията в Украйна, като данните са били особено разочароващи, що се отнася до инвестициите и инвестиционния климат.

„Инвестициите са болно място за Русия. Частни инвестиции просто няма, всъщност наблюдаваме задълбочаващ се отлив на капитали от няколко години. Очакваме растежът да се забави още повече. Централната им банка все още вярва, че той ще е в границите 1,5% - 2%, но според нас ще е доста по-нисък. При това, преди няколко месеца все още се надявахме, че Русия може да постигне растеж от 2,5% през тази година. Сега обаче, що се отнася до икономиката, Русия просто се прецака сама“, коментира Келър.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
последната конфронтация е в Сирия-до колкото знам там Израел протестираше, че Русия е продала С200 на Сирия(за сравнение-едни от нашите ракети, които нарязахме бяха С300-т.е. следващият модел-представи си колко отдавна са конструирани тия), щото по тоя начин затваряла въздушното пространство над Сирия. А последната голяма конфронтация е била Втората световна война, къде Германия е превъзхождала(с изключение на КВ-1 и разни наклонената броня на Т-34 и разни други такива дребни неща) Русия и все пак до преди 25 години руснаците бяха окупирали 2/3 от Европа, а не обратното. А ако приемаш Афганистан за последна голяма конфронтация-да, там партизаните ги изкъртиха. Но предполагам руснаците са си научили урока от тогава. Чисто исторически-Русия има един съюзник и това е Китай. ЕС никога не е играл роля на нещо повече от пазар(не че е малко, но не е съюзник). А отново исторически-единственият шанс някой да спре Русия(исторически) е било да се съберат т.нар. Велики сили, или поне по-голяма час
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 10 години
:) имат газ , до момента успяваха да се договорят с германия и путин печелеше . Сега - в конфронтиращ се свят ? При последната конфронтация загубиха чисто технологично . Сега каква е разликата според теб ? Знам теорията ви за това че ЕС без русия не може - но ЕС е доказал че може без Русия , но към настоящият момент чисто исторически Русия е доказала , че без Европа е обречена на нищета и бедност . Или си мислиш че Русия ще бъде агресивен и всички ще стоят и ще гледат ? Русия имаше ЕДИН съюзник - ЕС - и сега е на път да го загуби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ако бяха толкова зле, дата, до сега нямаше ли да са ги демократизирали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
Според мен бъркаш - знам мнението на повечето любители на руски легенди за секретните им заводи , за секретните им технологии и т.н. но към настоящият момент се оказват истински блъф . И не твърдя че нямат наука - напротив , но науката е ползотворна когато стига до хората .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Легендите за технологичната изостаналост на Русия са като тези за пияните и парцаливи руски войници Информацията за характерните черти на руската армия *** черпят от филми като Рамбо 3 и 4, а за технологичната дупка "Русия" - от шофьорската общност. Не забравяй, че технологиите не се заключават в сглобяването на телевизори и смартфони, а в научните изследвания. Дори западната наука отчете забележим ръст, когато руските институти отвориха файловете си (не всички) за достъп. а доста руски учени се поразходиха и даже поостанаха на запад. Руската наука обаче не се крепи на отделни личности и не се е изпарила! Както често съм казвал, руснаците не правят леки коли и телевизори, но правят много по-трудни, скъпи и абсолютно недостъпни за болшинството държави неща, за които се искат и суперкадри, и суперматериали, и суперусловия, и на на последно място - мноооо кинти! В този смисъл на пистата са само те и американците. Мога и да ти цитирам области, където руснаците са богове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 10 години
И е прекалено агресивна същевременно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
Мави , аз невярвам че Русия има поле за ръст в света . Прекалено е изостанала технологично . В следващите 20г дори нейното най голямо предимство - енергийните суровини ще загубят силното си геополитическо влияние . Ето върху какво работя в момента http://***.mediapool.bg/frenski-kompanii-razrabotvat-sklad-za-tok-news216745.html до 10 г е на пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Не съм обяснявал такива работи! Всичко е пари, или поне в нашата цивилизация, но те са пряко и взаимно свързани с военната мощ на държавите. Както видяхме, и Саддам, и Кадафи имаха пари, но слаба армия и отидоха в джаза, а парите им отидоха при онези със силната армия. Това ще се случи и с Русия, ако не внимава. А пари не значи само кеш, нали? Пари са и богатите на всякакви богатства територии, в т. ч. и чисти води и въздух, които според някои "стратези и доктринисти" ще струват мноооо пари в недалечно бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
по принцип без протекция (непреследване), реклама ($$) и шут (инфо), не може да се изгради авторитет (1), обратно - ако случайно се получи, се спира!Та на тези (1) аз им казвам системни излъчватели - ТЕ са няколко вида, но общото м/у тях е, че всички ползват вътрешно инфо за спечелване на доверието на таргетираната група и после -> налагане на грешно/подменено инфо+ манипулация! - издават се по следните противоречия: освен че ползват вътрешно инфо, са рекламирани (приемат ги на интервюта), не ги преследват (съдят, разследват) въпреки анти-системното отношение, финансирани са и обикновенно не работят друго освен изпълняване на тази си функция, като или не са автори на книги от които да печелят, или ако са то в началото не са имали тези приходи (дейвид айк напр.) и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Русия има неизмерим потенциал, но той не може да бъде реализиран заради липсата на самочувствиеА иначе-тоя пич, май не е следил новините последните месеци(даже от преди олимпиадата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още