IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. лв. за саниране ще стигнат за 5000 блока, изчисли експерт

Държавата трябва да има дългосрочна програма за обновяването на жилищата, категоричен е Здравко Георгиев

15:39 | 06.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
1 млрд. лв. за саниране ще стигнат за 5000 блока, изчисли експерт

Средствата от бъдещия фонд за саниране на сградите у нас няма да бъдат достатъчни за ремонтирането на всички блокове. Това заяви пред Bulgaria On Air енергийният експерт Здравко Георгиев.

Според неговите изчисления предвидените 1 млрд. лева от бъдещия фонд ще стигнат за саниране на 5000 сгради у нас. В момента в страната ни има 70 000 панелни и ЕПК здания, припомни той.

В края на миналата година обаче от Асоциацията за изолации в строителството коментираха, че средствата ще стигнат за саниране на максимум 200 блока.

Отделно по бъдещата оперативна програма „Региони в растеж“ има предвидени 250 млн. лева за саниране на блокове, които не са панелни, но и тези средства няма да са достатъчни, смята Георгиев. Според него бюджетът за саниране на цяла сграда е около 200 хиляди лева. Той бе категоричен, че трябва да бъде направен национален план за саниране на сградите и да се знае, че държавата дългосрочно ще подпомага този процес.

Предвижда се от бъдещия фонд да бъдат разпределени и средства по стартирали вече проекти по обновяване на многофамилни жилища в рамките на предишната оперативна програма, „дори и на тях ще бъдат заплатени тези 25%, които трябваше да финансират“, коментира още експертът.

Георгиев също така смята, че няма да бъдат усвоени всички средства за саниране, предвидени по сегашната оперативна програма „Регионално развитие“. Ако до края на тази година бъдат обновени 100 сгради, малко над половината от средствата ще бъдат усвоени, обясни той. Припомняме, че по досегашната ОПРР бяха предвидени 50 млн. лева за саниране. До момента по програмата реално са обновени само 2 блока през последните две години и половина, припомни Георгиев. Според него е мит, че хората не искат да се сдружават, за да могат да подобрят състоянието на жилищата си.

С около 50-60% ще се понижат сметките за отопление при саниране на цяла сграда, заяви още специалистът. Той посочи, че при саниране на един апартамент понижението на сметките е в рамките на 20%.

Експертът припомни, че при преброяването през 2011 г. е отчетено, че 16% от домакинствата вече са направили изолация на жилищата си, докато 30 на сто са подменили дограмите си. Това е показателно, че процесът по обновяване на старите жилищни сгради вече се осъществява.

Още видеоматериали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Ако приемем, че на апартамент от средните 65 м2 се вложат средно по 100 лв. на м2, излиза, че за всички ще са нужни около 4 595 500 000 (около 4.595 млрд. лв.). Според сегашния проект на кабинета, държавата ще поеме точно тези 25% от санирането, които искаше по предходната си програма от гражданите, а останалите 75% ще се поемат от фондовете на ЕС, което значи, че финансирането на сегашното саниране, което ще обхване сградите с над 36 апартамента, ще се финансира с 5 000 000 000 лв. Тъй като правителството обяви, че по тази програма ще се санират само по-големите сгради, тези с над 36 апартамента, то сметките на кабинета донякъде излизат, а ако се раздуят с помощта на еврофондове, ще излязат изцяло. http://newsline.bg/read_more.php?post=8376
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още