IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво всъщност значи сделката за Гърция?

Шансовете за евентуален Grexit са по-високи след срещата през уикенда, твърди експерт

08:20 | 17.07.15 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всички видяхме новината от понеделник, че има сделка с Гърция, нали? Е, сделка всъщност няма. Има поредица от наказателни и унизителни условия от страна на кредиторите, които гръцкият парламент прие в сряда, коментира за POLITICO главният икономист и управляващ директор на Manulife Мегън Грийн.

Гърция ще договори нова сделка за спасителен заем, едва след като бъдат изпълнени исканията на кредиторите. Тази сделка вероятно ще бъде провал както по политически, така и по икономически причини. Така че макар непосредственият риск от Grexit да е по-малък след срещата на европейските лидери в Брюксел през уикенда, той е съществено по-висок в дългосрочен план. 

В преговорите, продължили цяла нощ, липсва каквото и да е реално съгласие и от двете страни на масата.

Кредиторите от години говорят за необходимостта Гърция да поеме „собствеността на програмата“, за да може тя да успее. Това никога не е важало повече от сега.

Всяка договорена сделка за Гърция ще включва толкова мащабна фискална корекция, че страната вероятно ще изпадне в рецесия поне за следващите две години. Ще бъде изключително трудно за гръцкия народ да приеме такава корекция след пет години на икономическа депресия. Лекарството ще бъде особено горчиво за гърците, имайки предвид, че мнозинството отхвърли подобни строги мерки на референдума само преди седмица.

Волфганг Мюнхау, колумнист в The Financial Times, обобщава много добре ситуацията, питайки: „Наистина ли мислите, че една програма за икономически реформи, за която правителството няма политически мандат и която очевидно бе отхвърлена на референдума, наложена чрез чисто политическо изнудване, евентуално може да сработи?“.

Истинско съгласие по сделка няма и от германска страна. Финансовият министър Волфганг Шойбле отиде на срещата на министрите от еврозоната през уикенда с предложение за тайм-аут на Гърция. Това предложение беше включено в заключенията на еврогрупата, макар и в скоби, защото не всяка страна може да подкрепи подобен подход. По-късно от думите на италианския финансов министър Пиер Карло Падоан стана ясно, че девет други страни от еврозоната са застанали в подкрепа на германското положение.

Дори използваният език, тайм-аут, е унизителен, сякаш Гърция е четиригодишно дете, което ще бъде наказано за няколко години, ако не се държи както трябва. На срещите на лидерите в неделя германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заключиха, че излизане на Гърция от еврозоната е реалистична опция. Това не вдъхна увереност, че германският канцлер е ангажиран с поддържането на еврозоната цяла.

Друго съображение е имплозията на гръцката политическа сцена през последните няколко години. Дясноцентристката партия Нова демокрация и социалистическата партия Пасок бяха победени на изборите през януари, наказани от избирателите заради сключването на първите два спасителни заема. Гръцкият народ даде на СИРИЗА мандат да премахне строгите икономии и да се застъпи за гръцкото достойнство.

През последните няколко дни министър-председателят Ципрас трябваше да наруши всяко свое обещание към избирателите. Сегашното правителство ще се бори да оцелее през тази седмица. Беше сигурно и предварително, че няма да може да прокара в парламента исканията на кредиторите без подкрепата на опозиционните партии. Така и стана. Коалицията на националното единство, водена от Ципрас, вероятно ще обяви нови избори през есента до края на седмицата. Политическата нестабилност ще застане на пътя на прилагането на изключително непопулярни и трудни мерки.

Дори ако има реално съгласие по сделката от страна и на Гърция, и на кредиторите ѝ, а гръцкото правителство прие исканите реформи, ще бъде много трудно да се види как правителство, дошло на власт с обещания за прекратяване на строгите мерки, ще свърши по-добра работа при прилагането им от предишните правителства, които бяха по-податливи на това.

Отвъд този общ скептицизъм има още две основни опасения.

Първо, за да постигне първичния си целеви излишък, Гърция трябва да увеличи данъчните си приходи. Вярно е, че през 2010 г. много гърци избегнаха данъците, затова имаше надежда, че събирането им ще бъде подобрено сравнително лесно, улавяйки повече граждани в мрежата. След като загуби една четвърт от икономиката си през последните пет години обаче, страната вече е поела по кривата на Лафер (зависимостта между увеличаването на данъчната тежест и сумата на данъчните постъпления) и повишаването на данъците ще бъде контрапродуктивно за събираемостта.

Въпросът вече не е, че гърците няма да платят данъците си, а че те не могат да ги платят. Данъчните приходи се отчитат своевременно в Гърция, затова ще знаем сравнително бързо дали рационализирането на системата на ДДС и разширяването на данъчната база има някакъв положителен ефект върху гръцките данъчни приходи.

Второ, част от средствата по третия спасителен заем трябва да дойдат от фонд за 50 млрд. евро, финансиран от продажбата на гръцки активи. Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), спасителният фонд на еврозоната, ще рекапитализира банките, ако липсва навременно финансиране, а вероятно точно така и ще се случи. И все пак има възможност приватизационният фонд да не събере сумата, която трябва да бъде върната на ЕМС и на теория гръцкото правителство ще трябва да направи това.

Приватизацията беше особено трънлив въпрос за гръцкото правителство. През последните няколко години сегашният приватизационен фонд смени толкова управители, колкото и сделки реално направи. Дори ако Гърция успее да приватизира всички активи, включени във фонда, приходите сигурно ще са под поставените цели предвид вероятността от незабавни продажби.

Гръцкото правителство бе лошо изиграно в Брюксел през уикенда. Дори ако Гърция избегне политически колапс през седмицата и подпише трети спасителен заем с кредиторите, малко вероятно е да се постигне нещо различно от това, което се случи с предишните две програми – провал. Тонът и съдържанието на преговорите през уикенда предполагат, че поредните безсънни срещи в Брюксел са само въпрос на месеци, но тогава доверието и от двете страни вероятно ще бъде още по-малко отколкото е в момента.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 5 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Тони-бой, в допълнение, немците не се дърпат а просто играят себе си, болшинството без да осъзнават че са имползвани отново, както по времето на войната 1939-44, . Отдавна борбата за надмощие се води не с оръжия а с манипулация, като най-добре владещите я са ционистите (аристократичните елити на запада), за съжаление нашият елит е бил унищожен през 1944-50г, по подобие на в Китай, както и в Русия (там в началото на миналия век)... Греша ли? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Търг.споразумение между САЩ и ЕС е нарушение на международното право защото - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519 Едно от двете образувания има производствени мощности да задоволи потреблението и на двете и губещите са ЕС ,и се знае какво стана с Канада - http://darikfinance.bg/***/109693#commentsАз изследвам принципно нещата и извода е ,че сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва и в коментар 2 съм обяснил основното - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Роналд Рейгън, бивш стопанин на Белия дом през 80-те г., открито говореше, че САЩ са се появили на света по божие провидение. Рейгън обичаше да повтаря думите на папа Пий XII: Господ е връчил на Америка съдбите на многострадалното човечество. По аналогичен начин се изказа през 2004 г. президентът Буш, който заяви: Ние сме призовани от Небето да отстояваме свободата.За американците, убедени, че на тяхна страна е Бог, сигурно няма да е излишно да се замислят над думите на великия Абрахам Линкълн. Обръщайки се към съгражданите си, президентът-реформатор призова американците да се запитат: А ние самите на страната на Бог ли сме?На долара пише In God We Trust (Ние вярваме в Бога!). В кой Бог? - това не значи ,че винаги изпълняват Божията воля ''и бесовете вярват и треперят''/Иакова 2:19/Под пирамидата има надпис на латински: "NOVUS ORDO SECLORUM", т. е. НовиятСветовен Ред или Новият Ред на Ерата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Ами ... колкото и да ни е тъжно това са си естествени процеси : един окрупнен пазар от над 500 мил калпака, при това достатъчно богат, а зад него не седи никаква концепция (като консолидационен аргумент) нито национална, нито имперска, нито религиозна или идеологическа ... само с толерантност към хората с различна сексуалност няма да се получат работите ;)) ... От къде собствено да се вземат вътрешни силили за противостоене и конкуренция? Има къде-къде по-състоятелни субекти на гео-политическата арена, които ще се възползват от тази ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Няма никакво съмнение, поне за хората с малко мозък, че целта е Европа да бъде присъединена към УСА! Янките, съвсем в стила на Рим, вече теглиха чертата на новата си източна граница и подтавиха там военни гарнизони. Путин ще трябва да се спасява в Азия. Единствено пак Германия нещо още се дръвчи, но скоро ще утихне... хаха!А Гърция...? Е, къде без Гърция в новата държава? Те с ударно темпо се готвят да засмучат разни семки като Македония, Сърбия и Босна, та просто нема и теоретичен шанс да остане съюзът без Гърция! А дали ще е в ЕЗ е без значение, просто защото самята ЕЗ не се знае дали се предвижда да остане. Може точно на Гърция задачата да е да я закопа... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
САЩ внясят около 40% от петрола - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumira,и за мен е престъпление да консумират повече от Китай ,Индия и Япония взети заедно ЕС внасят 80% от петрола и газта като 45% е от Русия според доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdf По същество На научната конференция на МВФ през ноември 2013год. екс финан.м-р на САЩ проф. Лари Съмърс и нобелиста Пол Кругман предложиха отрицателни лихви но ако банките са частни става от трън на глог тоест по-лошо и за това трябва да се махнат книжните пари и т.н. може да стане страшно но има и друг начинКазано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
САЩ внясят около 40% от петрола - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumira ,и за мен е престъпление да консумират повеЕС внасят 80% от петрола и газта като 45% е от Русия според доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"Каквото и да предлага ЕС за Гърция, САЩ и МВФ ще са наопаки, защото така подкопават силата на конкурента си - Европа.---------------Замислих се над думите ти и започвам да виждам смисъл в тях. "Хаха... дано и други се замислят... ! Не знам колко са страшни танковете на Путин за Европа, ама янките ни разковаха дюшемето тотално! Както върви, до една година икономиката на Европа ще е на паздер и познайте кой ще ни спасява ... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
"Като се замисля точно еврото е реалния конкурент на долара ..."...............Е, както виждаш ЕС е конструкция от типа "орел, рак и щука" (всеки тегли чергата към себе си, без външен натиск проблемите са прееедостатъчно), на територията на "съюза" има колкото ти сърце иска щатски бази (военни) и като капак ще ни нахлузят и онази транс-атлантическа търговска радост - ТиПТириП .... и май потенциала на ЕС за конкуренция с някого си остана само на 'артия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Над 51% от проблемите на света идват от лихвата и защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Анализ за отрицателните лихви и аз съм за нулеви - http://***.researchgate.net/profile/Ivan_Todorov/publication/235982190_The_Depreciating_Money_Theory_by_Silvio_Gesell_Applicability_Under_Contemporary_Conditions/links/0deec517ad1c87ad84000000.pdfКазано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още