IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия в търсене на американски инвеститори

Страната се опитва да привлече чужди инвестиции, за да компенсира дупката в приходите от петрол

10:40 | 29.02.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия е изготвила нова стратегия, с която да убеди американските компании да инвестират в кралството, опитвайки се да се справи с последиците от срива на цените на петрола, съобщава Financial Times.

Официални лица са установили контакт с няколко американски корпорации, тъй като Риад се опитва да увеличи чуждите инвестиции в затруднената икономика и да насърчи заетостта, твърдят запознати източници.

„Целта е да се привлекат входящи парични потоци и да се създадат работни места. Ето защо фокусът е върху търговията на дребно и здравеопазването, които са два трудоемки сектора“, казва саудитски банкер, запознат с плановете.

Мохаммед бин Салман ал-Сауд, вторият по ред за саудитския престол принц, се е срещнал с няколко американски изпълнителни директори, когато той и баща му, крал Салман, са посетили САЩ през септември. Саудитски представители контактуват и с водещи частни инвестиционни посредници с цел консултации за това дали Риад може да прави бизнес с компаниите от техните портфейли, казва финансист.

Инвестиционният напън е част от стратегията на Саудитска Арабия да намали зависимостта си от цените на петрола, които се сринаха от 115 долара за барел през лятото на 2014 г. до 36 долара за барел.

Водещият инициативата – Халид ал-Фалих, министър на здравеопазването и председател на държавната петролна компания Saudi Aramco, миналия месец заяви, че икономиката е нараснала с „невероятен темп“ от 5% годишно през изминалите 50 години, добавяйки, че има „всяко основание да вярва, че следващите 50 години ще надминат този темп“.

Той настоява, че ръстът в технологиите, здравеопазването, туризма и транспорта ще превърнат „предизвикателствата във възможност“, тъй като кралството се пренасочва от износ на суровини към производство.

На конференция на високо равнище в Риад миналия месец министрите разшириха плановете си за повече приватизация и възможности за чуждестранни инвестиции в икономика, която силно разчита на държавата. Правителството е готово да разшири публично-частните партньорства, за да изгради инфраструктура, докато запазва разходите извън счетоводните си баланси.

Образователното министерство иска да увеличи капацитета на частните училища до 25% от училищата от сегашните 14%, а здравното министерство бави изграждането на нови сгради, за да позволи на частния сектор да достави и оперира болници и клиники.

Възможността Saudi Aramco да започне да разпродава част от холдинговата си компания – или дори по-вероятно да събере част от активите си за рафиниране в пакет за продажба, също предизвиква голям интерес.

Но някои чужди инвеститори и местни банкери се опасяват, че темпът на промяна е твърде бърз за бюрокрацията в кралството.

Правителството, чиито икономически въпроси се ръководят от Мохаммед бин Салман, наложи сериозна реформа на енергийните субсидии, които повишиха цената на бензина, електроенергията и индустриалните суровини.

Ветеран банкер обаче казва: „Тревогите ми са, че има толкова много неща на дневен ред и толкова много дебати, че това няма да доведе до много резултати“.

Мощната икономическа комисия на Мохаммед бин Салман работи заедно с Saudi Arabian General Investment Authority (Sagia), орган за промотиране и лицензиране на чуждите инвестиции, за да насърчи местната конкурентоспособност и да канализира инвестициите.

„Обмисляме начини за привличане на световни компании, които да инвестират в дългосрочен план“, каза заместник-председателят на Sagia принц Сауд бин Халид ал-Сауд миналия месец. „Видът инвестиции, които таргетираме са тези, които добавят стойност за държавата“.

Репутацията на Sagia обаче включва прекалено натрапчиви регулации, казват инвеститори и западни представители, особено за малките бизнеси. Банкери и инвеститори, търсещи възможности в други области, например King Abdullah Economic City, също трябва да свикнат с прекомерната бюрокрация.

„Sagia се превърна в бюрократична организация вместо да съществува, за да подпомага чуждите инвеститори“, казва един инвеститори. „Плащаме им и разчитаме на тяхната подкрепа, но техните услуги не са съизмерими с таксите“.

Принц Сауд обаче твърди, че Sagia е трябвало да предприеме спешни мерки по отношение на някои инвеститори, които са използвали неправомерно лицензите ѝ за извършване на търговия на дребно.

Всичко за движенията на петролния пазар четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Потърсете инфо да видите какво правят тези г.а-д-о-в.е в Йемен под мълчаливата протекция на САЩ и Великобритания.СА извършва геноцид над населението в няколко точки на земното кълбо, а великите сили си затварят очите за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
В свиневъдство да инвестират при тея к.авали .... или в цветни революции и демокрация.... тъкмо да видим кралете виснали на некой кран ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
В свиневъдство да инвестират при тея к.авали .... или в цветни революции и демокрация.... тъкмо да видим кралете виснали на некой кран ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Който инвестира в съвременна СА и в съвременна Турция директно финансира ИД и ислямските фанатици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още