IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Никога няма да приемем свиване на равнището на защита

Брюксел изразява съжаления за "недоразуменията" след изтичането на информации за водените преговори по ТПТИ

17:14 | 02.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Никога няма да приемем свиване на равнището на защита

Европейската комисия днес изрази съжаление за „недоразуменията" след изтичането на поверителна информация по договора са свободна търговия, по който  преговарят ЕС и САЩ (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции - ТПТИ/TTIP). ЕК заяви, че Брюксел никога не би приел да се понижи равнището му на защита напотребителите или на околната среда, предаде Ройтерс.

„Никакво търговско споразумение на ЕС никога няма да занижи нашето равнище на защита на потребителите, сигурността на храните или пък защитата на околна среда", заяви в своя блог еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

„Търговските споразумения няма да променят нашите закони за генетично модифицираните организми или пък начините на производство на говеждо месо според критериите за пълна сигурност, или начина на защита на околната среда", подчертава Малмстрьом.

„Не съм от хората, които ще понижат нормите", допълва еврокомисарят за търговията, подчертавайки, че документите, публикувани днес от неправителствената организация Greenpeace "не отразяват това до какво ще доведат преговорите", които се водят в момента и съжалява по този повод за "някои недоразумения".

В същото време говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Зайберт призова за „бързо приключване" на преговорите по ТПТИ въпреки изтичането на информация, хвърлила съмнение по сделката между ЕС и САЩ.

Той допълни, че изтеклите сведения за подготвяното споразумение не отразяват крайния резултат на преговорите, подчертавайки, че Германия няма да приеме сделка, която да отслаби защитата на околната среда и потребителите.

По-рано днес Greenpeace даде пресконференция, малко след като качи в интернет 248 страници документи по договаряното ТПТИ. Те датират от април и съдържат подробности как САЩ оказват натиск над ЕС да купува повече американски земеделски продукти.

Европейската комисия, която води преговорите при закрити врата, трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и "да натисне бутона рестарт", защото сегашната сделка е "непоправима", коментира Юрген Книрш, търговски експерт в организацията.

Според изтеклите секретни документи, цитирани по-рано от германски медии, правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.  

Според изтеклите секретни документи правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.

Важещият в момента в Европа принцип за предпазливостта, според който на пазара са допускани само продукти, ако те са доказано безвредни за хората и околната среда, може да бъде заменен с прилагания в САЩ „принцип на риска“. Това може да позволи навлизането, отглеждането и консумацията на изключително спорните и все още неодобрени в много страни от ЕС генетично модифицирани растения и храни, докато не бъде доказана изрично тяхната вредност.

„Онова, което достигаше до обществеността в тези тайни преговори, досега звучеше като кошмар. Сега знаем, че от него скоро може да стане реалност“, казва Книрш, цитиран от DPA. 

Според информацията, поместена в Süddeutsche Zeitung, Вашингтон е заплашвал ЕС, че ще блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти.

Освен това САЩ са отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища.

„Колкото и да ни лъжат и да се опитват да ни правят на глупаци, дебатът постепенно се отваря. За всички граждани. И от двете страни на океана. Не остава скрито #КОЙ и потъпква нашите права и демокрация”, коментира от своя страна Зарица Георгиева, съпредседател на Зелените.

В петък след преговори в Ню Йорк представителите на САЩ и ЕС изразиха надежда, че ще могат да доведат докрай споразумението ТПТИ тази година въпреки насрещните ветрове от общественото противопоставяне, изборите в САЩ и евентуален британски вот за напускане на ЕС, припомня DPA.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Съотношението на капит. пазар спрямо БВП в САЩ 143% ,Англия 133% - http://***.infograf.bg/article/1441689354958Частните фондове в САЩ 85% спрямо БВП , Англия 105% - http://***.infograf.bg/article/1430806211209Фалират заради системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Фалират защото САЩ не могат да повишат растежа на БВП от което фалират частните пенс.фондове и фондовият пазар може да стане като 1990г. в Япония ,и затова искат търг.споразумение но това ще отложи и задълбочи системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027,и затова съм обяснил какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още