IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разполагат с повече петролни запаси от Саудитска Арабия и Русия

Резервите на Америка се оказват за пръв път над тези на най-големите страни износителки на петрол в света, показва изследване на Rystad Energy

18:04 | 05.07.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Съединените американски щати (САЩ) разполагат с повече петролни запаси от Саудитска Арабия и Русия. Така резервите на Америка се оказват за пръв път над тези на най-големите страни износителки на петрол в света, показва ново изследване, цитирано от Financial Times.

Rystad Energy изчислява, че възстановимият петрол в САЩ от съществуващите кладенци, новооткрити находища и все още неразкрити залежи възлиза на 264 млрд. барела. Цифрата е по-голяма от тази за Саудитска Аарабия от 212 млрд. и на Русия от 256 млрд. барела.

Анализът на 60 хил. петролни полета по света, проведен за 3-годишен период от базираната в Осло група, показва, че общите петролни запаси възлизат на 2,1 трлн. барела в глобален мащаб. Това е 70 пъти текущото производство от около 30 млрд. барела суров петрол годишно.

Възстановимите резерви – тези барели, чието извличане е технологично и икономически възможно – се анализират от енергийната индустрия, за да се оцени стойността на дадена компания и дългосрочното здраве на икономиката на дадена страна, добиваща и преработваща петрол.

Конвенционалните производители на петрол като Саудитска Арабия, традиционно използват огромните си ресурсни богатства, за да упражняват власт в световен мащаб, особено сред големите страни консуматори, измежду които са САЩ.

През последните години тази връзка бе прекъсната от хидравличния фракинг и други нови технологии, които помогнаха на САЩ да отключат огромния петролен запас и дадоха възможност на Америка да стане по-енергийно независима.

Повече от половината от петролните резерви на САЩ са под формата на неконвенционален шистов петрол, показват данните на Rystad Energy. Само в Тексас количеството е от 60 млрд. барела.

Същевременно други глобални данни за петролните запаси, като например зорко следеното изследване на BP, което се базира на официални данни от държавите, показват, че САЩ все още са зад Саудитска Арабия, Русия, Канада, Ирак, Венецуела и Кувейт.

Според Rystad Energy правителствените данни по света се събират по разнообразен начин, като някои страни включват в тях и все още неразкрити залежи.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 4
Тава е
преди 7 години
Много е важно какво имаш, по-важно е как го използваш, най-важно е да нямаш Горбачовци /предатели//
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 8
lozkhris
преди 7 години
Твръдиш, че САЩ не внасят от СА, а официално това е вторият им най-голям доставчих на вносен петрол - от десетилетияТ.е. изказваш се неподготвен и съответно ставаш за смяхПетролът се събаря заради Путин, а не заради когото и да било друг. Няма решение на правителството на СА, на което да не присъства висш представител на американската Администрация. Далаверите с петрола датират не от вчера и ще продължават да се правят докато суровините се деноминират в долари. Преди 30 години така Рейгън унищожи СССР - който следи знае, че от 1985 до 90-те петролът беше много евтин. Просто Рейгън накара СА да свали цените. Само че тогава в Москва беше Гроби, не Путин.И нямаше Китай. Нямаше и 20 трилиона щатски дълг...Така че логиките и далаверите не винаги се припокриват...Изводите се налагат от самосебе си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 8
delcoSmoka
преди 7 години
БРАВО !!!!Афтора на статията е сътворил БЪРКОЧ от прростота,невежествво и прропаганда.Най ме кефи определението за "икономически изгодни" беж дума за това що за животно е това !Ако цената на петрола е 250за барел дали некой ще има пари да го купи?Особенно шлйоковците коментиращи тука. Дали изобщо ще има икономика ха ха ха при 4-5 лева за литър бензин ?За 70г запаси направо се потресох ! Аффтора знае ли как оперира едно нефтено находище ? Спада на добива при фракинга е 50% за първите 2 г. ха ха ха Петрол ще има не за 70 а за 700г ама нема да има кой да го купи щото EROI пада и скоро ще стигнем заветните 5-7:1Толкова лека статия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
ей и още едно 10 топ в петрола и Сашови не фигурират ич у списъкаTop 10 Countries With The Worlds Biggest Oil Reserveshttp://geab.eu/en/top-10-countries-with-the-worlds-biggest-oil-reserves/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
"Американски учени открили голямо нефтено находище и с изненада установили, че върху него стои някаква арабска държава ...."List of countries by proven oil reserveshttps://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reservesАре ве Инвесторо и без тва в тоя никому неизвестен сайт поне в София глейте поне Американската Wikipedia дееева маа му преди да поствате тъпотии на кило както всичко в Булгаристания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 6
Pyramid
преди 7 години
"СА внася колкото венецуела..."...Но, ШАШ изгарят в пъти повече. Драматизмът расте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 4
Pyramid
преди 7 години
Това са ... почти моментни стойности. В момента, в който успеят достатъчно да потиснат шистовия добив, арабите /целят да/ вдигнат експорта си именно за щатите и, поради ниската себестойност, поне в продължение на няколко години, ще изнасят яко. Правили са го, пак ще го правят. Друг въпрос, че ще затънат яко и ще се опетлаят в собствените си калчища. Когато в ШАШ се /до/срине себестойността на "шистака" и светът изпомпи наличните ресурси, ще започне пореднпият кръг на драмата "Прецаканото камиларче" и ислямският свят ще се задъхне, т.к. парите на саудитите ще се изчерпат. Отдавна е време да правят ускорени инвестиции във всичко останало /а не в нефт/ ама не изтърваха ли вече окончателно влака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
novak li sam
преди 7 години
съществуващите кладенци, новооткрити находища и все още неразкрити залежи възлиза на 264 млрд. барелаНай-много барели има в неразкритите залежи. А неразкритите може и изобщо да ги няма и никога да не бъдат разкрити примерно 132 млрд. барела от всичките 264 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
СА внася колкото венецуела, дай да им съборим петрола#логика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
ХахахахаНе, те внасят от Буркина-Фасо:)http://***.eia.gov/tools/faqs/faq.cfm?id=727&t=6Чети добре - най-много влиза от Канада, следвана по петите от САТака че хайде, наизуст да не говориме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още