IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разполагат с повече петролни запаси от Саудитска Арабия и Русия

Резервите на Америка се оказват за пръв път над тези на най-големите страни износителки на петрол в света, показва изследване на Rystad Energy

18:04 | 05.07.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Съединените американски щати (САЩ) разполагат с повече петролни запаси от Саудитска Арабия и Русия. Така резервите на Америка се оказват за пръв път над тези на най-големите страни износителки на петрол в света, показва ново изследване, цитирано от Financial Times.

Rystad Energy изчислява, че възстановимият петрол в САЩ от съществуващите кладенци, новооткрити находища и все още неразкрити залежи възлиза на 264 млрд. барела. Цифрата е по-голяма от тази за Саудитска Аарабия от 212 млрд. и на Русия от 256 млрд. барела.

Анализът на 60 хил. петролни полета по света, проведен за 3-годишен период от базираната в Осло група, показва, че общите петролни запаси възлизат на 2,1 трлн. барела в глобален мащаб. Това е 70 пъти текущото производство от около 30 млрд. барела суров петрол годишно.

Възстановимите резерви – тези барели, чието извличане е технологично и икономически възможно – се анализират от енергийната индустрия, за да се оцени стойността на дадена компания и дългосрочното здраве на икономиката на дадена страна, добиваща и преработваща петрол.

Конвенционалните производители на петрол като Саудитска Арабия, традиционно използват огромните си ресурсни богатства, за да упражняват власт в световен мащаб, особено сред големите страни консуматори, измежду които са САЩ.

През последните години тази връзка бе прекъсната от хидравличния фракинг и други нови технологии, които помогнаха на САЩ да отключат огромния петролен запас и дадоха възможност на Америка да стане по-енергийно независима.

Повече от половината от петролните резерви на САЩ са под формата на неконвенционален шистов петрол, показват данните на Rystad Energy. Само в Тексас количеството е от 60 млрд. барела.

Същевременно други глобални данни за петролните запаси, като например зорко следеното изследване на BP, което се базира на официални данни от държавите, показват, че САЩ все още са зад Саудитска Арабия, Русия, Канада, Ирак, Венецуела и Кувейт.

Според Rystad Energy правителствените данни по света се събират по разнообразен начин, като някои страни включват в тях и все още неразкрити залежи.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 2
khao
преди 7 години
ми не, аз поне разбирам че има толкова НЕизкопан.. тоест тия резерви са още в земята и без да броим ако има новооткрити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 4
mrynmryn
преди 7 години
"общите петролни запаси възлизат на 2,1 трлн. барела в глобален мащаб. Това е 70 пъти текущото производство от около 30 млрд. барела суров петрол годишно."Значи има петрол изпомпан за 70 години напред, но още цената не е такава каквато заслужава да бъде? Голяма хранилка на 10-15 държавици значи, сакън да не им секнем айляка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 16
aldy
преди 7 години
Боя се, че пак има приказки на ангро. Преди време "признаха", че статистиката "объркала" някакви 800 000 барела, колкото да променят цените. Сега пак "изведнъж" запасите на фащовете били станали много големи. След месец пак ще има някаква "истинска" информация и така ще водят за носа доверчивите человеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още