IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: В България - нетърпимост към различните и търпимост към корупцията

Почти половината от фирмите в страната са били обект на корупционен натиск, става ясно от доклада за правата на човека на Държавния департамент

12:30 | 04.03.17 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay&nbsp;</em></p>

Снимка: Pixabay 

Липсата на толерантност и корупцията – това са основните области, по които Държавният департамент на САЩ критикува България в представения късно в петък годишен доклад за състоянието на правата на човека.

Според властите във Вашингтон маргинализацията и обществена нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната. Отбелязва се все по-голямата обществена нетърпимост към бежанците, хората с увреждания или различна сексуалност.

Корупцията продължава да подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в другите държавни институции. Тя ограничава и възможностите за действие на правителството, поясняват авторите на доклада, който е изготвен от администрацията на предишния президент Барак Обама. 

Условията в повечето затвори са сурови, с неадекватни санитарни условия и медицински заведения, се казва в материала. Според него пренаселеността продължава да бъде проблем в някои от затворите, особено в Бургас и Плевен. Много центрове за задържане разполагат с клетки с липса на адекватен достъп до естествена светлина.

Отбелязва се, че правителството е стартирало програма за подобряване на това положение.   След като властите в България са направили значителни подобрения по отношение на приема на търсещите убежище и центровете за задържане на мигранти през 2014 г., независими наблюдатели и омбудсманът докладват за влошени поради небрежност условия. Те също отбелязват неадекватна хигиена, липса на канализация, в допълнение към редовните прекъсвания при осигуряването на доставките на храна и медицински и преводачески услуги.

В доклада се споменават и сигнали за религиозна дискриминация и тормоз, недостатъци в процесите и политиките за интеграция на бежанците, сигнали за изборни измами, за насилие на полов признак и за дискриминация срещу жените, за насилие срещу деца, за нарастващ онлайн антисемитизъм, за трафик на хора, за дискриминация на хора в неравностойно положение, на представители на етническите малцинства и на представители на общността на гейовете, лезбийките, транссексуалните и интерсексуалните. Има и социална стигма срещу хората с ХИВ и СПИН. Също са налице и сигнали и за случаи на детски труд и на дискриминацията срещу членове на малцинствата в трудовата среда.

Цитират се и данни от работодателски организации, според които 46% от фирмите са били обект на корупционен натиск. Според Центъра за изследване на демокрацията пък 22 на сто от българите са усетили по един или друг начин ефектите от корупцията, но до наказателно преследване се е стигнало при едва 0,01% от случаите.

От Държавния департамент отбелязват и продължаващото влошаване на медийната среда поради корпоративна и политическа зависимост.

Докладът се базира и на анализи на неправителствени организации.Представянето му попадна отново във фокуса на медиите, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който по време на изслушването си преди избирането му на поста потвърди многократно обещанието си да насърчава правата на човека като основна американска ценност, не се яви лично, за да го представи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 0
AlexN
преди 7 години
Най-добре е да покажат как се интегрират хора,за които единствената професия е кражбата.По-скоро те ще ни циганизират-съответните органи-полиция,съд си затваря очите пред явни техни престъпления,явно по разпореждане свише,което ги прави тотални наглеци.Незначителните изключения потвърждават правилото.Пълна идиотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
george353
преди 7 години
Да си го заврат отзад този доклад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 6
Fair
преди 7 години
Няма смисъл да се пените толкова. Инфото е подадено от мършите регистрирани като бхк. Има ли нужда от допълнителни разяснения!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
Браво, ти си бил истинска находка, след като схващаш толкова бързо :) Значи на тебе нямало никакъв смисл да ти обяснявам, коя е меката на двоините стандарти и шантажа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 7 години
още първия път те разбрах какво искаш да кажеш ... шантаж ти се опитваш да правиш, мурзилецо долен :) а прочете ли доклада са СА ? не си, обаче громиш световната конспирация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 4
ДХДО
преди 7 години
Не, "умнико". Нито по-бел, нито по-пембен се чуствам. Единствената ми идея е да демонстрирам на такива любители на хумура и забавата, като тебе, че избирателното защитаване на разни принципи , автоматично ги прави инструмент за шантаж, а не принципи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 7 години
такива крeтeни като теб са ми най смешни :):) а вие защо си биете нeгрите :):) ... да в отношението към различните и ние сме талибани като в СА, е и ? Сега по бел ли се чувстваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 4
ДХДО
преди 7 години
САЩ: В България - нетърпимост към различните ...В Сауди арапия какво има ?? Или те са наши kyчи синове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 8
bgMan
преди 7 години
Боли ли истината драги сънародници?Този път излъгали ли са в нещо?Баш така си е - нетърпимост към различните (които и да са те) и търпимост към корупцията. Даже по въпроса за корупцията ... тя вече е жизнена необходимост за доста българи. И не само за тези на държавна служба ами и за тези, които обичат да правят каквото си искат, когато си искат и както те си решат без никой да има право да им се меси. Само забележете колко българи карат пияни. А и да не са пияни така хубаво спазват правилата за движение, че се изпотрепват по пътищата всеки ден. В страни дето са във война няма толкова много жертви годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 5
Ivel
преди 7 години
То преди 300 години месните индианци също в определен момент имали някъкви трабъли с белите мигранти, за съжаление всичко това завършило лошо за тях. Така ще стане и в България, паралелно вече в Европа някъде даже са по напред в тия процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още