IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: В България - нетърпимост към различните и търпимост към корупцията

Почти половината от фирмите в страната са били обект на корупционен натиск, става ясно от доклада за правата на човека на Държавния департамент

12:30 | 04.03.17 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay&nbsp;</em></p>

Снимка: Pixabay 

Липсата на толерантност и корупцията – това са основните области, по които Държавният департамент на САЩ критикува България в представения късно в петък годишен доклад за състоянието на правата на човека.

Според властите във Вашингтон маргинализацията и обществена нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната. Отбелязва се все по-голямата обществена нетърпимост към бежанците, хората с увреждания или различна сексуалност.

Корупцията продължава да подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в другите държавни институции. Тя ограничава и възможностите за действие на правителството, поясняват авторите на доклада, който е изготвен от администрацията на предишния президент Барак Обама. 

Условията в повечето затвори са сурови, с неадекватни санитарни условия и медицински заведения, се казва в материала. Според него пренаселеността продължава да бъде проблем в някои от затворите, особено в Бургас и Плевен. Много центрове за задържане разполагат с клетки с липса на адекватен достъп до естествена светлина.

Отбелязва се, че правителството е стартирало програма за подобряване на това положение.   След като властите в България са направили значителни подобрения по отношение на приема на търсещите убежище и центровете за задържане на мигранти през 2014 г., независими наблюдатели и омбудсманът докладват за влошени поради небрежност условия. Те също отбелязват неадекватна хигиена, липса на канализация, в допълнение към редовните прекъсвания при осигуряването на доставките на храна и медицински и преводачески услуги.

В доклада се споменават и сигнали за религиозна дискриминация и тормоз, недостатъци в процесите и политиките за интеграция на бежанците, сигнали за изборни измами, за насилие на полов признак и за дискриминация срещу жените, за насилие срещу деца, за нарастващ онлайн антисемитизъм, за трафик на хора, за дискриминация на хора в неравностойно положение, на представители на етническите малцинства и на представители на общността на гейовете, лезбийките, транссексуалните и интерсексуалните. Има и социална стигма срещу хората с ХИВ и СПИН. Също са налице и сигнали и за случаи на детски труд и на дискриминацията срещу членове на малцинствата в трудовата среда.

Цитират се и данни от работодателски организации, според които 46% от фирмите са били обект на корупционен натиск. Според Центъра за изследване на демокрацията пък 22 на сто от българите са усетили по един или друг начин ефектите от корупцията, но до наказателно преследване се е стигнало при едва 0,01% от случаите.

От Държавния департамент отбелязват и продължаващото влошаване на медийната среда поради корпоративна и политическа зависимост.

Докладът се базира и на анализи на неправителствени организации.Представянето му попадна отново във фокуса на медиите, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който по време на изслушването си преди избирането му на поста потвърди многократно обещанието си да насърчава правата на човека като основна американска ценност, не се яви лично, за да го представи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 24 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Всички сме корумпирани и не търпим различните :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Има един момент от историята момент от американската история ,който рядко се преподава в училищата на САЩ и Канада. Причината е ясна: в резултат на най-дългия холокост в историята на човечеството, са избити 95 000 000 от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада, пишат световни медии. Според книгата на Д. Стенард Американският холокост, издадена през 1992 г. от Оксфорд юнивърсити прес тази цифра е дори повече от 100 милион - https://infobalkani.wordpress.com/2014/02/14/жертвите-на-американските-геноциди/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Хубаво констатират но най-много престъпления срещу човечеството са извършени от САЩ и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443''American Journal of Public Health публикува доклад разглеждащ всички въоръжени конфликти от края на Втората световна до днес.Изследванията, базирани на историческите факти, сочат че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за конкретния период (1945-2001), като общия брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото в изследването е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90% цивилни.''Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000г. - http://pogled.info/avtorski/Velislava-Dareva/patevoditel-na-svetovniya-***.57162
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Щот сичките институции от които зависи оправянето на тоя бардак , са на хранилка от запад , щот сичките медии , включая Инвестора са тоже на хранилка от запад , щото и ушевите и те са на хранилка ...никой не щеда си рита хлебеца , щот цигганите удушили комшийката му , нищо че майка му живее и тя нейде сама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
оффф тея па 300 годишния експеримент пак акъли тръгнали да дават. Всяка жаба да си знае гьола те в Сашш с личен пример ни покааха, че от там идва корупцията начело с Хитлерица дет взимаше рушвети в гадната им фондация от кой ли не и са на нас тръгнали да се репчат, я у лево и fuuck your self на техния скапан език .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 29
StraightForward
преди 7 години
АМИ НАЛИ РОДИТЕЛИТЕ НИ БАЧКАХА 30-40 ГОДИНИ, КЪДЕ СА ПАРИТЕ, ММАЙКА ТИ И ЦЕЛИЯТ ТИ РОД НА БЕСИЛОТО, ДОКАТО ВИ ИМА ТЕЖКО НИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 21
StraightForward
преди 7 години
"80% " ОТ БЪЛГАРИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 26
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 34
StraightForward
преди 7 години
Така, но защо не са социализирани, а ще бъдат такива едва когато БЪЛГАРИЯ СТАНЕ ПО БОГАТА !!! В ТАЗИ ВРЪЗКА, ПРОДЪЛЖАВАЩИЯТ НАД 75 ГОДИНИ ЧЕРВЕН ГЕНОЦИД, ДО КОГА ЛИ ЩЕ ГО ИЗТЪРПИМ, КАТО СЕ ПРЕВЪРНЕМ В РРОМИ ЛИ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още