IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект ще наложи безусловния базов доход, прогнозира финансист

Финансовият пазар ще се промени с икономиите, които ще се направят с технологии, смята Васил Кендов

11:46 | 27.09.17 г. 91
Изкуственият интелект ще наложи безусловния базов доход, прогнозира финансист

Максимум до десет години на управляващите ще им се наложи да помислят с какво да компенсират хората, заменени на работните места от изкуствен интелект. Най-лесният начин е това да стане с безусловен базов доход. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Васил Кендов.

Според него икономиите от въвеждането на изкуствения интелект във финансовите среди ще бъдат доста големи, което неминуемо ще промени пазара.

За пример той даде американската банка JP Morgan, в която са спестили юридически възнаграждения за 360 хил. часа с изкуствен интелект, който е сравнявал правната страна на договорите.

„Със сигурност това ще освободи доста юристи от пазара на труда“, прогнозира Кендов.

Той информира, че през последните месеци в САЩ най-добрите юристи вземат хонорар от 1000 долара на час.

„Заради пораждащия се въпрос за хората, заменени от изкуствения интелект, ЕК обсъждаше доклад по отношение на безусловния базовия доход тази година. Естествено не излязоха с решение, но самият факт, че го обсъждат, означава, че не е съвсем лишено от логика“, каза Кендов.

По думите му този доход съществува и в днешно време, въпреки че не го отчитаме като такъв или не го забелязваме.

„Рентиерството и пенсиите са такъв вид доход. Това не е нещо ново. Въпросът е когато се въведе, каква част от населението ще засегне и как ще повлияе“.

Кендов е убеден, че ако безусловният базовия доход се задържи прекалено дълго, ще има негативен ефект, защото хората няма да имат стимул да се развиват. Но пък ако не се въведе, може да доведе до социални кризи.

Какъв ще е крайният ефект от въвеждането на безусловния базов доход? Как ще пестят фирмите от въвеждането на технологиите? Кога световната икономика ще приеме безусловния базов доход? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

56
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Изчислителните ти възможности (или както ти ги наричаш "брой математически операции за единица време") не са интелект. От там идва объркването ти. Реакцията ми не e болезнена, просто пишеш неземни тъпотии по тема, от която и хал хабер си нямаш. Това, че си прочел нещо, някъде и почваш да се режеш на хора, които с това си изкарват доходите е смешно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 9 rate down comment 4
deant
преди 6 години
red6 е най-големия фантазьор тука. Има и други, ама те засега немогат да го бият. Никой от вас явно не се занимава с компютри освен да цъката по новинарски сайтове. Хората още неможем да измислим *** операционна система без грешки, вие ще ми измисляте изкуствен интелект, който да смени човека, че и ще му викате безгрешен. Много стесе филмирали всички. Такова нещо като работещ ИИ има само по филмите. Същото е и с "квантовия" компютър дето правел човешкия мозък да изглежда като калкулатор от 2.50 от битака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 6 rate down comment 1
ivancholak
преди 6 години
до тук само red6 е в час. А смешници като мичелис12 дето първо приказват а после мислят( то няма и с какво) са първи на опашката за социални.Прочетете, помислете и тогава коментирайте, не каквото сте чули недочули по талавизията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 4
pinoccio
преди 6 години
Друже, ти си много императивен. По болезнената ти реакция отсъдих, че си земеделец, който живее на субсидии. Сметките ти приключват някъде във фазата на дълбоката оран. Не можеш и 5 краставици да обереш на печалба. Тръгнал си да говориш за трудов пазар и за следващите 20 години. В следващите 20 години, друже, по нашите села ще се появят кентаври, защото ще са останали само земеделци като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 6 години
относно коментар 52 - труда и трудовия пазар в следващите 20 години ще се променят до неузнаваемост. Реалистично е, че едно 90% от сегашните ти нужди ще бъдат произвеждани с никакъв или изключително минимален човешки труд. Тук, в тая тема май само data разбира, че революцията чрез AI е несравнима със всичко познато до сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Пишеш за неща, от които и грам не вдяваш. Ако си прочел някоя статия от БГ ежедневник и до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 0
mathematician
преди 6 години
Цялата система на бюджета и преразпределението е тотално сбъркана.Примерно, оня ден в Швейцария се провел референдум дали да се вдигне ДДС, за да може да се изплащат пенсиите с новите постъпления.Вдигаме ДДС да има повече за пенсии и социални и ББД. :) :) :)Сега *** всичките 30-40 социални плащания (или колкото са там) и ги обединяваме в едно наречено ББД. Междувременно държавата ще продължи да плаща за образование, здравеопазване и пенсии - ама как точно на никой не му е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Направо ми се прииска да съм паркетния лъв на някой робот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 6 години
супер - само секс и домашна ракия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 9
pinoccio
преди 6 години
Не си много прав, друже. Именно човешкият ум и съзнание вече са достигнати. Те са брой математически операции за единица време. Вече има квантови компютри и мрежи, където в оптичните връзки в ролята на битове са фотони - светлинни кванти. Бързината достига терабити за секунда без загуби в топлина и преходни процеси. А биочиповете вършат това, което става на клетъчно ниво у човека. Човекът се превръща в домашен любимец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още