IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на глобализацията

Водещите компании трябва да действат локално, но в глобален мащаб и близо до клиента

13:38 | 25.10.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Това беше ясно предупреждение към американския домакин: отклонението от свободната търговия застрашава общото благоденствие, заяви вече бившият германски министър на финансите Волфганг Шойбле през уикенда в реч по време на срещата на Международния валутен фонд във Вашингтон.

Само няколко часа по-рано Доналд Тръмп отново се обяви срещу Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА. Но не у президента на Съединените щати думите на Шойбле срещат малко разбиране, пише в свой анализ германският Die Zeit. Докато чуждестранните външнотърговски партньори все повече критикуват хода на американското правителство, американските компании са изненадващо тихи.

Наистина след заканата на Тръмп да ограничи срока на споразумението до пет години  директорът на американската търговска камара предупреди, че НАФТА е от съществено значение за икономиката на САЩ, но лидерите на големите международни конгломерати не протестираха публично срещу протекционизма. Това е изненадващо на фона на една политика, която заплашва да подкопае глобализацията. Но това може да се дължи и на факта, че американските изпълнителни директори отдавна са се настроили за новите реалности. Със своите тиради в Twitter Тръмп може наистина да придава известна доза популизъм на тенденцията, но отвръщането от глобализацията всъщност започна много преди той да влезе в предизборната кампания. 

Така например производителят на строителна техника Caterpillar измести производството на минибулдозери и малки багери от Япония в щата Джорджия, докато NCR, лидер в производството на банкомати, построи нов завод в САЩ преди четири години. Американските служители на компанията сега сглобяват машини, произвеждани преди това в Унгария, Китай и Бразилия.

През 2012 г. General Electric върна производството на помпи за топла вода от Китай в Кентъки. Най-големият американски конгломерат се счита за отличен пример за глобализацията. В продължение на десетилетия компанията премести десетки хиляди работни места в чужбина. В началото на миналата година Джефри Имълт, който доскоро беше главен изпълнителен директор на концерна, заговори за „смелия поврат" от глобалното към локалното.

Още по-голямо внимание предизвика анонсът на Foxconn, най-големия подизпълнител на електроника в света, за производство в щата Уисконсин. Foxconn е тайванска компания, но работи главно за компании, разположени в други държави, като Apple, Nintendo и Microsoft. Сега компанията възнамерява да инвестира до 10 млрд. долара в Средния запад и да създаде 13 хил. работни места.

Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
Уточнител
преди 6 години
Още един *** - Мамин Гоце. Не може да пише, ама акъл дава русофилът....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
Уточнител
преди 6 години
Неграмотнико ЧервеноРуски "Тава е", първо научи правописа, а после дращи тъпни във Форума за корпУрациите, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Тава е
преди 6 години
В твърденията на статията има някои не верни опорни точки. Стремежът и реализацията на свръх печалби, от страна на някои корпурации, чрез експлоатация на труда в дисциплинирани нации не е глобализация ! САЩ консумират 5 пъти по-вече, от колкото произвеждат и разликата се допълва с грабителство от целия свят. Това, което се произвежда, ако не се консумира, става безсмислено и не нужно. Този въпрос са разработили безупречно "брадатите братя". На кратко, който може да го разбере, проблемът е в това, че сега Светът е управляван от алчни люде, прескочили своят праг на компетентност и трябва бързо, съвсем скоро , да бъдат сменени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
Стефчо
преди 6 години
Ханс-Паул Бюркнер стига до извода, че в бъдеще компаниите трябва наистина да действат локално, но навсякъде по света. Който иска да задържи конкурентоспособността си в дългосрочен план, трябва да има представителство в близост до клиентите си. А къде са повечето от тях е ясно - най-големият ръст днес е в Китай, Индия и Югоизточна Азия, категоричен е той. е за това говорим. нямаш ли представителство в Китай, нямаш и достъп до най-големия пазар в света. Загубените работни места в Сащ, които са отишли в Азия са към 2 млн., а тука се говори, че са върнати 338 000, което е към 1/6.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 6 години
Хехе... Американците най-после зеха да проумяват истината за добавената стойност... Дали са се зачели със закъснение в "Капиталът" на чичко Маркс...? Май да... или поне така ги съветваше Стиглиц през 2010... :lol: Но сега им предстои по-трудното - да накарат американците да работят като китайци, щото там вече демокрацията е у 22-ри век и не е ясно кой на кого какво може да казва, без да бъде даден на съд, не ли да му турга заповед... :lol: Те си направиха президента и главнокомандващ на най-могъщата армия на света на май^муна, па си представям каква дисциплина ще цари по заводите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
honaniga
преди 6 години
Забравете за чуждестранни инвестиции в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Тръмп официялно обяви края на глобализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 6 години
Кога се е случила тази трагедия с ***? Аз поне не знаех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 6 години
Явно си вносител на китайски стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
studioaa
преди 6 години
Трябва спешно да се сложи край на свободното движение на огромни човешки маси от Африка и Близкия Изток към Европа и САЩ на всяка цена. Трябва да се създаде програма за връщане на "навите" имигранти от последните 30-на години обратно в Африка и Арабия доброволно или принудително. Това дали НАФТА ще оцелее не е от голямо значение, не е от никакво пряко значение и дали Китай ще експортно-ориентиран или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още