IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на глобализацията

Водещите компании трябва да действат локално, но в глобален мащаб и близо до клиента

13:38 | 25.10.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Това беше ясно предупреждение към американския домакин: отклонението от свободната търговия застрашава общото благоденствие, заяви вече бившият германски министър на финансите Волфганг Шойбле през уикенда в реч по време на срещата на Международния валутен фонд във Вашингтон.

Само няколко часа по-рано Доналд Тръмп отново се обяви срещу Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА. Но не у президента на Съединените щати думите на Шойбле срещат малко разбиране, пише в свой анализ германският Die Zeit. Докато чуждестранните външнотърговски партньори все повече критикуват хода на американското правителство, американските компании са изненадващо тихи.

Наистина след заканата на Тръмп да ограничи срока на споразумението до пет години  директорът на американската търговска камара предупреди, че НАФТА е от съществено значение за икономиката на САЩ, но лидерите на големите международни конгломерати не протестираха публично срещу протекционизма. Това е изненадващо на фона на една политика, която заплашва да подкопае глобализацията. Но това може да се дължи и на факта, че американските изпълнителни директори отдавна са се настроили за новите реалности. Със своите тиради в Twitter Тръмп може наистина да придава известна доза популизъм на тенденцията, но отвръщането от глобализацията всъщност започна много преди той да влезе в предизборната кампания. 

Така например производителят на строителна техника Caterpillar измести производството на минибулдозери и малки багери от Япония в щата Джорджия, докато NCR, лидер в производството на банкомати, построи нов завод в САЩ преди четири години. Американските служители на компанията сега сглобяват машини, произвеждани преди това в Унгария, Китай и Бразилия.

През 2012 г. General Electric върна производството на помпи за топла вода от Китай в Кентъки. Най-големият американски конгломерат се счита за отличен пример за глобализацията. В продължение на десетилетия компанията премести десетки хиляди работни места в чужбина. В началото на миналата година Джефри Имълт, който доскоро беше главен изпълнителен директор на концерна, заговори за „смелия поврат" от глобалното към локалното.

Още по-голямо внимание предизвика анонсът на Foxconn, най-големия подизпълнител на електроника в света, за производство в щата Уисконсин. Foxconn е тайванска компания, но работи главно за компании, разположени в други държави, като Apple, Nintendo и Microsoft. Сега компанията възнамерява да инвестира до 10 млрд. долара в Средния запад и да създаде 13 хил. работни места.

Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
bvg
преди 6 години
Това е за да заобиколят НАФТА. Чети между редовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
ivan4o555
преди 6 години
Само преди 1 месец китай вдигна изкуствено всички производствени цени с 30 %, като по административен път вдигна изкуствено/екологично/ цените на всички материали, метали и др.За Коледа и Нова година очаквайте солени цени на всичко китайско,който може да купува сега, после ще е късно.В китай цените са по-ниски, защото ще разчитат на местния пазар, но ще изгубят много продажби в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 2
V.At.
преди 6 години
Доколкото разбрах от статията, може и да греша - глобализацията вече не е изгодна за САЩ. Интересно. А има ли корелация с антиглобализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още