IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов намеква за финансиране от ЕБВР за АЕЦ "Белене"

Втората ядрена централа може да бъде изпълнена като част от проекта за свързаността на Западните Балкани, сподели българският премиер по време на форум в Лондон

15:21 | 26.02.18 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов намекна за възможността Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да отпусне финансиране за изграждането на АЕЦ "Белене". Това стана по време на форума на банката в Лондон, където акцент са Западните Балкани.

В своето изказване пред участниците Борисов посочи, че средствата от ЕБВР за региона са нужни не само за развитие на транспортните и жп коридорите, но и за енергийната свързаност между страните.

Борисов е категоричен, че втората ядрена централа може да бъде реализирана като проект с европейско финансиране и акционери - всички страни от региона.

"Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че (електроенергията - б.р.) от България през Подгорица да отива в Италия", коментира българският премиер и припомни, че страната ни има закупени два готови ядрени реактора с мощност 2200 мегавата. 

"Платили сме ги и стоят в кашони. Дали не можем да помислим за едно общо финансиране, с проценти, един Балкански проект", каза Борисов и допълни, че България има много добре развита електропреносна система и в момента изнася електроенергия за съседните страни.  

Досега идеите на правителството за АЕЦ "Белене" са да бъде намерен частен инвеститор, който да купи проекта за централата. За целта беше поръчан доклад на Българската академия на науките (БАН), който показа, че при определени условия проектът може да бъде жизнеспособен. 

Този доклад обаче често е критикуван от експерти с коментари, че основните моменти в него не са коректно заложени.

По време на форума Борисов презентира и още един български енергиен проект, който ще е от значение за региона - газовият хъб "Балкан". Той съобщи, че този газоразпределителен център ще осигури диверсификацията на района, доставяйки втечнен газ, както и газ от "Турски поток", "ако се договорим с руснаците". 

На въпрос на журналисти премиерът на Република Македония Зоран Заев заяви, че страната му прави усилия за повишаване на енергийния капацитет със собствени средства, но една от стъпките е и чрез сътрудничество с България. Той обаче не отговори дали страната му би се включила в изграждането на АЕЦ "Белене". На друг въпрос Заев отговори, че се надява скоро да се отслужат общи литургии в България и Република Македония, което е било договорено в споразумението за добросъседство между двете държави, предава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 6 години
"Платили сме ги и стоят в кашони". Тиква в кашон виждали ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
За Теменужка и Гинка може, а за Тиквон не? Така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Той понеже тока от АЕЦ Белене ще стига до Италия все едно е една тиква. Тоя за преносни загуби не е ли чувал? Или си мисли, че "загубите" по мрежата са дело само на електората му, пък тука по далекопроводите жицата е на високо и няма да я стигат :DУправляват ни пълни лаици във всяка област и се излагаме като кифладжии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
khao
преди 6 години
от България през Подгорица да отива в Италия----налЕ, то това са нелегални цигари които може да ги носиш по целия свят ! Очевидно е решил да ни тества колко може да откраден за една години без никой да мрънка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
*** бил, Тиква бил, куха лейка бил :) Измисли го Бате най-накрая. Така и 320 млн., които Кака се чуди от къде да намери ще прокара.2030 г. Илончо има да се чуди като гледа от роудстъра си на Марс какви са тия неони дето светят на Земята от никому неизвестната българска територия.Крушата не пада по-далеч от дървото. Няма само за Тато да разправят, че магистрали бил строил, АЕЦ бил построил, Кремиковци бил строил.Ето ще си имаме АЕЦ "Белене-Бойко Борисов", или на кратко АЕЦ "3Б" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
tomy2
преди 6 години
Да бе те чуждите ора трева пасат и точно на теб ще се доверят, че парите си ще вложат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
***-ти ***-ака, май-на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още