IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вдигна лихвите и даде сигнал за общо четири увеличения през 2018 г.*

Банкерите подчертаха по-оптимистичното си виждане за икономическия растеж и по-високите инфлационни очаквания

21:34 | 13.06.18 г. 66
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв вдигна основната лихва до диапазона 1,75% - 2% и даде сигнал за общо четири увеличения през 2018 г., съобщава Market Watch. Решението за повишаване на лихвите беше взето единодушно след двудневна среща във Вашингтон.

Преди това от централната банка прогнозираха общо три вдигания на лихвата. Новите по-високи лихви ще се отразят на потребителските дългове като кредитни карти и заеми за жилища, пише CNBC.

В изключително кратко изявление от точно 320 думи Федералният резерв промени няколко ключови фрази от предишните си послания, подчертавайки по-оптимистичното си виждане за икономическия растеж и по-високите инфлационни очаквания.

Според Фед икономическият растеж „расте със стабилен темп“, безработицата намалява, а разходите на домакинствата са се увеличили. И в контекста на това следващо увеличение на лихвите е „уместно“, смятат от щатската централна банка.

„По-нататъшното постепенно увеличение на целевия диапазон ще бъде в съответствие с разрастването на икономическата активност, силният пазар на труда и инфлация близо до целта от 2% в средносрочен план“, се казва още в изявлението на Фед.

От Федералния резерв продължават да очакват още три увеличения на лихвите през 2019 г.

Напълно според предварителните очаквания на пазарите Федералният резерв повиши основната си лихва без да отчита неразбирателството в търговията между САЩ и нейните партньори. През март Фед повиши лихвите си с четвърт процентен пункт до диапазона 1,50-1,75 процента и преразгледа към повишение прогнозата си за икономиката през 2018 и 2019 година.

В днешното си изявление представителите на Фед намекват, че темпът на следващите повишения ще бъде малко по-бърз, уточнява Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Това предполага, че през 2018 г. водещата лихва може да достигне между 2,25 и 2,5 процента. За догодина също се очакват три повишения, колкото бяха прогнозирани и през март, и едно през 2020 година.

С днешното решение институцията сигнализира, че ще толерира ускоряване на инфлацията над целевото равнище поне до 2020 г.

От края на 2015 г. Фед вдигна водещата си лихва седем пъти на фона на продължаващото нарастване на икономиката и стабилния растеж на трудовия пазар.

Инфлацията също е с благоприятен темп, като новите прогнози на банката сочат ускоряване над 2% до 2,1% тази година - равнище, което ще се запази през 2020 г.

"Трудовият пазар продължава да се засилва. . .икономическата активност нараства със стабилен темп. Разходите на домакинствата се увеличават, а бизнес инвестициите с основен капитал се повишават значително", става ясно още от изявлението на Федералния резерв.

Очаква се безработицата да достигне 3,6 на сто в края на годината, което още бъде най-ниското равнище от 1969 г., спрямо прогнозираните по-рано 3,8%.

За БВП централната банка прогнозира растеж от 2,8% тази година и забавяне на темпа до 2,4 на сто през 2019 г. 

*Текстът е допъленен към 21:47 часа

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
http://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/valutniiat-bord-mejdu-spekulanti-intriganti-i-garantiВалутния борд може да се отменя сано с промяна на плен 29 от закона за БНБ. Цялото Народно Събрание трябва да гласува промяна на този закон. При въвеждането на борда има куп защитни механизми, включително и при сценарий ако еврото престане да съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 3
lozkhris
преди 5 години
Защо да означава девалвация? Ами ако БНБ внезапно вдигне лихвите с пунктове, отговарящи на реалната инфлация? И какво па ако вземе , че се девалвира левът?!През 1997 имаше резон да се въведе борд защото положението беше трагично, а собствеността беше почти 100% държавна, наследниците на БКП-номенклатурата и разклоненията и източваха хазната по схемата предприятие-партийни куфарчета-банки. В тая схема бяха нбанки като Първа Частна, ТБС, Елитбанк...Затова бордът трябваше да обуздае хиперинфлацията, а икономиката трябваше да се либерализира. Друг е въпросът КАК направи либерализацията Костов...Ае са ми кажи какво е общото между тогава и сега?! За какъв *** ти е притрябвал тоя борд, при положение, че страната има призната пазарна икономика, контролиран бюджет, еврофондове...Никаква хиперинфлация не може да се получи защото има лостове за спирането и.И изобщо няма да фалираме щото и без друго държавата е опоскана от крадливото управление на екс-*** и гербаджии / малка разлика / ....Свободен лев обаче ще намали производствените разходи заради евтиния труд, българските стоки ще станат привлекателни, а вносът ще се оскъпи...Е, ако това не е стимул за производството, не знам какво е друго... Забраняваш ценообразуване в друга валута, забраняваш на вносители да преизчисляват стоките си според дневния курс и ги задължаваш да предлагат цени според покупателната способност и реалната инфлация...И ще видиш как, дори и да падне в началото, левът съвсем скоро ще започне да се стабилизира и покачва...както и всяка останала валута на страна, която знае как да си управлява икономиката и финансите...ГЕРБ не са доказали нищо друго, освен че са лоялни към силните на деня, особено когато подплатяват силата си със съответните суми....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Точно така. В България слуховете и приказването са в повече и в един момент се оказва че реалността няма нищо общо с политическите приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 4
Sandy
преди 5 години
При положение, че не ни искат, може да се договорят за отмяната на Валутният борд или поне промяна курса евро - лев, щот лева е надценен и това пречи на износа. БНБ има право да промени курса. Девалвацията на лева ще е полезна за държавата, щот ще рестартира и ускори икономиката. Вредна ще е за народа, щот девалвацията е законен начин за грабеж. Пример: Доходите вече няма да стигат на хората и те ще почнат да теглят спестяванията си и така за един период от време, тия 75 млд. в банките като депозити, доброволно ще бъдат налети от народа в бизнеса, тоест в икономиката. Стига да няма кражби от ДДС и други, щот държавата отново ще бъде ощетена от разбойници - политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Естествено че никой няма да ни вземе . Преди два дни направихме на пух и прах плановете на Макрон . :) Не сме способни да се интегрираме в ядрото на ЕС . Още повече очертаващите се перспективи през следващите 4-5 г. А те проблемите с ЕЗ сега започват , отлагани десетилетия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Махането на Валутния Борд, означава девалвация на лева и ще фалираме за два дни. Валутния Борд не може еднолично да се пипа от правителството. Дори при влизане в ЕРМ 2,Борда остава за стане плавно процеса на замяна на валутите.Съмнявам се че ще ни вземат в Еврозоната. Дадоха ни отрицателни знаци, най вече заради ниските доходи и корупцията в големи размери. Еврото е за богати държави, с високи доходи и стандарт на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 5 години
За да сме точни цялата подготовка за въвеждане на режим на :валутен борд беше направено от БСП при ЖАН под диктовката на МВФ . А относно как сме се отнесли към Костов - той просто плати сметката на МВФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 1
data
преди 5 години
Банките в Бг няма да чакат ЕЦБ , а ще вдигат превантивно - даже вече тоя процес е започнал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
cido
преди 5 години
1. Не е нормално да има отрицателни лихви и покачването е неминуемо.2. Относно борда и Костов: - Влизането във "борд" беше задължително поради политическото печатане на пари през 1995-1996 г. Лиипсата на икономическа дисциплина се заплаща.- Но курсът 1евро - 2 лв или 1 марка - 1 лев беше убийствен за производителите в БГ и отличен за вносителите в БГ.- никъде не е казано, и беше абсолютна грешка този курс да се запази 20 години. Какво пречи да се обявят стъпки на корекция на курса със срок от 2 години например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 12
fri
преди 5 години
studioaa,Костов направи правилното нещо, нямаше друг избор , притиснат до стената. Трябваше да изкупва греховете на предишните, за да спаси хората.Както Христос.- - И по същия начин му се отблагодарихте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още