IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 6 месеца преките инвестиции в България се свиха с близо 50% на годишна база

Най-големите капиталовложения в страната са направени от Холандия, Русия и Германия, показват данни на БНБ

16:20 | 17.08.18 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Направените в България преки чуждестранни инвестиции през първите шест месеца на тази година се свиха с 49,5% (241,1 млн. евро) и към 30 юни възлизат на 246,2 млн. евро. Тяхната сума е по-ниска в сравнение с периода януари – юни 2017 г., когато бяха 487,2 млн. евро , показват последните данни на Българската народна банка (БНБ).

Само за юни обаче те нарастват със 155 млн. евро, но увеличението преди година пак беше по-голямо – 195,9 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Може да съм пропуснал нещо или да не съм се изразил правилно, но това изобщо не променя смисъла на мнението ми, от което сте цитирали само една част. Увеличението на парите в обръщение е логично, предвид развитието ни от 1997г. Това по никакъв начин не означава неконтролируемо печатане на пари, което вие и други потребители се опитвате да внушавате. Щом толкова обичате цифрите, направете справка и за валутните ни резерви. Ще се уверите, че както през 1997-а, така и днес всички левове в обръщение са обезпечени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
LaCosta
преди 5 години
"Печатницата на нови банкноти работи не за да увеличава паричната маса, а за да заменя извадените от обръщение повредени банкноти. И изобщо, при положение, че в България както във всяка що-годе развита държава мнозинството от транзакциите са електронни, забравете за това "печатане" и вземете да си актуализирате речника."Забелязал съм, че често пъти говориш наизуст, но не винаги може толкова лесно да се обори с точни цифри:Пари извън ПФИ /банкноти и монети в обръщение/:юли 1997 - 781 млн лв /от въвеждането на валутния борд/юни 2013 - 8 271 млн лв = 10,6 пъти увеличениеюни 2018 - 14 510 млн лв = 18,58 пъти Официална статистика за паричните агрегати от страницата на БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
Корупцията действително е основният проблем на българското общество, но защо смяташ, че тя е проблем и за ръководещите го сили? Смяташ ли, че някой действително се бори с този проблем и вече 29 години не може да го победи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Има два големи проблема БГ икономиката. Всички други са маловажни или лесно отстраними: корупцията на всички възможни нива и липсата на висококвалифицирани кадри. И за двете трябва много време и многоооооо много работа и желание, за да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Всичко което написах на крас в пълна степен се отнася и за вас. Пренебрегвате всички данни, които не ви устройват, а от останалите се опитвате да правите тенденциозни заключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Макроикономическите показатели са катастрофални. Производителността на труда у нас не е мръднала нагоре и даже леко намалява. Единствените работни места, които се създават са в: алкохолния туризъм, търговията, хотелиерството, държавната администрация и кол-аутсорсинг центровете. Няма почни никакви цехове или фабрики за нещо, които са открити има само тук-там аутсорсване на дребни производства от ес като шивашки фирми както и фирми за производство на дребни авточасти. Това е крайно недостатъчно и е невъзможно развитието на просперираща икономика с подобни псевдо-услуги. Освен това инфлацията удря исторически върхове невиждани от 90-те на цели 8% и продължава да расте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 17
Sakamano
преди 5 години
Инвестициите само се свиват, а не се оттеглят, тъй че сме много далеч от всякакви апокалиптични сценарии. Повечето макроикономически показатели са добри. Промяната на курса евро-лев не е наложителна и би била голяма глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 13
Sandy
преди 5 години
Промяна курса на евро - лев. Това очаквам от БНБ в близките 6 - 8 месеца. В договора с ЕС има такава опция за промяна. От ЕС няма да са съгласни, щот това ще направи българските стоки по конкурентни, но държавата ще затъне здраво, ако не го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Фактът, че досега нито една от шантавите ви теории не се е потвърдила не ви ли говори нещо? Левът няма как да е надценен (или подценен), тъй като сме във валутен борд и той е обезпечен с валутните резерви на държавата. На практика, левът е само token, а реалният носител на стойност е еврото. Печатницата на нови банкноти работи не за да увеличава паричната маса, а за да заменя извадените от обръщение повредени банкноти. И изобщо, при положение, че в България както във всяка що-годе развита държава мнозинството от транзакциите са електронни, забравете за това "печатане" и вземете да си актуализирате речника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Стимулирането на износа с евтина валута е мит, който е разбит от много време. България трябва да предприеме мерки за намаляване на всички регулации и най-важното елимиране на субсидиите за стоки, които са за износ. Ние нямаме нужда от това да продаваме розови домати в Берлин и Мюнхен, нито имаме нужда от евтин алкохолен туризъм за бедняците от цяла Европа. Нямаме нужда и от такива огромни количества пшеница и царевица, които произвеждаме и субсидираме пак за износ. Нямаме нужда от парите от еврофондовете, вноските към които се плащат от всички, а парите се харчат, за да се купуват свръх-надценени немски и френски стоки вместо по-евтини китайски или корейски стоки. Не разбирам защо трябва да купуваме нови вагони Сименс за БДЖ при положение, че има алтернативи, които са 3-4 пъти по-евтини, а уж имаме свободен пазар и свободен избор, но не съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още