IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1/3 от жилищата в България – необитаеми

Над 20 хиляди са пред края на експлоатационния си срок

12:35 | 03.10.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. Над 20 хиляди от жилищата в България са сгради, намиращи се пред края на експлоатационния срок за панелните жилища. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА по повод на учредяването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Данните означават, че за тези жилища липсва възможността да се реши как ще продължи жизненият им цикъл и съответно да се пристъпи към обновяването им и ремонтните им дейности в случай на необходимост, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Причина за това е лошата ангажираност на собствениците на жилищата, както и на отговорните за нея служители в администрацията.

По време на конференцията стана ясно, че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.



Такива дружества работят на територията на по-големите градове у нас - София, Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора и Благоевград. Пазарът не е малък, защото годишно браншът генерира пригоди за над 50 млн. лв.

Ниската регулация в сектора, който иначе се развива изключително динамично, както и множеството порочни практики вследствие на липсата на правила, са причината за създаването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Към момента нейните представители работят в София, Пловдив, Благоевград и Дупница, като в момента текат преговорни процеси за налагането им и в други градове на страната.

Основните ѝ цели включват въвеждането на вътрешни изисквания и стандарти при изпълняването на дейностите на дружествата, управляващи етажната собственост, създаване на единен регистър за юридическите дружества, разработване на общовалидни критерии за членство в Асоциацията, както и създаване на подходяща среда за промени в настоящата правна рамка.

Според организацията наложителните изменения в Закона за етажна собственост трябва да са свързани с въвеждане на единна форма за управление на етажните собствености у нас, чрез сдружение на собствениците, основен предмет на което да бъде управлението и поддръжката на сградата през целия ѝ жизнен цикъл.

Други, изисквани от асоциацията промени, са установяването на траен и необратим процес към пазарен модел на управление чрез конституиране на сдруженията върху колективен договор между всички собственици с ясни права и задължения. Важно е и въвеждането на задължителна паспортизация за всяка сграда (за старите жилищни сгради), стана ясно по време на конференцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 19
pioner
преди 5 години
Когато след 15 години панелките започнат масово да падат ще стане интересно. Цели квартали ще се сриват за месеци, а хората ще остават без дом защото няма да могат да си позволят да живеят в новопостроените кооперации. Да не говорим, че в пазарна икономика ще е нерентабилно да се поддържа инфраструктура в подобни квартали. И логично трябва да се спре транспорта, тока и водата до тях и така дори отселелите сгради ще останат необитаеми и неизползваеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още