IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT индустрията: Не вдигайте максималния осигурителен праг

Мярката може да изгони специалистите в чужбина, ще ги последват компаниите, алармират от бранша

15:52 | 10.10.18 г. 54
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер, изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната и законодателната власт, с което изразяват своето „сериозно безпокойство във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв.“.  В документа се изразява загриженост, че подобна промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж. 

„В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество“, се казва в становището.

Браншовите организации подчертават, че ако една група получава повече, защото произвежда повече, а с това генерира повече приходи за хазната, не е разумно тя да се демотивира, а обратното – държавата да се стреми към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи.

„Решението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище. Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им“, поясняват още в становището си организациите.

Според представителите на IT индустрията това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в тази индустрия. Според тях е налице реална опасност от отлив на  висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. В писмото си експертите посочват, че компаниите може да предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш. Така може да се окаже, че икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 53
nkavrakov1982
преди 5 години
Браншовите организации подчертават, че ако една група получава повече, защото произвежда повече, а с това генерира повече приходи за хазната, не е разумно тя да се демотивира, а обратното държавата да се стреми към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи.ИТ специалистите не само взимат повече пари от всички останали,те взимат неприлично много спрямо всички останали групи работещи.Нямам нищо против можещите и кадърните но не всеки може да бъде ИТ специалист ,както и не всеки може да бъде медицинско лице,лекар,медицинска сестра,да търгува успешно,и каквото да било свързано с живота на хората.Всеки тръд трябва да се плаща по начин по който дава на работника поне минимум нормални условия за живот без лукс.Масовите заплати са по 1000 лева ,а ИТ тата взимат масово над 2 000 лева което е пропаст .В този ред на мисли когато някое ИТ специалистче се разболее и отиде в Пирогов където персонала получава по 1000 лева и се смачква от работа,нека си сложи само инжекцията ,нали е Бог !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 6
Дядо Коледа
преди 5 години
При условие, че правителството и МФ афишират , че сага има излишък над 2 милиарда лева, т.е. събрали са от хората данъци в повече от необходимото им, защо искат да стрижат още народа , кого наказват по този начин ..? .или като за последно давайте да крадем от хората, че след изборите беж краченца да бегаме , ще започнат хората да се оглеждат за камъни по улиците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още