IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард предупреди за опасност от икономическа буря 

Според нея търговското напрежение между Пекин и Вашингтон вече е започнало да се отразява на световната икономика

18:30 | 10.02.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди днес, че растежът на световната икономика е по-бавен от очакваното и че има опасност от икономическа буря, предаде Франс прес.

"С една дума - свидетели сме на (световна) икономика, чийто растеж е по-бавен от очакваното", изтъкна Лагард пред Световната правителствена среща на върха в Дубай с участието на политици и икономисти от цял свят. 

Миналия месец МВФ преразгледа към понижение прогнозите си за растежа на световната икономика за тази година с 0,2 процентни пункта до 3,5 на сто в резултат на търговските напрежения, най-вече между САЩ и Китай.
Лагард говори за "четирите облака" - както ги нарича тя - които витаят над световната икономика, предупреждавайки, че тя може да бъде ударена от буря. 

В тази връзка тя цитира търговското напрежение, най-вече между САЩ и Китай, затягането на лихвите по заемите, неяснотите около Брекзит и забавянето на китайската икономика.
Според нея търговското напрежение между Пекин и Вашингтон вече е започнало да се отразява на световната икономика. "Нямаме никаква представа какво ще излезе от това, но това, което знаем, е че вече започва да има ефект върху търговията, лихвите по заемите и върху пазарите", заяви Лагард в Дубай.

 

Тя изтъкна, че затягането на лихвите по кредитите става в момент, когато компаниите и домакинствата са натрупали "много тежки дългове".

"Когато има прекалено много облаци, необходима е светкавица, за да предизвика буря", предупреди Лагард, призовавайки правителствата да се подготвят за това и да избягват протекционизма.

/БТА/


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
дано да си прав,от около месец вече не съм много сигурен кой път ще изберат за решаване на "дълговият проблем"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
За Япония видяхме че е възможно , за ФЕД може би , но ЕЦБ - едва ли .1. Япония е една страна и взема едно решение . В Европа противници има много и е много по- трудно . 2. Европа не е Япония ........... Ако се опита , това което се прави там , Германия може да има десетилетия някакъв мижав ръст на икономиката , останалите страни обаче ще са под вода . 3. Евро и долар са резервни валути много повече от японската йена . Японците също обръщат в долари и евро - затова ще се появи силна съпротива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
хубаво за бамката ...бабето казва , че мрежата е пълна със шарани и започва затягането и с последващо издърпване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
след като в момента членовете на ФЕД дискутират дали QE от "извънредна " мярка да стане "регулярна", не ми е весело някак си ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
"Тя изтъкна, че затягането на лихвите по кредитите става в момент, когато компаниите и домакинствата са натрупали "много тежки дългове"."Иска да каже , че кредитирането спира , когато вече са натрупани много кредити . Това не беше ли хубаво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още