IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Фед да не влива ликвидност директно към хората?

При следващата криза, вместо да отпуска средства на банките, Федералният резерв може да завери сметката на всеки американец

09:31 | 15.06.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Федералният резерв, който изглежда доволен, че икономиката е близо до 2% инфлация и пълна заетост, прави преглед на своите стратегии и инструменти.

Може би централната банка трябва да обмисли някои радикални опции, като например да позволи на обикновените хора да откриват сметки при нея, в които тя да влива ликвидност, когато прецени, че икономиката има нужда от подкрепа, пише за MarketWatch Питър Мориси, професор по икономика в Университета на Мериленд.

В исторически план, когато икономиката се забави, Фед намалява междубанковата лихва, което се пренася върху всички ставки – от краткосрочните кредити през 10-годишните и 30-годишните ДЦК до корпоративнтие облигации и ипотечните заеми.

Освен купуването и продаването на ДЦК с цел контролиране на междубанковата лихва, Фед определя и ставката, по която плаща на банките за техните депозити при себе си. Понастоящем банките получават 2,35% по тези сметки, въпреки че плащат на своите депозанти по-малко от 0,2%.

Междубанковата лихва, която Фед смята за неутрална (т.е. нито подпомага инфлацията, нито забавя икономическата активност) спадна. Преди финансовата криза централната банка повиши тази лихва до 5,25%, но едва ли ще се върне към тези нива, въпреки рекордно ниската безработица.

В момента целевият диапазон е 2,25-2,50%, като Фед няма много пространство за понижение, ако икономиката се забави. Това е най-убедителната причина за прегледа на нейните стратегии.

Нещо повече, дългосрочните лихви по ДЦК, както и ставките по корпоративните облигации за финансиране на големи инвестиционни проекти и по жилищните ипотечни заеми вече не се променят заедно с междубанковата лихва, както го правеха в миналото.

Когато Бен Бернанке повиши междубанковата лихва в периода 2004-2006 г., дългосрочните лихви по ДЦК едва помръднаха. А когато Фед вдигна лихвата четири пъти през 2018 г., ставката по 30-годишните ипотечни облигации първоначално също се увеличи, но след това спадна.

Глобално бизнесът все повече работи в долари, дори когато не участват американци. Доларовият дял на трансграничното дългово финансиране скочи до 62%, като около 40% от международната търговия е в долари.

Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 5
mick
преди 4 години
Сегашното раздаване на пари само на банките е безмислено. И увеличава неравенството до краен предел. Унищожава конкуренцията.. щото само правилните фирми получават финансиране. Ако парите се се раздават равномерно между всички хора - това ще подобри състоянието на хората и ще поощри истинската конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ss_sgp
преди 4 години
това почти ще обезсмисли притежаването на пари и никога няма да се приложи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още