IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България удвоява субсидиите за VW, за да спечели завода

Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 милиона евро, твърди Росен Плевнелиев

19:45 | 15.10.19 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България удвоява субсидиите за VW, за да спечели завода

Перспективата германският автомобилен концерн Volkswagen да построи новия си завод в Турция се изпарява с всеки изминат ден. Причината за това е военната офанзива в съседна Сирия.„Картините, които виждаме от Северна Сирия, са ужасяващи", заяви премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (SPD), който е член на  борда на VW. И заплаши: „Не мога да си представя, че при тези условия Volkswagen ще се ангажира в Турция с инвестиция за милиард евро“. Долната Саксония, управлявана от SPD и CDU, е вторият по големина акционер на Volkswagen и играе ключова роля в надзорния съвет. 

От колебанието в централата на VW във Волфсбург може да се възползва отново една държава, която се конкурира с Турция за желаната инвестиция на Volkswagen: България. Местоположение в близост до столицата София беше единственото, което все още остана в надпреварата освен турската Маниса. Нарастващата критика от страна на европейските, както и на американските политици срещу Анкара дава козове в ръцете на България.

За да осигури договора за новия завод, страната е готова да удвои субсидиите, които предлага, пише в ексклузивен материал във вторник вечер германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 милиона евро", заяви бившият държавен глава Росен Пленелиев пред F.A.Z. В момента Плевнелиев е председател на Автомобилен клъстер България и лобира активно в полза на страната си.

На VW е била изпратена съответна оферта, отговор все още няма, добавя Плевнелиев. Ако се добави инфраструктурата, като връзката с железопътната линия, до магистралата и метрото, София предлага общо 800 милиона евро, за да избере VW България, вместо Турция. Плевнелиев уверява, че помощта е била договорена с Европейската комисия. Турция обаче не била спазила правилата.

България предлага на VW голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Бившата фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia. Българският премиер Бойко Борисов обеща на Volkswagen да покаже, че ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света". Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци.

Германският автомобилопроизводител вече създаде свое турско подразделение в западния град Маниса в началото на октомври, с което постави основите за начало на производствената си дейност в Турция. Въпреки това противоречивите решения на президента Реджеп Ердоган и негодуванието срещу тях в Брюксел разколебават компанията.

„Решението за построяването на нов завод беше отложено от Управителния съвет“, посочват от VW. „Следим отблизо ситуацията и сме притеснени за настоящото развитие“, допълват още те. Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика. В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция, с която властите в Анкара искат да създадат зона за сигурност за бежанци и да изкарат бойците на кюрдската милиция YPG извън границата. Като конкретна причина за инвазията се посочва обявеното изтегляне на американските войски в района от страна на американския президент Доналд Тръмп.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

15
rate up comment 30 rate down comment 52
Sandy
преди 4 години
В България няма да има завод на Volkswagen, няма да има Шенген, няма да има и евро. Копирайте поста и го запазете, за да ми го припомнете, ако не позная.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
"родните производители" според мен е силно преувеличено, защото все пак това са чужди фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 43
deant
преди 4 години
ако този завод беше чист и хубав и с високи заплати, нямаше да се ме сти в периферията и извън ЕС, където доходите са смешно ниски. Сигурен съм, че ще е от типа Монтьопе "инвеститори" убиици на работниците си. Вторите *** внасят работници от южна америка, защото българите работещи там грохнаха от отровите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
*** си взе не лоша жена за лице пред инвеститорите - Деси Банова. Той вече е сценарист, режисьор, продуцент(с една дума кукловод) а вероятно и визионер. ПС Коя поред му е тази съпруга, трета или четвърта? ejko, ми той по-вървежен от нас двамата взети заедно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 53 rate down comment 7
Shadow1
преди 4 години
Браво, много рядко се случва но това е момент в който се гордея с политическо решение, в правилния момент, правилното количество. Красота. Даже и да ни отхвърлят отново, то няма да е за нещо друго, а само заради това че сме част от ЕС и няма да могат да заобиколят еко нормите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 54 rate down comment 6
penman
преди 4 години
Като чета коментарите, виждам колко форумни плиткоумници има! С такъв "материал" страната не я чака светло бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 59
Toranaga
преди 4 години
Да даваш пари на фирма, която трови клиентите си, е меко казано нелепо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 88 rate down comment 8
moliva_85
преди 4 години
ГлОпако 100-200 или 300 не е нужно да са кеш. Те ще бъдат усвоени в рамките на няколко години след което ще печелим от данъци и от това че квалифицирани кадри няма да ходят да работят в зад граница в същите тези концерни а ще са тук при роднините си. Отделно много повече родни фирми в свързани производства ще могат да се възползват от VW. Имаме заводи за кабели, огледала и спирачни дискове... Едни пари ще се завъртят и ще си останат в родните производители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 59
Petar2015
преди 4 години
След като "намериха" толкова милиони... от къде ли са ги отразяли? Общо взето, ще си платим завода, после ще се насладим на замърсяването от него и на причинените пътни задръствания.Ех, ех... една грешка (комбината Кремиковци) не се поправя с друга грешка (завода VW).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 13
mrynmryn
преди 4 години
По-добре той, знае немски, отколкото да слушат как Борисов се мъчи да им говори на английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още