IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата Драги: Спаси еврозоната, провали се с инфлацията

Още с идването си на поста гуверньор на ЕЦБ Драги трябваше да ръководи банката на една еврозона, която е напът да изпадне в рецесия

19:38 | 21.10.19 г. 3
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на октомври Марио Драги ще предаде поста на председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) на Кристин Лагард . Още с идването си на поста гуверньор на ЕЦБ в края на 2011 година Марио Драги трябваше да ръководи банката на една еврозона, която е напът да изпадне в рецесия. Това представя доклад на Франс прес, цитиран от БТА.

Докладът се спира на ключовите моменти в осемгодишния мандат на италианеца, който ръководи ЕЦБ със силови методи, които често бяха оспорвани.

Според цитирания доклад първата задача на Марио Драги, като гуверньор на ЕЦБ е била се спаси еврото, тъй като страни с изпразнени държавни хазни, сред които - Италия и Гърция, са се затруднявали да се финансират на пазарите.

Но Драги, които е привърженик на силовия метод отбелязва през юли 2012 година, че по време на неговия мандат ЕЦБ е готова да направи всичко необходимо, за да защити еврото. И допълва: "Вярвайте ми, това ще бъде достатъчно".

Неограничени заеми за държавите, които ги поискат, се предоставят при стриктни условия. Този инструмент, наречен ОМТ от съкращението на английски на Outright Monetary Transactions (преки парични трансакции), успява да възстанови спокойствието на пазарите само с обявяването си. В същото време обаче успява и да предизвика гнева на евроскептичните германци, които, макар и безуспешно, изправиха ЕЦБ пред съда.

След това обаче, ЕЦБ се изправя пред риска от дефлация. Марио Драги и ЕЦБ предприемат пакета от мерки, останали с названието количествени облекчение (QE - uantitative easing). Те представляваха изкупувания на дългови книжа на държави и частни компании. Стартът на пакета бе даден в началото на 2015 година с цел икономиката и следователно инфлацията да ускорят темпа на нарастване. Програмата приключи през декември миналата година ЕЦБ, но инфлацията продължава да бъде твърде слаба спрямо желаната от малко под 2 процента.

Марио Драги и ръководената от него ЕЦБ допринесоха да не се стигне до тотален финансов срив на Гърция и да се избегне излизането на страната от еврозоната. Финансовата институция запази банките на Гърция, осигурявайки им необходимите финансови средства и изигра и ключова роля в трудните преговори по спасяването на Гърция чрез отпускането на кредити на страната, които тя не можеше да върне.

В началото на мандата му Германия виждаше в лицето на Марио Драги един "почти пруски" централен банкер. С идването му във Франкфурт германския в. "Билд" го представи с пруска островърха каска като предполагаем привърженик на германската праволинейна парична политика. След това Марио Драги стана човека, на когото всички се присмиват, чиято политика на "лесните пари" е прекалено либерална към страните от Южна Европа, за които се твърдеше, че излизат прекалено скъпо на еврозоната.

Бившият министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле дори обвини ЕЦБ, че фаворизира крайна десница в Германия, настроена против еврото.

Под въпрос бяха поставени и много ниските лихви на ЕЦБ, за които, твърди, че ще разорят банките и вложителите.

Сега същият в. "Билд" представя Марио Драги във фотомонтаж като граф "Драгила", вампира, "който изсмуква нашите сметки до последната капка". А бивши централни банкери от Германия, Франция, Австрия и Холандия неотдавна подписаха "меморандум", насочен срещу ЕЦБ.

Вътре в самата ЕЦБ Драги също предизвиква поляризация. Степента на разделението в управителния съвет достигна своя връх, след като Италия предвиди голям бюджетен дефицит, изправена пред рисковете, заплашващи нейната икономика Франс прес .

Управителят на холандската централна банка Клаас Кнот определя като диспропорционални решенията на Рим, а гуверньорът на германската Бундесбанк (Bundesbank) Йенс Вайдман коментира, че ЕЦБ е "прекрачила границите", решавайки да възобнови изкупуването на дългови ценни книжа.

В този обстановка, първостепенната задача на Кристин Лагард ще бъде да върне спокойствието около масата на пазителите на еврото, коментира Франс прес .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
който се провали на изпит по инфлация, винаги може да се яви на поправителен по хиперинфлация....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Еврото никога не е било под заплаха . Под заплаха бяха някои престъпни практики , които процъфтяха напоследък . Идващите проблеми за икономиката за десетилетия напред са пряко следствие от политиката на ЕЦБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Ernan Kortes
преди 4 години
Марио Драги е пълен провал. В нормално общество, ръководител на Централна банка, който обезценява парите на обществото, с ниски и отрицателни лихви, при видим раствж и инфлация, би следвало да бъде съден и вкаран в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още