IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия в борба за петролно надмощие

Докато Москва и Рияд бяха фокусирани върху нездравословните си отношения, САЩ ги изпревари като водещ световен производител

12:58 | 07.02.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Отмъщението, казват, е ястие, което се сервира най-добре студено.

Това изглежда е мнението на руското правителство, докато то обмисля как да отговори на молбите да се присъедини към Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК в намаляването на петролното производство. Мнозина очакват избухването на коронавируса да предизвика спад в търсенето, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg. 

Разговорите между Русия и картела се влачат цяла седмица във Виена, тъй като Москва се противопоставя на ограничаването на производството, споделиха делегати пред Bloomberg News. След като пазарът сега изглежда е добре снабден, техническите експерти на ОПЕК се казва, че препоръчват съкращение със 600 000 барела на ден - значително повече от вътрешния анализ, че вирусът ще намали търсенето с около 400 000 барела за около шест месеца. 

Русия има свои непосредствени причини да пасува. Производството на петрол в страната миналата година отчете най-високото си ниво от дните на Съветския съюз, достигайки около 11,25 милиона барела на ден. Нещо повече, сега Русия е в ситуация, на която исторически само Саудитска Арабия и няколко други страни от Персийския залив са се радвали, след като има свободен капацитет от около 500 000 барела на ден, достатъчен, за да й даде ролята на ключов производител за света.

Съществува и по-дълбок исторически нюанс на случващото се, отразяващ петте десетилетия на борба между Русия и Саудитска Арабия за надмощие на световния петролен пазар.

Петролът имаше недооценена роля при падането на Съветския съюз. След като индустрията и селското стопанство в СССР започнаха да западат през 70-те години, петролният бум поддържаше икономиката. Подпомогната от рязкото покачване на цените в резултат на петролните кризи през 1973 и 1979 г., страната разкри огромни запаси в Сибир. Спечелената твърда валута бе използвана, за да се плати вноса на зърно, който да изхрани нарастващото градско население, както и за финансирането на пагубната война в Афганистан.

Тези разходи бяха финансирани до голяма степен от ограниченията на Саудитска Арабия. След като търсенето от богатите вносители на петрол се срина в резултат на по-високите цени, а предлагането от производители извън Персийския залив се увеличи, кралството намали производството с близо две трети в началото на 80-те години в опит да ребалансира пазара и да вдигне цените. Процесът завърши катастрофално за Москва.

Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
А, а САЩ не са изнудвачи? Заради такива болни *** като тебе държавата ни е на тоя хал. Пак питам, ако Арапия, венецуела и русия започнат да бълват петрол колкото могат, какво ще стане с "демократическия" американски петрол и с тия, дето го добиват? Наясно ли си какви са разходите на едните и на другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Ти вземи попрочети - защото навсякъде в талибанските държави - където сащанците бягат като мишки, руснаците мачкат, дори когато са 10 и повече пъти по-малобройни. Прочети как в Сирия един взвод руснаци, опаткват 300+ талибани. От друга страна - САЩ не знам някъде да са спечелили война - ама истинска - когато са срещу врагът гърди в гърди - а не да хвърлят бомби отдалече. А че руснаците са първи по всичко лошо, знам че е така - ама само в сънищата на ментално увредените русофоби, само дето това няма нищо общо с реалността. По пиене на спирт дори са извън десетката. Мрънкалов - достатъчно наблюдения имам от моренцето. Всичките простотии и пиянски изпълнения ги правят англичани, швеци и прочее измeт. Руснакът, колкото и да пие, запазва приличие. За войната - технологиите, колкото и да са важни - накрая всичко опира до войникът и неговата храброст и подготовка. Особено когато технологиите на двете страни са на сходно ниво. И в Сирия руснаците биеха отдалече талибаните с високоточни ракети, изстрелвани от флотът в Каспийско море... ама когато трябваше да се бият на място - също показаха какво е да си войник и мъжкар... за разлика от натовците, които бягаха като мишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 12
fon
преди 4 години
Това "никога" вече свърши с всички идеи за картели на араби и руснаци, откакто САЩ започна да бълва "демократичен" петрол. И със 600,000 барела на ден да съкратят още производството, САЩ ще ги запълни на пазара за месецhttps://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRFPUS2&f=WДа благодарим за САЩ, че ни избавиха завинаги с технологиите си от изнудвачите и на петрол и на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 3
hagan
преди 4 години
Очаквайте активация на терористичен групировки или регионални конфликти, които да дигнат цената на петрола ! Никога този пазар не оставян да се саморегулира на база търсене и предлагане винаги със изкуствени или реални конфликти цената се манипулира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 17
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Оп и императорчето изригна.Къв железен народ бе, душа, тия са първи по хероинозависими на глава, едни от първите по СПИН и по алкохилизъм. Мъжете едвам дикарват до 60 години от пиене и мизерия. И вземи попрочети малко история за войните, щот ако са 1:1 като бройка, не си спомням да са спечелили нещо. Включително и ние сме ги шамарили в Добрич и то в съдружие с румънци и сърби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Вова, статията за петрол, ти пак глупостите си пействаш?! Еййй, бърз кредит ли си взел, че така се напиняш с евтина пропаганда?? Някак си я вкарай в статия, дето има връзка, че така изглеждате и ти и пропагандичката тъпо, като на свинче звънче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
на теб ти цъкат минусите ... не на руснака ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
А като напълниш държавата си с амуджи, виж какво става - крадат бронирани армейски автомобили:В городе Энчепинг ни юго-востоке Швеции из расположения командно-контрольного полка вооруженных сил страны угнали два бронеавтомобиля RG-32. Об этом сообщил телеканал SVT со ссылкой на полицию.Один из похищенных броневиков вскоре нашли в соседнем городе Вестерос. Вторая машина объявлена в розыск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 20
дядя Вова
преди 4 години
Като гледам какви минуси сте нацъкали на тоя саможертвен подвиг на руснака да ви пази благородните з***дници от Ислямска държава, ми иде на ум само ендно: гяуrи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
А ти явно не четеш статистики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още