IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп забрани плащанията към TikTok и WeChat

Това само по себе си не е забрана на приложенията, но на практика потребителите може да бъдат възпрепятствани от използването им

08:44 | 07.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява на американски граждани да имат бизнес отношения с китайските приложения TikTok и WeChat. Мярката, подписана в четвъртък, ще влезе в сила след 45 дни.

Причината – риск за сигурността на страната, като се предоставя лична информация за американските граждани, съобщава Bloomberg.

Фактически мярката не е забрана на приложенията като такива, но посредством блокиране на американски компании от извършване на бизнес дейност с тях това на практика ще спре достъпа на потребителите до приложенията и ще блокира достъпа до необходими за оперирането им в САЩ технологии и услуги.

Действията на Тръмп са значително ескалиране на конфронтацията му с Пекин в опита на Вашингтон да ограничи китайското влияние на глобалната технологична сцена. Междувременно, със само 90 дни до изборите, Тръмп превръща темата за Китай в основна в предизборната си кампания.

Акциите на компанията собственик на WeChat - Tencent Holdings Ltd., поевтиняват по време на търговията в Хонконг с 6% към 8:30 ч. българско време.

Мярката също така съвпада и с опитите на Тръмп да започне процес по продажбата на американския бизнес на TikTok на местна компания. Сега всеки желаещ да се възползва ще разполага с 45 дни, преди забраната срещу приложенията да влезе в сила.

„За да предпазя нашата нация, взех мерки да адресирам заплахата от едно мобилно приложение – TikTok. Още действия са необходими, за да се адресира сходна заплаха от друго мобилно приложение – WeChat“, посочва президентът в заповедта срещу WeChat, публикувана минути след тази за TikTok.

От Tencent са отказали коментар по въпроса, представител на TikTok не е бил открит за коментар.

По-рано през седмицата президентът заплаши на закрие TikTok, ако неговият собственик ByteDance Ltd. не продаде бизнеса си на американска компания до 15 септември. Microsoft Corp. води преговори за възможна покупка на приложението, което е било изтеглено 165 млн. пъти само в САЩ и над 2 млрд. пъти по света. Софтуерната компания иска да купи бизнеса на компанията, освен в САЩ, също така и в Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Забраната срещу TikTok блокира всякакви трансакции, в които нейния собственик ByteDance или с негови подразделения могат да имат изгода, посочва американски държавен представител. Мярката срещу WeChat блокира всички трансакции, включващи приложението, но не предвижда по-широки действия срещу собственика Tencent.

Блокиранията ще се прилагат при всяка трансакция, върху която САЩ биха могли да имат юрисдикция, а санкциите при евентуално нарушаване на указа ще се определят от американския министър на търговията, посочва още представителят на администрацията, пожелал анонимност.

Трансакциите обект на мярката може да включват покупка на реклами в приложенията или споразумения за пускане на TikTok или WeChat в онлайн магазини, посочва друг запознат, пожелал също анонимност. Тегленето на самото приложение също би могло да бъде засегнато, тъй като при него се приемат условия за ползване, които включват споразумение за интелектуална собственост между потребителя и приложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
markov
преди 3 години
САЩ се излагат , държат се като че винаги трябва да са единствени и непогрешими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Дори да е така.... то чайниците пък казват на всяка стока трябва да пише Made in China .... хайде стига и двете страни са един дол дренки .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Все едно им каза - никой освен САЩ, не може да има глобални социални платформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още