IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla планира да добива литий чрез нов метод, използващ готварска сол

Компанията на Илон Мъск цели да намали разходите за производство на батерии, като се фокусира върху добива на лекия метал в щата Невада

12:25 | 29.09.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla Inc. си е осигурил права за добив на литий в щата Невада, след като се е отказал от план за закупуване на компания, която добива най-лекия метал там, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата.

През последните месеци концернът е провел дискусии с Cypress Development Corp., която извлича литий от находища в югозападна Невада, но страните не са постигнали споразумение, посочват източниците, пожелали да запазят анонимност.

Tesla, която обеща да намали разходите си за батерии с 50%, вместо придобиването на въпросната компания, се е съсредоточила върху план, който главният ѝ изпълнителен директор Илон Мъск очерта миналата седмица – сама да добива литий в щата. 

До момента добивът на литий от глинести почви се оказа трудно и скъпо начинание. Нито една компания не е успяла да произвежда количества, които да имат търговско приложение, използвайки тази практика. Но решението да добива сама този ценен за индустрията ресурс е в центъра на плана на Tesla за намаляване на разходите за батерии и изпълнение на обещанието на Мъск да пусне на пазара електрическа кола на стойност 25 000 долара.

Основателят и изпълнителен директор на компанията се обърна към инвеститорите през миналата седмица, като заяви, че Tesla е осигурила достъп до над 4 хил. хектара богати на литий находища в Невада и планира да използва нов, „много устойчив начин“ за извличане на метала.

Решението на автомобилния производител да произвежда свои клетки за батерии и да навлезе в производството на литиево-йонни батерии и свързаните с тях суровини има за цел да добави вътрешен капацитет наред със сделките с външни доставчици, тъй като търсенето на електрически превозни средства нараства. Този месец компанията сключи петгодишен договор за доставка на суровини с Piedmont Lithium Ltd., която развива добивен проект в Северна Каролина.

Според Albemarle Corp., водещ производител на литий, производителите на автомобили търсят по-голямо участие в своите вериги на доставка, за да гарантират, че ще имат достъп до суровини в нужните обеми. Според пазарните прогнози производството на литий ще се забави, докато търсенето на метала ще продължава да нараства ускорено, тъй като реализирането на нови добивни проекти и разширяването на производството се забавя в резултат на спада на цените на суровината от средата на 2018 г.

Добивът на литий от глинести почви обикновено се счита за твърде трудна и скъпа дейност поради ниските проценти на възстановяване, коментира анализаторът на BloombergNEF Шарън Мустри. BNEF очаква около 5% от глобалното предлагане на литий да се осъществява чрез неконвенционални ресурси, предимно глина, до 2030 г.

Мъск заяви, че Tesla се фокусира върху разработването на метод за извличане на метала с помощта на натриев хлорид, или готварска сол, вместо чрез по-скъпи химически реагенти. Досега никоя друга мина не използва този начин на добив, посочва Мустри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Ами, отивай да садиш пипер. Тъкмо ще имаме за салатки и други вкусни гозби. А това явно е единственото от което разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
Щом човекът ще използва сол, сигурно ще му трябва и пипер. Така че аз отивам да садя пипер. Защото искам да свърша нещо конкретно за бъдещето. А не само да пиша безсмислици по форумите като някой партиен секретар от преди 89-а, който обяснява надълго и нашироко колко светло щяло да бъде светлото бъдеще. Толкова светло, че още го чакаме. А Мъск е довел нашите надежди до такова положение, че като минат още 30 години все още ще чакаме. Толкова много надежда ни дава този човек. Ще ни стигне за дълго време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Когато Импът нарича "моите компании" тези, в които е вложил жалките си доларчета, той ми оправя настроението за цял ден. Моля те, не ми отнемай това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
импе , мъск е решил освен на бензиноколонките от "твоите фирми" да го (цензура) и на копачите ... :))) ... тоя нема спирка ... сигурно ще бълваш два пъти повече змии и гущери вече ... :))) ... знам че си фен , вчера , самолета на avia zero с водородна горивна клетка е извършил успешен демонстрационен полет . зареждаш с водород и фъркаш ... доскоро фъркаше с батерии за тестовете , ама сега вече окончателно е на водород ...https://***.youtube.com/watch?v=WzFqlGpwai8п.с. викаш светло бъдеще ги чака фосилите , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още