IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите виждат рискове при Saudi Aramco

Пазарите нямат добро мнение за компании, които емитират дълг, за да платят диведентите си, пише Wall Street Journal

15:11 | 18.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson, Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson, Bloomberg

Петролната компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco емитира облигации на стойност 8 млрд. долара, съобщава The Wall Street Journal. Компанията продаде дълга си с доходност по-висока от тази на държавния дълг на Саудитска Арабия при сходен матуритет, което подсказва, че инвеститорите я виждат като по-рискова спрямо правителството на Саудитска Арабия.

30-годишните облигации са с доходност от 3,3% спрямо 3,23% за книжата, емитирани от правителството на Саудитска Арабия с матуритет 2050 година на вторичния пазар, показва справка на изданието във FactSet. Това е в рязък контраст с емисията през 2019 година, когато Aramco набра 12 млрд. долара. Тогава книжата бяха с по-ниска доходност спрямо правителствените, допълва WSJ.

Саудитската компания се опитва да събере 75 млрд. долара, необходими ѝ за изплащане на дивиденти за акционерите.

Финансовото състояние на Aramco се влошава в последните месеци заради негативния ефект от падащите цени на петрола в световен мащаб. Миналата година компанията обеща изплащането на милиарди долари дивидент, за да привлече акционери в IPO-то си. Също така плати 69 млрд. долара за покупката на мажоритарен дял в Saudi Basic Industries Corp (Sabic) - сделка, силно подкрепена от правителството на Саудитска Арабия.

Но само месеци по-късно на фона на пандемията от коронавирус Aramco записва спад на печалбата - с 45% само през третото тримесечие на 2020 година. В периода юли - септември компанията, в която 98% от активите са собственост на държавата, е генерирала едва 12,4 млрд. долара от необходимите 18,75 млрд. долара свободни парични средства за тримесечието за изплащане на дивиденти.

Нормално е инвеститорите да се тревожат за компания, която емитира дълг, за да плаща дивиденти, коментират анализатори пред WSJ. Aramco обаче е най-големият производител на петрол в световен мащаб и с едни от най-ниските разходи по добиването на петрол, което прави ситуацията по-приемлива за пазарите.

Освен издаването на дълг саудитската компания е предприела и други стъпки за намаляване на разходите - съкращаване на служители, продажба на активи и преглед на плановете за развитие в Саудитска Арабия и в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Zdravko
преди 3 години
Трябваше да питат чичо им Огнян Донев как стават нещата, не с емитиране на дълг, а с увеличение на капитала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още