IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се в България да пристигнат 4,5 млн. ваксини от AstraZeneca

Те ще стигнат за близо 2,5 милиона българи

13:19 | 08.01.21 г. 2
<p>
	Костадин Ангелов&nbsp; и Бойко Борисов на посещение в МБАЛ &bdquo;Иван Скендеров&ldquo; в&nbsp;Гоце Делчев. <em>Снимка: МС</em></p>

Костадин Ангелов  и Бойко Борисов на посещение в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Снимка: МС

Очаква се в България да пристигнат 4,5 милиона от ваксините на AstraZeneca, които ще стигнат за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на посещението му в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев заедно с премиера Бойко Борисов.

Здравният министър категорично опроверга твърденията, че ваксините няма да стигнат.

„Първата доставка е 500 000 дози, така че няма никаква опасност да не стигнат“, посочи министър Ангелов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Министърът на здравеопазването информира, че в България ваксинираните са вече общо 11 200, като днес в болницата в Гоце Делчев ще бъдат ваксинирани още 30 души.

„Ваксинирате и се подготвяте, дойдат ли вече големите количества ваксини, да може масово да измунизираме -  безплатно и по желание“, заяви от своя страна премиерът Борисов.

До момента в Европейския съюз са одобрени две ваксини срещу Covid-19 - на BioNTech/Pfizer и на Moderna. Великобритания вече започна имунизация и с ваксината на AstraZeneca.

Премиерът посочи, че правителството е осигурило скъпоструваща апаратура за МБАЛ „Иван Скендеров“ в  Гоце Делчев. През изминалата година правителството отпусна 600 хил. лева за лечебното заведение за закупуването на ангиограф за отделението по „Кардиология“. Така на пациентите от Гоце Делчев и от съседните общини ще бъде на разположение най-модерната техника за диагностика и терапевтични процедури за лечение на коронарните кръвоносни съдове.

Премиерът предложи на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и изрази готовност правителството да отпусне допълнителни 1,5 млн. лв. за друга необходима апаратура за лечебното заведение.

По време на посещението на премиера Борисов в Банско той информира, че днес в града пристигат 2000 антигенни теста, които ще са в помощ на бизнеса и на гостите на курорта. "С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 15 милиона за осигуряване на антигенни тестове за цялата държава. Навсякъде, където има нужда, чрез системата на РЗИ, те се доставят", посочи Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Премиерът е убеден, че след като Европейската агенция по лекарствата одобри втора ваксина срещу Covid-19, в България ще бъде организирана успешна кампания по имунизацията. "Вярвам в лекарите и медицинските сестри, мисля, че ще се представим добре", каза още Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Хмммм хитро ! Значи елита се ваксинирахте с готиния пфайзер използвайки новите технология (РНК), а за простолюдието ще набутате ваксина с 50-60% успеваемост и по скоро ще я тествате ?!Ами искам и аз да се ваксинирам с пфайзер ? Мисля,че ми се полага както и на вас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още