IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как недостигът на чипове направи един малко известен компонент истинска звезда?

Производителите на полупроводници са особено зависими от силно пренебрегваните досега компании за субстрати

08:28 | 17.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Глобалният недостиг на чипове доведе до възхода на малка група слабо известни компании, чиито продукти стават все по-важни за плановете на гигантите в индустрията за полупроводници, пише Wall Street Journal.

Компаниите правят части, наречени субстрати, които свързват чиповете с платките, които ги прикрепят към персонални компютри и други устройства. Компонентите са сравнително прости, но са също толкова важни за работата на компютърните чипове, колкото е силицият в основата им.

Производството на субстрати отдавна е смятано за нещо не толкова съществено за глобалната верига на доставките на чипове. Сравнително ниските маржове на сектора доведоха до по-слаби инвестиции в последните месеци, което допълнително допринесе за недостига на чипове, от който пострадаха продажбите на персонални компютри, някои производители на автомобили трябваше да спрат работа, а цените на електрониката нараснаха.

Доставките на субстрати, използвани в някои от най-развитите полупроводници, са изключително ограничени, а някои специалисти от индустрията твърдят, че те могат да са дефицитни в продължение на години. Това направи доставянето на продуктите приоритет за компании за чипове като Intel, Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD). Освен това насочи вниманието към компаниите, които са специализирани в производството им.

„Сега всичко, което трябва да направите, е да кажете, че произвеждате субстрати, и получавате работа – лудост е“, коментира Николас Стукан, главен директор бизнес развитие в Zhuhai Access Semiconductor, производител на субстрати, който е базиран в Южен Китай. По думите му компаниите за чипове се молят за доставки и са готови да платят много по-високи цени от обичайното, за да задоволят нетърпеливите си клиенти.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер обсъди при представянето на финансовите резултати плановете на компанията си за справяне с недостига на субстрати. Това е първият път от десетилетие, в което темата е обсъдена широко в презентацията за отчета на Intel.

Гелсингер очаква недостигът на чипове да продължи и през 2023 г., докато индустрията, включително и доставчиците на субстрати, увеличават капацитета си. Създаването на нов завод за субстрати може да отнеме година или две, допълни той в интервю през юли.

Изработени от тънка медна тел, залепена със смола, субстратите могат да предават инструкциите на потребителя към компютърните чипове и да връщат отговорите. Те са необходими, тъй като ултратънките жички, които излизат от чиповете, не могат да се запояват директно към платката.

Компаниите, които правят субстрати, са базирани предимно в Азия. Сред тях попадат Unimicron Technology в Тайван, Ibiden в Япония и Samsung Electro-Mechanics в Южна Корея.

В една индустрия, известна с прецизното и скъпото си производство, субстратите не са толкова трудни за производство. Инструментите, които те изискват, са далеч не толкова сложни, колкото изключително скъпите машини, необходими за други части на модерните чипове. В основата на тези чипове стоят малки транзистори, свързвани със скоростта и представянето – всяка от тях е само част от дебелината на нормален човешки косъм.

Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
Мале какви глупости. Толкова ли не сте виждали печатна платка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още