IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Старият План за възстановяване би бил в ущърб за енергетиката

Батерийните мощности по плана ще се изграждат на конкурентен принцип на територията на цялата страна, каза вицепремиерът

11:32 | 11.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor media Group</em></p>

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor media Group

Ако бяхме приели стария вариант на Плана за възстановяване, сега щяхме да имаме ангажимент да изградим газова централа при сегашното състояние на пазара и цените на газа, както и да затворим 1,6 гигавата въглищни мощности. Това коментира по време на изслушване в Народното събрание вицепремиерът по европейските въпроси и министър на финансите Асен Василев.

Според него това би било в ущърб на сигурността на енергийната система, посочи той.

Има причина за забавянето на внасянето на плана, категоричен беше още финансовият министър. "България не иска и няма да се откаже от своята енергийна независимост и използването на националния ресурс", каза той и допълни, че ГЕРБ не е внесъл своето предложение преди година, за да не поеме ангажимент за затваряне на централите в Маришкия басейн.

Василев посочи, че всяко предложение за затваряне на въглищни централи и минаване на газ носи нестабилност, защото води до директна зависимост от газа - ресурс, върху който страната няма никакъв контрол, а в региона основен доставчик е държава, която е "във война с ЕС", която ни постави в черен списък с неприятелски държави.

Голяма част от проектите в сектор "Енергетика" и "Транспорт" вероятно ще бъдат договорирани през тази година - става въпрос за проекти на стойност 5-6 млрд. лева. Предвижда се и да бъдат платени 1,6 млрд. лева по проекти, включени в плана.

Новите проекти на кабинета "Петков" са основно в сектор "Енергетика" и те са включени с активни преговори с Европейската комисия". По отношение на предвижданите реформи България ще трябва да възстанови средствата, ако не бъдат изпълнени очакванията за промени.

По Плана за възстановяване България ще получи над 6 млрд. евро финансиране под формата на грантове. Процедурата предвижда и възможности за нисколихвени заеми, от които страната не се възползва. България няма нужда от този механизъм,  за да получи финансиране при изгодни условия, обясни финансовият министър.

През 2019 година България прие цели за намаляване на въглеродните емисии с 40% и те ще трябва да се изпълняват. Те не застрашават енергийната система, защото летният пик може да бъде поет от централите, които не използват въглища, обясни финансовият министър. Проблемът е само зимното потребление затова и въглищните централи ще работят само в този период. Но всички централи, които не отговарят на екологичните изисквания, ще бъдат затворени. 

ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Бобов дол" например ще бъдат затворени. Това няма да има отражение върху стабилността на енергийната система, защото те осигуряват около 1% от електроенергията в страната, но ще имат силен социален ефект. Затварянето на тези централи ще бъде финансирано по Фонда за справедлив преход, чиито стъпки ще бъдат представени, когато бъде готова стратегията за Маришкия басейн. 

Т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн ще продължат да работят като се предвижда те да започнат да миксират горивото, което използват и така да намалят емисиите. Договорите на двете централи няма да бъдат предсрочно прекратени, заяви още Асен Василев.

По плана се предвижда и изграждането на мощности за съхранение на енергия, произведена в моменти, в който не е необходима за системата. Към момента един от вариантите за това е ПАВЕЦ "Чаира". Управляващите обаче коментираха, че разширяването на този проект, както и включването на други подобни съоръжения, не могат да получат финансиране от фонда за възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса, защото не отговарят на част от изискванията.

Но България планира да бъдат изградени батерийни мощности, които на "конкурентен принцип" ще бъдат разположени на територията на цялата страна, а не само в Маришкия басейн, както бяха първоначалните нагласи. Търговете ще бъдат управлявани от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да няма опасения за лични интереси и корупция, посочи финансовият министър.

Идеята на управляващите е тези батерии да бъдат произведени в България, като финансовата обосновка е преизчислена и е включена ескалацията на цената на металите, но очакванията са, че тенденцията ще се успокои. Според опозицията обаче трудно може да се гарантира, че производството на батериите ще бъде на територията на България, защото подобни търгове няма да бъдат допуснати от Европейската комисия (ЕК) с мотив дискриминация.

По отношение на геотермалния ресурс, чието развитие е предвидено в плана, финансовият министър поясни, че известните досега находища имат достатъчна температура, за да се намали потреблението на газ за отопление на домовете и в оранжериите. Ако има високотемпературен ресурс, той ще се използва и за производство на електроенергия, посочи още Василев.

Преди ден (10 март) Асен Василев беше изслушан по темата за Плана за възстановяване в комисията по въпросите на ЕС. Там той коментира, че се планира страната да внесе своето предложение в Брюксел на 15 март. Според него няма опасност за допълнително забавяне на средствата по този фонд за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Поради лошия начин за емитиране на левове, колкото по-пълно се изпълни Плана за възстановяване на Република България толкова повече се създават щети. Местната проява на наличната в света парична грешка поразява националното стопанство. За да отложи политическия крах, правителството взима заеми за да плати щети от неправилната употреба на левове. Ако в Република България не е налична паричната грешка правителството нямаше да има сегашните дългове. Заради нарастващите щети от лошия начин за емитиране на левове премиерът е с подсигуряван провал. Защо правителството реално е за създаване на щети при употреба на левове и подсигурява своя политически провал? Възможно е спасение от нови щети. След прилагане на добър метод за емитиране на левове е постижимо устойчиво развитие на Република България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още