IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият екип на Путин омаловажи последиците от санкциите

Русия трябва да преосмисли фокуса си върху износа, заяви гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина

13:47 | 16.06.22 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Високопоставени представители заявиха на годишния икономически форум в Санкт Петербург, че Русия се справя по-добре под натиска на санкции от първоначалните очаквания, хвалейки нов модел, фокусиран върху местното производство, докато страната е изправена пред безпрецедентна международна изолация заради инвазията в Украйна, съобщава Bloomberg.

Посетителите на тазгодишния Международен икономически форум в Санкт Петербург бяха доста по-малко в сравнение с предишни издания, които привличаха световни лидери и топ международни компании.

Сред посетителите тази година са представители на Близкия изток и Азия, както и на талибаните в Афганистан. Дори много руски участници не са пожелали да направят ефективни презентации, както през предишни години, опасявайки, че това може да ги направи цели на още санкции от САЩ и съюзниците им. Много от панелистите вече са ударени от такива.

Макар и в много по-малка зала от обичайното, настроението бе приповдигнато по време на основната икономическа сесия в четвъртък, на която по никакъв начин не бе спомената Украйна или войната. Правителството ще коригира надолу прогнозата си за спад на брутния вътрешен продукт тази година, заяви икономическият министър Максим Решетников.

„Виждаме, че мерките, които биват предприети, дават резултат“, каза той, без да конкретизира новата цифра. В момента властите очакват спад от 7,8%.

Решетников обаче предупреди, че за разлика от отминали рецесии, когато възстановяването върна икономиката обратно на предишния ѝ път, този път ще бъде различно.

„Целта ни е да спечелим време, за да позволим да се случи структурна реформа“, каза той.

Русия трябва да преосмисли фокуса си върху износа, който отдавна е двигател на растежа и източник на твърда валута, заяви гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина. Тъй като санкциите притискат цените на основните продукти в страната и повишават разходите за внос, индустрията трябва да се фокусира върху местния пазар, каза тя.

Финансовият министър Антон Силуанов се оплака, че „глобализацията, към която се бяхме насочили по-рано, се оказа, че не е толкова удобна за държавите, така да се каже“.

Това предизвика нотка реализъм от модератора на панела, който посочи, че най-големият производител на автомобили в страната тъкмо обяви нов модел на Lada след санкциите, в който липсват основни ключови функции.

„Не искам да губя време да изброявам всички неща, които тази кола няма да има, но едно постижение определено има: тази „оголена“ версия ще струва повече от напълно оборудваната“, каза Андрей Макаров, депутат от управляващата партия. „Означава ли това, че заместването на вноса ще продължи на принципа по-ниско качество за повече пари?“, попита той.

Икономическият съветник на Кремъл Максим Орешкин отговори, признавайки, че „машината за икономическо развитие“ на Русия е изгубила няколко съставни части – високотехнологични елементи, финансирани и други.

Той обеща обаче, че по-късно в четвъртък ще бъде обсъдена нова стратегия за автомобилния сектор на среща с президента Владимир Путин. Продажбите на автомобили са намалели с 80%, а почти всички заводи за производство на автомобили в страната затвориха врати заради санкциите и недостига на части.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Заключението е, че "глобализацията" е в интерес на произвеждащия ключови технологии. Ако някоя страна иска да е независима от прищевките му, трябва да разработи своя конкурентна технология. Това започва да се случва, макар и бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
този е любител , самоподготвя се в разни сайтове на атака и *** ... няма негова идея , поне не съм срещал ... тук само дядя вова (борката) е професионален трроолл , всички останали от тролейното депо русoфили са любители , надъхват се с проозззтотийки и манипулации от разни дървaрски сайтове и айде да попишем ... аматьори ... евентуално импа може да мине за професионален , щото цоца дивиденти от руски акции и смята че нещо трябва да прави с/у това и споделя делириуми ... гледам други дето си цоцат дивиденти от руски акции не се обаждат ... :))) ... иначе , много ясно че ще произвеждат един куп неща в усато и почти не зависят от нищо вносно , все пак са цял континент държава ... те ако чакат на някой да им произвежда и внася основни неща , значи имат една камара безполезни отдели в министерство на икономиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
има също толкова, ако не и повече производители на витамин Ц в щатите... ама руското *** се забавлява с писане на глууупости и опорки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
моля ти се, нито съм толкова шумен като теб, нито чак такъв многознайко... пак да питам, как са с клечките за зъби и тоалетна хартия ... да не съм луд да проверявам всяка глууупост дето ти е дошла на главата! а те са много, като за човек без смислена работа! ае обратно на касата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
не пиши неподготвен !! значи , над 80% от пазарът на олово в усато е от вторично преработено , първичното олово намалява като експозиция , защото тежи с парниковите си газове . не знам дали следиш нещата в така наречената "кръгова икономика" и що е то въглеродни емисии ... :))) ... много скоро ще видиш и по етикетите на различни стоки за крайно потребление етикети , в това число и на храните ... та , оловото получено от рециклиране на акумулатори и разни батерии и сплави е по-еффффтино от първичното . иначе хамериканците имат над 50 фабрики за претопяване и рециклиране на олово . и това е световна тенденция ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Разпрявят, че на мястото на избегалите автоконцерни ще се създаде нов с бранда "Нали се движи и точка" :D А колкото до омаловажаването, не виждам как ги омаловажават, напротив - влагат сила и енергия да се справят с проблемите. Като гледам така, нашата задача е само да се радваме че им е зле и да кимаме съгласно на ФАЩ, докато плащаме все по-големите разходи в полза на американските интереси. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Не искам да губя време да изброявам всички неща, които тази кола няма да има, но едно постижение определено има: тази оголена версия ще струва повече от напълно оборудваната - Следващата версия на този таралясник ще се нарича Лада Каруца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
2013 г - End of an Era: Last U.S. Lead Smelter to Close in December
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Братче, като за толкова шумен многознайко ме впечатлява колко неинформиран си за елементарни неща. Но не по-малко шумен. Айде ако ти се занимава, поразтърси, прочети за оловото и витамин С в САЩ, пък после ако има за какво- пак жужи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
това по коя телевизия го чу ? :D:D:D хахахаха Твоите коментари са по абсурдни, я ни осведоми как е производството на клечки за зъби в сащ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още