IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделец: Складовете са пълни с украинско зърно, щетата е за българските производители

Пшеницата тази година е с висока себестойност – общият разход за един декар се вдигна до 300 лева при 120 лева през 2021 г., посочи Костадин Костадинов

20:47 | 06.07.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има тенденция цената на произведената продукция на зърно в страната да спада, което не се дължи на световните борси, където тя намалява, а заради неконтролирания внос от Украйна. За това предупреди по БНР Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той подчерта, че цената е борсова и докато преди седмица е имало пик с цена около 400 евро на тон, то сега е 340 евро на тон на международните борси.

Зърнопроизводителят потвърди, че по време на жътва се случват спекулации и съобщи колко струва сделка с украинско зърно, след като мине през няколко комисионера през Унгария, Полша и други страни, докато стигне до България.

"Зърното, което идва тук, не знам какви сделки са, но след  украинския продавач следват 5-6-7 фирми комисионери. На украинския производител му плащат 200 долара на тон за слънчоглед. Тонът на нашите борси е над 1000 лева за тон, защото голяма част от българските търговци си напълниха складовете с украински слънчоглед. Това е натиск в цената, защото нашият слънчоглед ще излезе след две седмици. Себестойността и тук е висока, а те напазаруваха от чужда държава, която не е в Европейския съюз“, коментира Костадинов. 

Той напомни, че в България зърнопроизводителите имат много ограничения и произвеждат скъп продукт.

„Но тук се вкарва слънчоглед, който не знаем как е производен, с какви препарати, дали идва от замърсен район. Българската агенция за безопасност на храните няма протокол за влизащи количества зърнени култури. Държавата или не съумява да контролира, или нарочно бездейства, като така унищожава собственото си производство", е мнението на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който се надява, че заради липса на проверки от БАБХ поне да няма проблеми от здравословен характер.

Костадинов посочи, че само през последния месец има внесени около 200 хиляди тона слънчоглед, а има информация за сделки за още 300 хиляди тона. „Добре, държавата си получава ДДС, но за 10 млн. лева ДДС да смачкаш цял бранш – това е недопустимо“, не пести критиката си земеделецът.

Той се закани, че ако държавата продължи да бездейства, зърнопроизводителите „ще блокират границата и такива канали", които той нарече нелегални.

Костадинов напомни, че при вноса на зърно от Украйна не се плащат тол такси, докато местните производители се съобразяват с европейските изисквания за „зелена архитектура“ и агроекология.

Председателят на НАЗ заяви, че за проблема е информирано земеделското министерство, но резултат досега няма.

"Тази година реколтата няма да е като миналогодишната, когато отчетохме рекорд по производство на пшеница. Тази година добивите са с 20% по-ниски – 6 млн. тона, а миналата бяха 7,5 млн. тона. Но като цяло годината е добра, след като България нормално произвежда около 4-5 млн. тона зърно“, коментира Костадин Костадинов.

Той подчерта, че пшеницата, която се произвежда тази година, е с висока себестойност.

Костадинов съобщи, че общият разход за един декар пшеница миналата година е около 120 лева, а тази година е 300 лева. Причините, по думите му, са заради цената на торовете, която се е вдигнала три-четири пъти, заради цените на препарати, семена, заради консумативите, горивото, заради анексирането на заплатите на работниците при повишената инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
coanni
преди 1 година
Костадинов, нали продавате на борсови цени какво се тревожиш.Ксто не ти отърва няма да произвеждаш. Българският народ какво печели от това че сме произвели 7 млн. тона зърно, като цената пак се определя от световните борси. Докато няма диференцирана цена за българския пазар и за световния не търси подкрепа от народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
penman
преди 1 година
Нашенските хайдуци видяха заплаха за безумните си печалби и ревнаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
Вече 15-та година, всяка година реколтата е все по-слаба от миналогодишната и БулАгро работят 24/7 защото не могат да "сварят" да изнасят :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ами свалете цената :) Искате да станете милионери за 2 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Айде пак слабоумни копейници налазили и заливат с глупости! Българското зърно се продава на борсова цена. А тя е двойно по-висока от себестойността. Не е лошо, нали, да се прави Х2 на инвестицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Sandy
преди 1 година
Голям зърнен производител от Бургаско: Българското зърно е 3.5 е скъпо и затова се изнася за 3 - 4 държави. Хляб произведен от това зърно ще струва 5 - 7 лева, което ще го прави непродаваем за българите. Затова в БГ се внася нискокачествено ГМО зърно на цена 3.5 пъти по ниско от българското.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
И сорросппия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
"щетата е за българските производители " - това е евроатлантическа щета. Значи е правилна щета. Всеки троль ке ви каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още