IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем важни факта за икономическия форум в Давос

В Швейцария днес за поредна година се събира глобалният икономически елит, ето по-важните основни положения

08:41 | 21.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Подготовката тече. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Подготовката тече. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Швейцарското планинско село Давос отново се превръща в централното място на световната политика тази седмица. От вторник, 21 януари до петък, 24 януари, важни лица, вземащи решения от цял свят, се събират за 50-ото издание на Световния икономически форум.

Ето някои от централните въпроси и отговори за срещата!

Кой стои зад форума?

Професорът по икономика Клаус Шваб (81) от Равенсбург дава началото на форума преди 50 години. Първоначално той е искал преди всичко да обсъди съвременни концепции за управление с представители на бизнеса и учени. Но само няколко години след началото на форума, от 1974 г. той започва да кани и политици на събранието.

По-специално от 90-те години на миналия век форумът е критикуван като основен двигател на неолибералната икономическа политика. Шваб пое критиката и по-късно пропагандира форума като платформа за критика на капитализма.

Това е 50-ата годишна среща на форума, който с времето се е превърнал в ефективен и влиятелен инструмент на световната икономика и политика, в място за преговори и срещи и постигане на различни договорености.

Как се финансира форумът?

Световният икономически форум е организиран като фондация. Повече от 1000 компании са членове на организацията и плащат годишна вноска. Така наречените стратегически партньори получават специално отношение, но трябва да плащат повече за това. Форумът изчислява един пример за миналата година: Членството на компания се оценява на 60 000 швейцарски франка, което се равнява на 56 000 евро. Това включва таксата за участие на представител на компанията в Давос. За всеки допълнителен делегат форумът изисква 25 000 франка (23 000 евро) плюс ДДС.

Участието е възможно само с покана.

Защо форумът стана толкова важен?

Клаус Шваб превърна Световния икономически форум в специално място за срещи. Представители на бизнеса, политици и учени се събират на много международни конференции. Но Давос в швейцарските Алпи се превърна в пространство за специален обмен. През последните години Шваб успя да интегрира критици от неправителствени организации и активисти във форума. Шваб пропагандира Давос като „глобално село“.

Коя е най-важната тема?

Ясно е: опазването на околната среда. Световният икономически форум всяка година публикува доклад за световния риск, който определя дневния ред на форума. За първи път в историята на доклада пет климатични проблема бяха определени като основни предизвикателства: екстремните метеорологични събития, като наводнения и бури са начело в списъка. Те са последвани от: провал в политиката за опазването на климата и адаптиране към изменението на климата, природни бедствия като вулканични изригвания и земетресения, сериозна загуба на биологично разнообразие и срив на екосистемите, както и причинени от човека екологични щети и катастрофи.

Темата на тазгодишната среща в Давос е „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят“, като дискусиите са фокусирани върху седем основни акцента: „Как да спасим планетата“, „Технологии за добро“, „Един здрав свят“, „Прозрачен бизнес“, „Обществото и бъдещето на труда“, „По-добрия бизнес“ и „Отвъд геополитиката“.

Кои са основните гости на форума?

Повече от 3000 участници ще пътуват до Давос за срещата, включително ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на САЩ Доналд Тръмп, канцлерът на ГерманияАнгела Меркел и шведската екоактивистка Грета Тунберг.

Каква е ролята на България?

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Швейцария, където ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в град Давос. Участието на Борисов във форума в Давос е повод премиерът да потвърди позицията си относно значението на диалога и полагането на общи усилия за преодоляването на растящите глобални предизвикателства. В контекста на дискусията за икономическото развитие на Централна и Източна Европа премиерът ще засегне темата за предложения от Европейската комисия Европейски зелен пакт и борбата срещу климатичните промени.

Какво влияние има форумът?

Трудно е да се каже. За форума Клаус Шваб твърди, че предоставя решения на ключови въпроси в глобалната политика. Според форума това включва дълговата криза в еврозоната, конфликта между Русия и Украйна и войната в Сирия. Неправителствените организации, от друга страна, обвиняват форума, че компаниите могат да се представят от добрата си страна, но че не са задължени да предприемат обвързващи действия.

Bloomberg TV Bulgaria е единствената медия в България, предоставяща ексклузивните интервюта на Bloomberg на Международния икономически форум в Давос 2020 г. На сайта bloombergtv.bg ще намерите всичко за изданието през 2020 г. и видеоархив от 2016 г. до днес.

Вижте и кадри от нашата галерия!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
дядя вова , някои са щастливи , че вече няма манифестация на 9 септември , други не сте ... но пък никой не ви спира да си организирате такава , нали ? ако ти липсват , ким пълничкият организира все още такива събития ... :))) ... *** , да ти мине меракът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
Ще прави "кохерентен" свят :))) От де я измисли тая думичка Бойчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА ПОПИТАМЕ ЗАПАДНИТЕ ПОЛИТИЦИ КЪДЕ Е ОНОВА ЩАСТИЕ, КОЕТО НИ ОБЕЩАВАХА В НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ ГОДИНИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Защо вече няма преглед на печата? Липсва ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Седем важни факта и един озадачаващ Въпрос:-Що ще наш Боко там? ! ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още