IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ухан е под карантина заради коронавируса

До сряда вечерта броят на смъртните случаи почти се удвои от девет до 17

08:08 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пътниците седят на палубата на ферибот, пресичащ река Яндзъ във Ухан, Китай. <em>Снимка: Qilai Shen / Bloomberg</em></p>

Пътниците седят на палубата на ферибот, пресичащ река Яндзъ във Ухан, Китай. Снимка: Qilai Shen / Bloomberg

Съобщението бе направено късно през нощта: от четвъртък, в 10 часа сутринта според властите движението от централния китайски град Ухан ще бъде прекъснато. Летището и жп гарите ще бъдат затворени, а автобусите, метрото, фериботите и автобусите за дълги разстояния ще бъдат спрени. Гражданите на града бяха помолени да напускат града само при специални обстоятелства.

Междувременно някои лекари подозират, че броят на страдащите от коронавирус може да нарасне до 6000, съобщи бизнес списанието Caixin. Град Ухан е осигурил 5400 легла за карантината.

До сряда вечерта броят на смъртните случаи почти се удвои от девет до 17. Най-младата жертва е на 48 години, най-възрастната – на 98. В четвъртък сутринта бе съобщено, че броят на потвърдените случаи вече е 571.

Ситуацията е особено експлозивна: в момента цялата страна се подготвя за китайската Нова година. Стотици милиони хора пътуват до дома, за да отпразнуват пролетния фестивал и да посетят семействата си. В Китай се осъществяват почти 3 млрд. пътувания около седмичния фестивал за период от 40 дни. А единадесетмилионният град Ухан, където бе открита белодробната болест, се намира в средата на Китай. Това е важен опорен пункт, особено за влаковите маршрути.

„Периодът на пътуване около Пролетния фестивал е дълъг и влаковете са пълни. Някои хора може би вече са болни, а са в движение. Може да няма ефективен начин да бъдат контролирани“, признава Джон Наншан. През 2003 г. той ръководи екипа, който окончателно контролира огнището на така наречения вирус ТОРС.

Инфекциозната болест ТОРС, която е свързана с актуалния коронавирус nCoV, също произхожда от Китай. По нейно време почти 800 души станаха жертва – не на последно място защото първоначалните опити на китайските власти да прикрият вируса насърчиха разпространението му.

Въпреки бързото нарастване на броя на инфекциите с новия вирус, Световната здравна организация (СЗО) първоначално не обяви „спешна ситуация за здравето с международно значение“. Комисията за спешни случаи, която съветва СЗО, не видя причина за това в сряда, но ще проведе нова среща в четвъртък.

„Това е развиваща се и сложна комбинация", заяви Тедрос Аханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Нуждаем се от повече информация, за да продължим напред“.

Президентът Си Дзинпин заяви междувременно, че ограничаването на епидемията и спасяването на човешки живот е основен приоритет. На жп гари, пристанища и летището в многомилионния град Шънджън срещу Хонконг е въведен термоконтрол на пътниците. Сингапур и Хонконг проверяват идващите с полети от Ухан, където стотина души чакат за прием в болница със синдроми като от коронавируса. От петък подобен контрол се въвежда в Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк.

До сряда нямаше доказателства за развитието на вируса в Европа. Според федералното правителство на Германия съществува "много нисък" риск за здравето на хората в страната. Няма причина да изпадаме в тревожност сега, заяви говорителят на министъра на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Handelsblatt. Органът за превенция на ЕС ECDC говори за умерен риск от влизане на патогена в Европейския съюз. Все още не е ясно колко сериозна и колко смъртоносна е болестта, заяви директорът на ECDC Андреа Амон.

Досега, отчитат китайските власти, няма данни за „супер разпространител“, патоген, който е особено заразен. Не е сигурно обаче, че такъв няма да се покаже, тъй като в момента вирусът постоянно се променя. „Супер разпространителите“ изиграха ключова роля по време на пандемията с ТОРС. Според научно проучване един пациент сам е заразил 22 от общо 119 пътници.

Доставчикът на Apple Foxconn помоли служителите в своя завод във Ухан, които в момента са в Тайван за китайския пролетен фестивал, да останат там за известно време. Компанията също така предостави около 35 000 маски за лице, за да защити хората по време на празненствата в конферентна зала.

За да сведе до минимум контактите между хората, технологичната група Tencent прекрати годишната си новогодишна традиция, при която управляващите директори раздават червени пакети на своите служители. Редица компании, като доставчиците на финансови услуги HSBC и Citic Securities, забраниха на служителите си да пътуват до Ухан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

Финанси виж още