IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава ескалацията на спора в ОПЕК+

Ако и през август се прилагат юлските квоти, това може да създаде недостиг, което може да насърчи цената до 80 долара за барел

08:24 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на ОПЕК във Виена. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/CHRISTIAN BRUNA</em></p>

Централата на ОПЕК във Виена. Снимка:  EPA/CHRISTIAN BRUNA

В рамките на спора между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за разширяване на производството на петрол, който продължава от дни, не се задава решение. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прекъсна преговорите и отложи срещите, насрочени за началото на седмицата, за неопределено време, предава Ройтерс.

В резултат на това цените на петрола се повишиха значително: цената на петрола от сорта „Брент“ се повиши с един процент до малко под 77 долара за барел (около 159 литра). Американският WTI поскъпна с 1,2% до над 76 долара за барел.

Първоначално сделката беше насрочена за миналия четвъртък. Предвидено бе постепенно производството на петрол от разширения съюз ОПЕК+ да се разшири с около два милиона барела на ден, постепенно през следващите пет месеца. През август 23-те членове на ОПЕК+  искаха да вкарат на пазара още около 0,4 милиона барела на ден.

Но Абу Даби продължава да настоява за коригиране на индивидуалните квоти за добив. Те се изчисляват въз основа на производството на петрол през октомври 2018 г. Емирствата искат да гарантират, че квотите ще се изчисляват на базата на април 2020 г. Това би позволило на страната да добива значително повече, но други страни биха били в неравностойно положение. Енергийният министър на ОАЕ Сухеил ал Мазруи се съгласи да подкрепи плана за увеличаване на производството на петрол до края на годината и да удължи сделката до края на 2022 г. само при условие, че базовото ниво на производството за страната ще бъде увеличено - от 3,2 милиона б/д до 3,8 милиона б/д. Това ще им позволи допълнително да увеличат производството на петрол с 0,6 милиона барела на ден в рамките на пет месеца. 

ОАЕ са четвъртият по големина производител на петрол в ОПЕК, емирствата разполагат с едни от най-значителните производствени мощности, почти една трета от които не работят, въпреки че поддържането им в работно състояние изисква постоянни инвестиции.

Освен това Абу Даби прилага план за увеличаване на производствения капацитет с 1 милион б/д до 5 милиона б/д до 2030 година. Но искането на емирствата не беше удовлетворено, макар страните от ОПЕК+ да са проявили разбиране.

Освен това Обединените арабски емирства се съпротивляват на изкуственото ограничаване на производството на петрол до края на 2022 г. - ключово искане, отправено от саудитския министър на петрола принц Абдулазис бин Салман. Последицата от спора в ОПЕК: колкото по-дълго продължава той, толкова по-вероятно е квотите за добив, валидни за юли, да се прилагат и през август.

В този случай много анализатори се опасяват от недостиг на пазарите на петрол и увеличение на цената към 80 долара за барел. Японският мениджър на активи MUFG беше представил предварително този сценарий с вероятност от 20 процента: „На теория това означава допълнителен потенциал за повишаване на цената на петрола, който от своя страна вероятно ще подсили допълнителния инфлационен натиск в световен мащаб“.

Възможните сценарии 

Резултатът от преговорите представлява значителен провал за картела. Отношенията между двата основни члена на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се влошиха до такава степен, че не беше възможен какъвто и да било компромис. Това вреди на имиджа на групата като отговорен лидер на петролния пазар, издигайки призрака на разрушителната ценова война, която предизвика безпрецедентни колебания в цените през първите месеци миналата година.

Американското правителство се опитва отново да съживи прекъснатите преговори. „Ние не участваме в тези преговори, но правителствените служители са разменили мнения със съответните столици, за да настояват за компромисно решение, което ще позволи на предложеното увеличение на производството да бъде наложено", каза говорител на президента във Вашингтон в понеделник.

„Съединените щати наблюдават отблизо преговорите в ОПЕК+ и тяхното въздействие върху глобалното икономическо възстановяване от пандемията на коронавируса. Необходими са стабилни условия на петролния пазар, за да започне икономическото възстановяване от пандемията“, заяви съветникът на американския президент Джо Байдън, който не е пожелал да бъде назоваван.

В средносрочен план една постоянна блокада на дейността на алианса ОПЕК+ също така може да предизвика колапс на картела. MUFG оценява вероятността за такъв сценарий на пет процента. „В този малко вероятен случай съществува риск от неправилна обработка на производствения лимит“. Пазарът би бил изправен пред пренасищане с петрол - и цената вероятно ще спадне. 

Не за първи път преговорите в ОПЕК се разпадат и предизвикват хаос на пазарите. През март 2020 г. преговорите се провалиха поради спор между Русия и Саудитска Арабия - това предизвика исторически ценови срив.

Но шокът от тогава все още е пресен. Поради това анализаторите от MUFG очакват: „Типичният модел на спорове и компромиси задържаше ОПЕК+ през годините“. Решението все още е вероятно, казват от организацията.

Но спорът разкрива, че ОПЕК е единен по време на кризата, но когато цените на петрола са високи, често избуяват различни интереси. Ойген Вайнберг, главен анализатор за суровините в Commerzbank, казва: „Веднага щом цените се повишат, различията между членовете се увеличават и дисциплината за добива намалява“. Във всеки случай инвеститорите трябва да се подготвят за по-нестабилни пазари на петрола, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

Финанси виж още