IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Софарма разрешиха разпределянето на 6-месечен дивидент

Одобрени са още вливането на Унифарм и обратно изкупуване на до 10% от собствените акции

09:44 | 26.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Софарма</em></p>

Снимка: Софарма

Акционерите на Софарма АД приеха промени в устава, допускащи изплащането на междинен дивидент на база шестмесечен финансов отчет, съгласно последните промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, показва протокол от общото събрание на акционерите, публикуван чрез БФБ-София.

Очакванията на анализаторите са това да не повлияе на общия годишен размер на дивидента, а на скоростта, с която парите достигат до акционерите (по-рано с около 6 месеца). Също така първите събрания за полугодишни дивиденти могат да се очакват през август 2018 г., а до края на юни 2018 г. ще се проведат събранията на акционерите в публичните дружества, които ще разпределят годишни дивиденти за 2017 г. Решението на акционерите е индикатор, че Софарма АД може да е сред първите, които ще гласуват дивидент върху шестмесечен отчет.

Акционерите на Софарма АД са одобрили още обратно изкупуване на собствени акции в размер до 10% от капитала, но не повече от 3% годишно. Срокът на изкупуването е до 5 г., минималната цена е 1 лв., а максималната е 5,5 лв. на акция.

Одобрено е и преобразуването чрез вливане на Унифарм АД, ЕИК: 831537465, в Софарма АД, като цялото имущество на Унифарм АД ще премине към Софарма АД при условията на общо правоприемство.

Акциите на Софарма АД поскъпват с 22% в последните 12 месеца до 4,12 лв. за брой и 555 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още