Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БСК: Предложението за събуждане на "спящите акции" е обществена несправедливост

Представената концепция ще създаде опасни и противоконституционни практики за принудително отнемане на собственост от български граждани, смятат от БСК

БСК: Предложението за събуждане на "спящите акции" е обществена несправедливост

Снимка: Pixabay

Два дни след публикуването на концепцията на финансовото министерство за събуждането на т. нар. "спящи" акции от масовата приватизация, вече са налице първите реакции. И те не са особено положителни. 

Според Българската стопанска камара предложенията представляват "обществена несправедливост", защото може да създадат опасни и противоконституционни практики за отнемане на собственост. 

Още по темата

В в отворено писмо до финансовия министър Владислав Горанов, от камарата изразяват тревога "че подобни мерки и действия представляват опасна и неприемлива обществена несправедливост към всички български граждани, придобили ценни книжа от процеса на масовата приватизация в България". 

От представената преди два дни концепция стана ясно, че част от раздържавените книжа може да бъдат подложени на своеобразна масова национализация. Концепцията на МФ доразвива стара идея за справяне с т.нар. спящи книжа, които не са търгувани и потърсени от собствениците им с години. Според идеята следва да се създаде фонд, който да поеме акциите, а в замяна техните собственици да придобият дялове във фонда. Новото сега е, че собствениците, които в период от пет години продължат да не се интересуват от собствеността си, може да я загубят, защото тя ще се продаде, а постъпленията ще минат в Сребърния фонд.

Според представената от Централния депозитар идея собствениците ще получат срок от една година, за да предприемат действия и да прехвърлят тези акции към инвестиционен посредник – или в т.нар "Регистър Б", което вече ги прави търгуеми.

Ако обаче в рамките на тази година не бъдат предприети действия, акциите ще отидат в специално създаден фонд, срещу което лицата ще получат равностойни на акциите им дялове. Ако и след още пет години не бъдат упражнение правата, спящите" дялове ще трябва да бъдат продадени, а постъпленията да отидат в Сребърния фонд. 

Въпреки критиката БСК изразява принципна подкрепа за всички мерки, които биха могли да доведат до модернизиране и подобряване ефективността от дейността на депозитара като основна институция на българския капиталов пазар в услуга на бизнеса и гражданите. 

Според организацията в концепцията не са предприети, нито са предложени ефективни мерки за разрешаване на проблема. Не е реализирана и не се предлагат конкретни мерки за обвързване на регистрите на депозитара с ЕСГРАОН и услугите на НАП, за които се ползва безплатен персонален идентификационен код (ПИК). 

"Считаме, че провеждането на „активна национална информационна кампания“ е безпредметна и би била абсолютно неефективна, ако не е обезпечена с решения, които да улеснят достъпа до информация и да създадат обоснован икономически интерес за гражданите и бизнеса", се казва още в позицията на БСК.

Според организацията предложението за задължаване на всички акционери в публични дружества с лични сметки в Регистър А  да предприемат действия и да ги прехвърлят по подсметка при инвестиционен посредник в Регистър Б на практика ще натовари гражданите с допълнителни такси. 

"Категорично възразяваме срещу предложението за отнемане собствеността на гражданите чрез прехвърлянето на техните акции за управление от „специално създаден за целта фонд“. След продажбата на дяловете им пък се предлага внасянето на паричната равностойност в Сребърния фонд, за който държавата продължава да води политика за ограничаване на постъпленията и пасивно управление на средствата", се казва още в позицията. 

Камарата е притеснена и от предложението изборът на управляващо дружество да се извършва от Управителния съвет на Сребърния фонд.

В заключение от БСК изразяват и учудването си, че тази концепция не е била обсъждана в рамките на Съвета за развитието на капиталовия пазар в България. От камарата настояват за цялостно преработване на мерките и съгласуването им в Съвета за развитие на капиталовия пазар.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
4
 
3
 
11
novak li sam до: novak li sam
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Все пак е гениално.
0
 
7
 
10
novak li sam до: redcretin
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Администрацията няма нищо общо, освен в ролята на маша. От това, което се пише, става ясно, че "спящите акции" ще си останат "спящи" през целия период от прехвърлянето им по сметка на инвестиционни посредници, после в Сребърния фонд. Никога тези акции няма да се събудят, докато са собственост на милион физически лица. Ще се събудят накрая, когато - по сценарий, се реши, че Сребърният фонд само губи от пасивното им управление и трябва да се продадат. На безценица. На тандема ДП-ББ. Така по 25 до 65 % от дружествата след 6-7 години ще имат нов собственик.
0
 
7
 
9
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Затуй плащате данъци - да може администрацията на ваша издръжка да ви дообере :)
4
 
4
 
8
Спящият бик до: Спящият бик
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Имах предвид s3, тоз нафталинен апологет на държавната собственост...
4
 
2
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ти си много задръстен, бе!

Още от Новини и анализи
„Градус“ АД свика общо събрание за гласуване на брутен дивидент 0,1 лв. на акция