Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ETF-ът върху SOFIX е продал акции на Неохим в петък, връща си ги на същата цена

Акциите ще бъдат върнати с обратна сделка на извънборсов пазар

ETF-ът върху SOFIX е продал акции на Неохим в петък, връща си ги на същата цена

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Борсово търгуваният фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е продал голямо количество акции на Неохим АД на регулиран пазар в петък (8 септември) във времето между двете обявления на БФБ – София за новия състав на индекса SOFIX. Това обявиха от самия Фонд в официално съобщение. С първото съобщение Неохим беше извадено от състава на индекса, а с второто – върнато.

В съобщението се посочва, че след второто обявление на борсата, от което стана ясно, че тази акция остава в индекса, управляващото дружество на фонда Експат Асет Мениджмънт ЕАД е започнало активни разговори с участници в тези операции, както и с БФБ – София.

Още по темата

"Доволни сме да съобщим, че в унисон с професионалните стандарти успяхме да постигнем споразумение за връщане на акциите на Неохим АД на същата цена, на която бяха продадени в петък. С това интересът на инвеститорите в Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е защитен и интегритетът на пазара е запазен", обявиха от дружеството.

Във форума на Investor.bg Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал, създал борсово търгувания фонд, потвърди, че количеството акции ще бъде върнато чрез обратна сделка на извънрегулиран пазар.

Сега една от най-обсъжданите теми е кой е насрещната страна по сделките от петък.

"Интересно как се завихриха предположения с определен нюанс.Не, нито са били пенсионни фондове, нито шуробаджанащина. Нямаме информация борсата да компенсира някого, няма и причина за това. Просто с брокера на насрещната страна (не знаем коя е) си стиснахме ръцете колегиално да ни върнат акциите на същата цена, защото се получи нелепа ситуация. Така пострадали и разсърдени няма. Във футбола, ако футболист е контузен, другият отбор изкарва топката в тъч. След малко другите им я връщат. Найс. Ние сме удовлетворени от този спортсменски жест, инвеститорите във фонда също. Вие?", коментира Николай Василев във форума.

Още в петък Investor.bg потърси за коментар Василев. На въпрос ETF-ът ли стои зад сделките с Неохим преди обяд в петък, Василев отказа да даде конкретен отговор тогава. „Четем новините и мълчим“, заяви той, като допълни, че ще следи случващото се в следващите часове и дни. На уточняващ въпрос възможно ли е сделка да бъде развалена, Василев каза, че „не е чувал никъде по света това да се случва“.

Към 7 септември Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF притежава 17 749 акции на Неохим на стойност 922 948 лв. В петък имаше сделки за 12 480 акции на дружеството, като още тогава се обсъждаше вероятността част от тях да са от тези 17 749 на ETF-а.

В структурата на портфейла на Фонда към 11 септември се вижда, че техният брой не се е променил.

Източник: Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

Междувременно още миналата седмица борсовият оператор обяви, че ще обезщети засегнатите страни от сделките, извършени преди търговията с емисии на Неохим и Трейс да бъде прекратена. В същия период „Трейс Груп Холд“ бе последователно включена и изключена от състава на SOFIX.

В понеделник стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) е започнала проверка в борсовия оператор, след като от Трейс Груп Холд обвиниха БФБ - София в манипулиране на пазара с официално писмо до регулатора.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
1
 
5
NikolayVassilev до: Спящият бик
преди 1 година
Няма профилна снимка
Сделките не бяха развалени, а имаше нови обратни сделки на същите цени.
Така си получихме акциите обратно.
Поздрави, Н
0
 
2
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Предполагам, че развалянето на сделките е било възможно, защото още са били в сетълмент?
3
 
5
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
А на мен не ми стана ясно, защо ЕТФ-а е продавал изобщо такова количество при все, че трябва да следват индекса точно. Това не е индекс върху Софикс. След 18-ти трябва да започва да преструктурира.
5
 
6
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Очевидно сме говорили с брокерите, а не с крайните клиенти.

Жасмина Иванова
Риск мениджър
"Експат Асет Мениджмънт" ЕАД
2
 
12
 
1
преди 1 година
Как може да не знае, кой е , а в саъщото време да си стискат ръцете??!!!
Найс...

Още от Новини и анализи
SOFIX прекъсна тридневната си печеливша серия