IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И през юли "Адванс Терафонд" АДСИЦ не успя да продаде земи

За седемте месеца на годината са купени 3 825 дка земеделска земя, става ясно от последния отчет на дружеството

12:42 | 16.08.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

"Адванс Терафонд" АДСИЦ се е въздържало и през юли от продажба на земи и остава с 15 дка земеделска земя, продадени досега през 2018 г., показа отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ АД. Въпросните 15 дка бяха продадени през март при цена от 2 000 лв. на декар, а тогава имаше и продажба на 86 дка на петгодишно разсрочено плащане срещу 1 700 лв./дка.

За сметка на това през юли са купени нови 640 дка земеделска земя при средна цена от 945 лв./дка и общо придобитите площи възлизат на 3 825 дка, с което притежаваната земя към 31 юли 2018 г. се увеличава до 223 023 дка.

Определено годината е изключително странна и трудна за производителите на пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица, каквито са основните купувачи и наематели на земя от "Адванс Терафонд" АДСИЦ.

Активният сезон започна със суша в някои райони на страната, която накара пшеницата да изкласи рано, а царевицата не поникна или спря развитието си, след като поникна.

Последваха изключително влажни юни и юли, в комбинация с градушки и поройни дъждове, което доведе до влошаване на качеството на пшеницата и проблемна жътва.

Не беше достатъчно това, а и със серия от промени в законите Народното събрание създаде хаос при дългосрочните договори за наем. Земеделските производители бяха заети с тях до 31 юли 2018 г., когато бе крайният срок за подаването на декларациите за това кой кои имоти ще работи през стопанската 2018-2019 г., която започва на 1 октомври 2018 г. Последното ангажира целия административен капацитет на фермерите през май, юни и юли и едва ли им е било до покупка на земи.

Сега надеждите са, че валежите са се отразили добре на царевицата и слънчогледа и те ще изведат годината до успех. Освен това бумащината с договорите за наем приключи на 31 юли и земеделците ще могат да мислят и за пазара на земеделска земя.

До жътвата на царевицата и слънчогледа обаче има време (през септември) и изключително стресираните земеделски производители може би ще правят покупки на земя именно след тази жътва, която ще им даде отговор на въпроса успешна ли е годината или не. Царевицата е изключително волатилна култура и може да донесе рекорди при влажни години като текущата, с което да я увенчае с успех. Също така изкупните цени на пшеницата отчитат ръст на годишна база, което донякъде компенсира влошеното качество и количество.

Затова донякъде не е учудващо, че "Адванс Терафонд" АДСИЦ е активен на пазара на покупки на земеделска земя и няма продажби над 15-те дка от март.

Прави впечатление, че за същия период на 2017 г. (от януари до юли) фондът е придобил 1 892 дка земеделска земя и е продал 9 196 дка и отделно 4 656 дка на разсрочено плащане за 5 години - или общо 13 842 дка продажби. Сега покупките са двойно по-големи (3 825 дка), а продажбите значително по-малки (15 дка + 86 дка на разсрочено).

През януари – юли 2017 г. покупните цени са били между 800 и 865 лв. на дка средномесечно , а сега са в диапазона между 880 лв. и 985 лв. на декар, тоест повишение с около 100 лв.

Традиционно фондът купува земеделска земя в Северна България, както и в Югоизточна България. Целта му е да концентрира парцели в дадени землища и да ги продаде в пакет.

На 29 юни 2018 г. акционерите на Адванс Терафонд АДСИЦ гласуваха брутен дивидент от 10,6 ст. на акция. При последната цена от 2,07 лв. за акция, плюс дивидентът от 10,6 ст., има спад в цената за последните 12 месеца, спрямо 2,3 лв. в началото на периода. Спадът е с 5,4% с отчитане на изплатения дивидент.

Дивидентът за 2018 г. (който ще се гласува през 2019 г.) зависи много от продажбите на земеделска земя, защото приходите от наеми и ренти в голяма степен отиват за управлението на фонда. Друг доход, от който може да се изплаща дивидент, е от земите, продадени на финансов лизинг и на разсрочено плащане за 5 години в размер на 22 216 дка към края на 2017 г. Ежегодно част от печалбата по тези договори за продажба се признава за текущ доход и участва в отчета за приходи и разходи, а оттам и в базата за дивидент.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
Van Basten
преди 5 години
И една препоръка до Мариян:(Понеже знам, че наблюдаваш и анализираш много задълбочено компанията, ме е страх да го посочвам като грешка в статията, затова го оформям като препоръка).В последния абзац от статията създаваш впечатление, че може продажбите на разсрочено плащане от минали години, да формират печалба за разпределение (респективно дивидент) в текущите години. Разгледай още веднъж ГФО за 2017 г., защото мисля че си пропуснал съществена промяна в счетоводната политика на дружеството по отношение на продажбите на разсрочено плащане. Естествено не твърдя, че съм по-запознат от професионалист като теб, възможно е да не интерепретирам правилно промяната, но понеже имате голяма аудитория, можеш да провериш за всеки случай !Иначе поздравления за добрите и задълбочени анализи, както при "Адванса", така и при другите топ компании на БФБ ! Продължавай така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Van Basten
преди 5 години
Заглавието не е малоумно!Може да не е съвсем прецизно, но си е точно.Фонда има целеви марж на цените на продажба и в момента иска да продава на около 1500 лв./дка., но явно не може на тези цени.... Иначе ако примерно обявят цена от 800-1000 лв., но не е идеята да се продава без печалба....Предвид целите на фонда, предполагам максимално прецизното заглавие би било - "Не МОГАТ да продават на цените на които ИСКАТ". Но заглавието в момента си описва достатъчно точно ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
kurta007
преди 5 години
Какво е това малоумно заглавие "Не успя да продаде" ?Не че не могат,те не ИСКАТ да продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още