IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН временно забранява търговото на "Софарма" за "Софарма имоти"

При евентуална промяна на датата, към която е правена обосновката на предложението, ще се промени и оценката за цената

17:24 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Софарма имоти АДСИЦ</em></p>

Снимка: Софарма имоти АДСИЦ

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала временна забрана за търговото предлагане от „Софарма“ АД за закупуване на 14 632 655 броя акции (66,66%) от капитала на „Софарма Имоти“ АДСИЦ от останалите акционери на дружеството. Това се вижда от решенията на КФН, публикувани на сайта на регулатора.

Търговото предложение е отправено в началото на юни. Цената за една акция, която „Софарма“ като най-голям акционер предлага на останалите акционери, е 8,2 лева на акция.

Комисията има технически забележки към предложението заради неточности и пропуски в текста. Регулаторът иска и информация за средната претеглена пазарна цена на акциите за последните шест месеца преди регистрацията на търговото предложение, както и данни за последната емисионна стойност, вписани в официален документ, издаден от БФБ-София. Има отправена забележка и относно датата, към която е направена финансовата обосновка на търговото предложение. При евентуална промяна на датата ще има промяна и на оценката за цената на акциите.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В последната година акциите на „Софарма имоти“ поскъпват с над 45,5%, а пазарната капитализация достига почти 179 млн. лева. Последната сделка с акции на дружеството е на цена от 8,15 лева. Най-високата цена на акциите на дружеството в последната година е 8,2 лева – колкото е и предложената от най-големия акционер в „Софарма имоти“ към останалите акционери.

„Софарма“ притежава пряко над 7,3 млн. акции, или над 33%, от капитала на „Софарма имоти“.

Фармацевтичната група няма намерение да преобразува, прекратява или прехвърля контрола върху дружеството на трети лица, да променя капитала му, както и да променя оперативната дейност и органите на управление, вижда се от самото предложение.

Основният актив на „Софарма имоти“ е офис комплексът „Софарма Бизнес Тауърс“, където се помещават офисите на „Софарма“, свързани с фармацевтичната компания дружества и други фирми. Общата площ на офисите е 24 440 кв.м. Комплексът разполага и с търговска част.

„Софарма имоти“ ще изплати на акционерите си дивидент в размер на 0,166 лева на акция от печалбата за 2021 г., или общо над 3,6 млн. лева. Останалите над 5,4 млн. лева дружеството отнася като неразпределена печалба в баланса си.

Свързани компании:

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още