Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Консолидираната печалба на „Софарма трейдинг“ със 78% ръст за тримесечието

Показателят достига 4,15 млн. лв., като е под неконсолидирания резултат за периода от 6,1 млн. лв., тоест консолидацията прави загуба около 2 млн. лв.

Консолидираната печалба на „Софарма трейдинг“ със 78% ръст за тримесечието

Аптека на "Софарма Трейдинг" АД Снимка: Дружеството

Консолидираната печалба на „Софарма трейдинг“ се увеличава със 78% на годишна база до 4,15 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „БФБ“ АД.

Показателят е под неконсолидираният резултат за периода от 6,1 млн. лв., тоест консолидацията прави загуба около 2 млн. лв. Не може да се каже, че дъщерните дружества губят тези 2 млн. лв., защото при консолидацията се елиминират вътрешно-групови сделки.

Печалбата има капиталообразуващ ефект. Неконсолидираният собствен капитал на „Софарма Трейдинг“ АД към 31 март 2020 г. е 105,3 млн. лв., а консолидираният е 80 млн. лв. или с 25,3 млн. лв. по-малко, което се явява натрупването на посочената по-горе разлика между консолидирана и неконсолидирана печалба.

По-меродавен отчет е консолидираният, защото той включва и компанията майка и дъщерните дружества.
Забелязва се сериозна миграция на компанията към уеднаквяване на печалбата в двата отчета, като делът на консолидирания резултат в неконсолидираната печалба достига 68% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо едва 40% година по-рано, както показва таблицата по-долу.

Период Първо тримесечие на 2020 г. Първо тримесечие на 2019 г.
Нетна печалба в хил. лв. 6 103 5 811
Нетна печалба в хил. лв. 4 146 2 326
Дял на консолидирания резултат от неконсолидирания 68% 40%

Всъщност логично е този дял да е над 100%, защото консолидираните резултати трябва да са по-високи от неконсолидираните, защото обхващат повече бизнес, съответно повече печалба. Ако този „повече бизнес“ е губещ, то в дългосрочен план възниква въпросът защо не се ликвидира.

Консолидираните продажби на „Софарма Трейдинг“ АД за първото тримесечие на 2020 г. са за 292 млн. лв., като се повишават с 23% на годишна база. Неконсолидираните продажби за същия период са за 234 млн. лв., като отчитат ръст от 19%.

Основната дейност на компанията е дистрибуция на лекарства и други продукти за здравето, както и на медицинско оборудване. Компанията притежава аптеки под марката SOpharmacy, както и дистрибуционна фирма в Сърбия.

Компанията обяви неконсолидирани данни за април 2020 г., като приходите са нагоре с 3% на годишна база до 60,6 млн. лв., а общо за 4-те месеца е регистриран ръст от 15% до 291 млн. лв.

Печалбата преди данъци през април 2020 г. се увеличава с 50% на годишна база до 1,41 млн. лв., а за 4-те месеца постига ръст от 11% до 8,2 млн. лв.

За 5 юни 2020 г. е свикано редовно годишно общо събрание на акционерите с предложен дивидент от 0,3 лв. на акция.

На същата дата ще се проведе и онлайн среща с изпълнителния директор Димитър Димитров.

Акциите на „Софарма Трейдинг“ АД поевтиняват с 24% в последните 12 месеца до 5,4 лв. за акция и 178 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,3 лв., което смекчава спада. Основен акционер е „Софарма“ АД с дял от три четвърти в дружеството.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се изкачи до нов 18-месечен връх