Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Софарма Трейдинг“ предлага запазване на дивидента от 0,3 лв. на акция

Това би било петият пореден дивидент с такъв размер, като четвъртият бе финансиран с увеличение на капитала

„Софарма Трейдинг“ предлага запазване на дивидента от 0,3 лв. на акция

Автоматизирана складова система KNAPP Снимка: Софарма Трейдинг АД

Ръководството на „Софарма Трейдинг“ АД предлага брутен дивидент за 2019 г. от 0,3 лв. на акция, показва поканата за редовно общо събрание, подадена за вписване в Търговския регистър.

Събранието е насрочено за 5 юни 2020 г., а при липса на кворум ще се проведе на 26 юни 2020 г., посочва се в поканата.

Това би бил петият пореден дивидент с такъв размер (0,3 лв. на акция), както и  12-тият пореден дивидент на дружеството, показва динамичната база данни на Investor.bg.

Неконсолидираната печалба за 2019 г. е 20,1 млн. лв., като за дивидент ще бъдат 10,3 млн. лв., 2,01 млн. лв. за фонд Резервен и 7,8 млн. лв. за допълнителни резерви.

През миналата година дивидентът отново беше 0,3 лв. на акция, но напрактика беше покрит с увеличение на капитала в размер на 9,39 млн. лв. Защото по закон дивидентът беше от печалбата, но това декапитализира дружеството и то беше капитализирано с увеличението на капитала. Целта е всички да са доволни, акционерите с дивидент, мениджмънта с пари за инвестиции и банките кредиторки с по-добре капитализирано дружество.

През март 2020 г. компанията обяви, че ще придобие аптеките SCS Franchice.

Експанзията с разширение на аптечната верига и дейността в Сърбия натоварват инвестиционно компанията и тя продължи да изплаща дивидент, но покри сумата с увеличения на капитала.

Одитираният консолидиран отчет за 2019 г. все още не е публикуван, но неодитираният консолидиран отчет показва нетна печалба от 8,72 млн. лв. Може би и дивидентът за 2019 г. ще бъде финансиран с увеличение на капитала.

Консолидираните продажби за 2019 г. са 958,7 млн. лв. при ръст с 6,3% на годишна база.

Балансовото число на „Софарма Трейдинг“ АД към 31 декември 2019 г. е 482,6 млн. лв. според неодитирания консолидиран отчет. От тях пасивите са 406,8 млн. лв., а собственият капитал е 75,9 млн. лв., което прави съотношение от 5,36 към 1 на привлечения към собствения капитал.

Акциите на фармацевтичния дистрибутор поевтиняват с 27,27% в последните 12 месеца до 5,2 лв. за акция и 171,1 млн. лв. пазарна капитализация. Спадът е по-малък, защото е разпределен и брутен дивидент от 0,3 лв. на акция. Емисионната цена при последното увеличение на капитала беше 6,85 лв. 

Основният акционер в „Софарма Трейдинг“ АД е „Софарма“ АД.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 3 месеца
Очаквано, но приятно все пак.

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ продължават със спадовете