Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Кредисимо АД вече не иска да бъде публично дружество

Ръководството на единствената публична компания за бързи кредити предлага отписването ѝ на свиканото за 11 април Общо събрание

"Кредисимо" АД да бъде отписано като публично дружество. Това предлага ръководството на първата публична небанкова финансова институция на своите акционери като първа точка на свиканото за 11 април общо събрание, поканата за което е публикувана чрез Бюлетин Investor.bg.

Общото събрание на акционерите трябва да разреши на Съвета на директорите (СД), колективно или чрез изпълнителните членове, да подпише и подаде заявление за отписване на дружеството от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор до заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционна дейност“.

Още по темата

След получаване на решението на Владимир Савов СД на компанията за бързи кредити, който е гласувал за делистването още на 29 февруари, ще трябва да отрази промяната и в Търговския регистър.

Ако се стигне до отписване на "Кредисимо", то това ще се случи около две години след излизането на компанията на Българска фондова борса. Целта на листването на 7 май 2014 г., с което дружеството официално се превърна в първата публична компания за бързи кредити, не беше увеличение на капитала, а първа стъпка към търсенето на стратегически партньор.

От материалите, съпътстващи поканата за общото събрание, става ясно, че СД мотивира решението си с липсата на активен пазар за акциите на дружеството. Но и за периода на престой на борсата самото то не се е възползвало от възможността да привлече средства чрез предлагане на негови книжа.

Като друга причина се изтъква допълнителната административна тежест и разходите, които Кредисимо прави за отчетност и разкриване на информация, например, „което към момента не е оправдано предвид липсата на директни ползи за дружеството и неговите акционери от поддържане на публичния статут“.

Във връзка с предложението за отписване на Кредисимо е и втората точка от дневния ред на общото събрание – приемането на нов устав. Документът ще трябва да отрази делистването, като СД на Кредисимо подканя акционерите да обявят новия устав след наличието на разрешение от КФН.

Кредисимо все пак посочва, че евентуално отписване „няма да препятства придобиването впоследствие отново на публичен статут, ако акционерите на дружеството преценят, че това може да повлияе благоприятно на развитието на дружеството“ и привличането на капитал чрез повторно листване или издаване на дългови ценни книжа.

Право да участват в общото събрание имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар АД като акционери, 14 дни преди датата на събранието, а именно – 28 март.

Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството, в резултат на които ще може да бъде упражнено правото на глас, е 24 март.

При липса на кворум се предвижда събранието да се проведе на 26 април при същия дневен ред, независимо от броя на представените акции.

Ако общото събрание одобри евентуалното отписване, чисто административно то ще бъде факт „няколко месеца след решението на КФН“, коментираха от компанията за Investor.bg.

Веселин Захариев от Mane Capital - инвестиционният посредник, който качи "Креидисмо" на борсата, заяви за Investor.bg, че зад решението стоят основно административните разходи, които към момента не са оправдани, и липсата на активна търговия с ценните книжа.

"Кредисимо" изпрати 2015 г. с 27,5% ръст на неконсолидираната печалба до 6,523 млн. лв. Покачването се дължи на повишението по статия „други доходи от дейността“ от 4,64 пъти до 12,721 млн. лв., докато приходите от лихви намаляват с 56,9% до 4,8 млн. лв., показва неодитираният отчет, разпространен чрез Бюлетин Investor.bg.

Разходите за лихви остават стабилни при ниво от 498 хил. лв., докато общите административни и оперативни разходи растат с 35,2% спрямо 2014 г. до 7,72 млн. лв.

Към 31 декември 2015 г. предоставените кредити на клиенти нарастват до 15,54 млн. лв. от 13,13 млн. лв. в края на предходната година. Загубите от обезценка на кредити се повишават до 2,04 млн. лв. от 1,96 млн. лв.

Капиталът на "Кредисимо" АД е в размер на 5 млн. лв., разпределен в 5 млн. акции с номинал 1 лв.

Основните акционери на "Кредисимо" АД към 31 декември 2015 г. са Коста Калинов Кънчев с дял от 28,33%, Сокол Радостинов Янков с 30,83%, Асен Петров Бенев с 25,83% и Константин Тодоров Кръстев чрез "Адвенкос" ЕООД с 15%. Общо те притежават 99,99% от капитала.

От началото на годината няма сключени сделки с акции на компанията, а за последните 12 месеца те са само две. Последната е с дата 2 септември 2015 г., като бяха прехвърлени 100 броя от ценните книжа при цена от 11,5 лв. за брой. Пазарната капитализация на "Кредисимо" е 57,5 млн. лв. Разпределен е и брутен дивидент от 0,26 лв. на акция от печалбата за 2014 г.

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 5 години
Няма профилна снимка
аз не изключвам и вероятността някой консултант да ги е намамил, че като са на борсата, ще успеят да съберат много капитал и да станат милионери. Май само консултанта е спечелил.
1
 
17
 
5
deant до: misanthrope
преди 5 години
Съгласен съм и съм го казвал и преди най-малко 10 пъти. Щом рекламата на цигари и алкохол са забранени, защото са вредни - същото трябва да бъде и с тези кредити!
1
 
8
 
4
kalendar до: misanthrope
преди 5 години
ми като ги поограничиха тука се нададе егати воя, че се бъркат в частният бизнес.
1
 
13
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
Тези бързи кредити трябва да се забранят със закон. Очевидно е, че който подписва договори за бърз кредит, не е способен да взема адекватни решения с пълното си съзнание ( или поради моментното си психическо състояние или поради перманентна липса на каквато и да било грамотност и интелект)А те не само че са позволени. ами се и рекламират от всякъде, вкл. по телевизията. Стига глупости, както се казва в една реклама.Същото се отнася и за хазарта във вид на пирамдки, детелинки, баъчета и будаленца
1
 
15
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
аз им викам кретенисимо!

Още от Новини и анализи
Търговията с акциите на 3 дружества формира почти 82% от оборота на БФБ