Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Мажоритарният акционер на Трейс Груп Холд ще отпише дружеството от БФБ

Николай Михайлов вече притежава пряко или непряко малко над 90% от капитала на компанията и отправя търгово предложение към другите акционери

Мажоритарният акционер на Трейс Груп Холд ще отпише дружеството от БФБ

Снимка: Трейс Груп Холд

Председателят на Надзорния съвет на строителната фирма Трейс Груп Холд Николай Михайлов е придобил над 90% от капитала на компанията пряко или непряко и възнамерява да изкупи акциите на останалите акционери в компанията.

Николай Михайлов отправя търгово предложение към акционерите на цена от 3,8 лева за ценна книга и възнамерява да свали дружеството от търговия на Българската фондова борса (БФБ), става ясно от публикуваните документи във връзка с предложението.

Писмото му до Комисията за финансов надзор (КФН), Българската фондова борса (БФБ) и акционерите, както и самото търгово предложение и обосновката на цената са публикувани чрез БФБ София

Срокът за приемане на търговото предложение е 40 дни от датата на публикуването му, като може да бъде удължен на 70 дни от Михайлов.

Сделки от последните дни

Николай Михайлов притежава пряко или непряко 90,01% от капитала на Трейс Груп Холд, или 21 783 345 акции. Общо 5 514 490 акции той притежава чрез свързани лица – дружеството Галини Н ЕООД, на което е управител, синовете му Галин, Николай и Кристиян, дъщеря му Лилия, брат му Таньо Михайлов, както и партньорката му Десислава Любенова, с която е сключил споразумение за нейните акции.

Оставащите акции, които той иска да придобие, са 9,99% от капитала, или 2 416 655 броя.

Придобиването на акциите ще се осъществи със собствени средства в размер на до 9,1 млн. лева. Инвестиционен посредник е БенчМарк Финанс.

Трейс Груп Холд АД

Николай Михайлов е купувал акции на компанията през юни и юли т.г. Последните сделки са от 10 юли т.г. Последната цена, на която е сключена сделка от него, е 3,68 лева за акция, която е и най-високата, платена от него, в последните 6 месеца.

Цената от 3,8 лева е и по-висока от справедливата цена, която е определена на 3,77 лева, среднопретеглена за последните 6 месеца е малко над 3 лева.

Преструктуриране

Дружеството ще бъде отписано от БФБ. Не се планира прекратяване на дружеството, но ще има редуциране на структури и активи, особено в настоящата пандемична обстановка. Няма да променя състава на управителните органи, става ясно от публикуваните документи.

Заради пандемията освен това излизането на чужди пазари се отлага с 2-3 години за след 2021 г.

Трейс Груп Холд ще продължи с изграждането на офиса си в София, но понеже планира да финансира дейностите с кредит, ще реши допълнително кога да започне строителството. Дейността на дружеството ще се запази, както и пазарните сегменти, в които компанията оперира.

Основният капитал на дружеството е 24,2 млн. лева, разпределени в същия брой безналични, поименни акции с номинал 1 лев. От тях 6 279 акции са обратно изкупени от дружеството и са без право на глас.

Трейс Груп Холд има клонове в Сърбия, Чехия, Северна Македония, Украйна, както и 10 дъщерни дружества.

В последните две години дивидент не е разпределян. Не се предвиждат дивиденти в средносрочен период, а печалбите ще се реинвестират в инвестиционната програма на компанията, посочва се в документите.

Неоперативните активи на дружеството са за малко над 10,1 млн. лева, в които влизат земя с незавършени сгради в Боровец, земи в Димитровград, Сърбия, дял от женски футболен клуб в Сърбия и други активи.

Общо активите на компанията са за 239,354 млн. лева към края на първото тримесечие, а печалбата възлиза на 3,485 млн. лева (0,14 лева на акция). За 2019 г. дружеството отчита спад на консолидираните приходи от клиенти с почти 9,5%, което се дължи основно на свитите приходи от дейността в България.

В последната 1 година цената на акция на Трейс Груп Холд се увеличава с 41,67%. Последната цена, на която са ссключвани сделки днес, е 3,74 лева за брой. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Уж в Софикс щеше да влиза, пък то...

Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши до 10-месечен връх