IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат: Не транспортираме и не преработваме боклук

Инвеститорите не посрещат добре новините от последните часове, акциите се сриват с почти 20%

14:18 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Монбат АД</em></p>

Снимка: Монбат АД

Базираната в Монтана публична компания Монбат АД не транспортира боклук, няма мощности за преработка на боклук, както и задържани камиони. Такова уточнение прави дружеството във връзка с вчерашната акция, при която беше задържан зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още четирима души, както и бяха претърсени жилищата и офисите на братя Бобокови, които контролират компанията.

На Красимир Живков предстои да бъде повдигнато обвинение за участие в престъпна група за злоупотреба с внос на отпадъци. Претърсвания и изземвания са проведени в над 40 обекта в няколко града.

Новините от вчера обаче не се посрещат добре от инвеститорите, а книжата на дружеството бележат понижение от почти 20% към 14,00 часа до 3,20 лева и пазарна капитализация от 124,8 млн. лв.

Монбат посочва в съобщението си, че Съветът на директорите и екипът на компанията оказват необходимото съдействие на проверяващите органи. Дружеството подчертава, че задоволява потребностите си от олово за производството на акумулатори от собствените си рециклиращи мощности и внася суровина, която се придобива при технологичен разпад на батериите, от завода си в Италия.

Суровината е категоризирана като опасен товар и като такава нейното транспортиране попада под регулация, поясняват от дружеството. Монбат разполага с необходимата нотификация от Министерството на околната среда и водите за транспортирането на суровината, казват още от компанията. Именно заради нотификациите обаче бе вчерашната акция на полицията и прокуратурата.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Технологичният отпадък от дейността на рециклирането, който не търпи последващо рециклиране, се предава на лицензирани оператори. Дейността на същите се регулира от компетентните власти  в България, посочва се още в съобщението. За този технологичен отпадък има налични пътно-транспортни документи, протоколи, счетоводни и данъчни документи. 

В структурата си "Монбат" няма и не контролира дружества, които извършват дейност по оползотворяване на окончателния технологичен отпадък. Компанията можела да осъществява тази дейност само с лицензирани оператори, спазвайки регулацията и изхождайки от икономическата целесъобразност, се посочва още в становището.

Дружествата от икономическата група на "Монбат" АД са реализирали през април консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 19 млн. лева, което представлява намаление от 25,90% на годишна база.  За първите четири месеца на 2020 г. сочат, че дружествата са реализирали консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 93мн.. лева, което представлява намаление от 11,90% на годишна база. Вероятно това е пряк ефект от свързаната с коронавируса криза.

В средата на март Монбат поиска от Българската фондова борса да спре търговията с книжата му заради въведеното в България извънредно положение, за да защити инвеститорите от спад на цените. БФБ обаче не уважи искането на компанията.

Още през февруари, когато все още пандемията от коронавируса не беше засегнала България, дружеството отчете почти 16% спад на продажбите на годишна база, след като разпространението на инфекцията засегна сериозно автомобилната индустрия.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още