Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"М+С Хидравлик" и "Елана Агрокредит" влизат в състава на SOFIX

"Доверие обединен холдинг" и "Индустриален холдинг България" излизат от индекса, а последното място сред оставащите зае "Трейс груп холд"

"М+С Хидравлик" и "Елана Агрокредит" влизат в състава на SOFIX

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дружествата "М+С Хидравлик" АД и "Елана Агрокредит" АД влизат в състава SOFIX на мястото на "Доверие обединен холдинг" АД и "Индустриален холдинг България" АД. Промяната влиза в сила от 25 септември 2018 г.

"М+С Хидравлик" АД влиза на 7-о място в SOFIX, съгласно общо четирите критерия за ликвидност (брой сделки, оборот и спред и пазарна капитализация). "Елана Агрокредит АД" влиза на 10-о място.

Последното 15-о място по критериите е за "Трейс груп холд" АД, който остава в индекса благодарение на факта, че "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД са в една група и надхвърлят общо 20% от теглото в индекса, което противоречи на правилата на индекса. Затова и "Софарма трейдинг" АД остава извън него.

Предпоследното място в индекса се заема от "Холдинг Варна" АД, а 13-тото от общо 15 е за "Еврохолд България". Номер 12 и номер 11 са за съответно "Албена" АД и "Стара планина холд" АД.

Следващото ребалансиране на SOFIX ще е през март 2019 г., когато сериозна заявка за влизане в индекса е дало дружеството "Градус" АД, като предстои да видим чие място може да заеме.

Промените в SOFIX касаят фонда Expat SOFIX ETF, който следва индекса.

Съветът на директорите на БФБ АД също така съобщава, че няма промени в състава на индекса BGREIT.

При BGBX40 има 5 излизащи и 5 влизащи, а именно излизат "Топливо" АД, "Проучване и добив на нефт и газ" АД, "Булгартабак Холдинг" АД, "Актив Пропъртис" АДСИЦ и "Северкооп Гъмза Холдинг" АД. На тяхно място влизат "София Комерс-Заложни къщи" АД, "Параходство Българско речно плаване" АД, "Елхим Искра" АД, "Лавена" АД и "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД.

При индекса BGTR30 се изваждат "Велграф Асет Мениджмънт" АД, "Химснаб България" АД, "Болкан енд Сий Пропъртис" АДСИЦ и "Инвестиционна Компания Галата" АД. Новите попълнения са "Св. Св. Константин и Елена Холдинг" АД, "Синтетика" АД, "Хидравлични елементи и системи" АД и "Агрия Груп Холдинг" АД.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените дружества.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Финансовите специалисти от Алтернатива Файненшъл ООД промениха бъдещето ми!
0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Защо трябваше да се увеличава капитала само за ръководните постове в МСН.Уж сме в пазарна икономика.Къде се намират останалите акционери в тази идея.

Още от Новини и анализи
Адванс Терафонд АДСИЦ предлага 98,42% от печалбата си за дивидент