IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на акции от "Телелинк БС" ще е с 0,5 лв. по-евтино в понеделник

То ще е на цена от 11,1 лв. за акция през цялата седмица, но в понеделник купувачите ще получат и право на дивидент около 0,5 лв.

12:10 | 18.09.20 г.
Предлагането на акции от "Телелинк БС" ще е с 0,5 лв. по-евтино в понеделник

Предлагането на акции от „Телелинк Бизнес Сървисис“ АД реално ще е с около 0,5 лв. по-евтино в понеделник (21 септември) спрямо сряда, четвъртък и петък идната седмица (вторник е почивен ден), става ясно от отговор на компанията до Investor.bg.

От компанията потвърдиха, че предлагането ще е на цена от 11,1 лв. през цялата седмица. Но само в понеделник акциите ще се търгуват с право на дивидент от около 0,5 лв. на акция.

Затова реално купувачите ще платят по 11,1 лв. за акция в понеделник, но скоро ще получат обратно около 0,5 лв. и реално цената ще им излезе по 10,6 лв. на акция.

Горното пък води до извода, че купувачите би трябвало да се активизират в понеделник, а не в сряда, четвъртък и петък, когато ще е с около 5% по-скъпо.

Продаващите акционери ще предложат 7%, или 875 хил. акции, но на пътя им вече са сложени други оферти "продава". Към 11:35 ч. днес те са за около 30 хил. акции, или около 330 хил. лв., а вчера в 14:10 ч. бяха за близо 40 хил. акции. Междувременно вчера имаше сделки за над 107 хил. лв., а тази сутрин до 11:05 ч. за нови 34 881 лв. Те са на цена до 10,9 лв. на акция, което е под исканата в предлагането от 11,1 лв., тоест предлагането ще е с премия спрямо пазарната цена.

Важно е да се знае, че въведените оферти "купува" и "продава" ще бъдат изтрити в понеделник вечерта, защото така се прави след корпоративно събитие, като последна дата за търговия с право на дивидент.

Съответно в сряда сутринта няма да има стари оферти и ще трябва да се въведат нови, с което инвеститорите трябва да се съобразят.

Цената от 11,1 лв. е определена от продаващите акционери Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов. През юни 2020 г. те продаваха на доста по-ниската цена от 7,6 лв., а сега от 21 до 25 септември целят да продават на нива над пазарната цена.

Продаващите акционери ще предложат до 7% от капитала му, или до 875 хил. акции, от 21 септември до 25 септември 2020 г. Първо ще се предложат 6,14%, а при последващ интерес още 0,86%.

В страницата на посредника пише още: „Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов запазват намерението си за постиганe на свободно търгуем обем акции до 30% от капитала на дружеството. Съгласно актуализираното на 16 септември 2020 г. Споразумение, изпълнителният директор на ТБС Груп Иван Житиянов няма да продава акции от първоначалния си дял до края на 2021 г., а Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов няма да продават акции извън определените им граници в рамките на общия размер на предлагането от 30% до края на 2021 г. Любомир Минчев удължава и ангажимента си да запази мажоритарен дял в компанията от най-малко 51% до края на 2022 г. Остават в сила и ангажиментите на други трима първоначални акционери, за общия им първоначален дял от 3%, да не продават акции до края на 2020 г.“.

Текущата борсова цена на „Телелинк“ АД е постигната и чрез обратно изкупуване на собствени акции, като делът на акциите в търговията достигна до 84% в някои дни.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още